Kütleler balıkesir-çanakkale civarında yoğun oluşmaya başladı rüzgarın garip yönünden dolayı istanbulun merkezi kısımlarına bulutlar tam deniz açığından geliyor ve bulut oluşumları bizi pas geçiyor karada oluştuğu için.
Beiträge von Tamarisk 2.0
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
-
-
Windyde bozulmuş değişik bir görüntü var samsunda
radar çok garip oldu gerçekten öyle bir kütle oluşsa ne olurdu acaba hayal kurdum bir an

-
Radar windyde devam ediyor bozulmaya
daae5bfa8eb46e59637.png -
Bandırma dolaylarında mısır patlağı gibi kütleler oluşmaya başlamış. İlerleyen saatlerde Marmara denizi üzerinden ilerleyen bu kütlelerin yanında şehir merkezinde oluşup kuzeye ilerleyen kütleler de göreceğiz muhtemelen. Hadi bakalım aksiyonumuz bol olsun

yani arpage filan silivri açıklarında kütle öngörüyor değil mi o civarda oluşup birleşecekler ? biraz karışık bir soru oldu

-
Radar patladı
a1f0b014e5.jpg -
Saatler ilerledikce guneye kaymasi bekleniyor aslinda. Bekleniyor dedigim icon ve arpegeye gore. Yarin ve cuma daha kuvvetli duruyor.
yarin mgm hafif yağış göstermiş
20 Nisan Perşembe kesin yarın çok yağıcak mgm hafif vermiş .

-
Fazla kuzeyli oluşuyor biraz daha batılı oluşsa bence güzel oraj yakalayabiliriz akşama doğru.
-
-
Olacak gibi güçlenerek geliyor sanırım bu sefer rotası İstanbul olacak gibi kütlelerin bakalım nolacak
hem bu sefer daha batılı hocam keşke tam batılı gelse karada güçlene güçlene 27 temmuz gibi gelirdi .
benim hayaller.
Not : bağcılarda kuzeyde hava karardı sarıyer civarında kütle oluşuyor olabilir. -
Oraj/Fırtına bulutlarının hareketini kaç metre rüzgarları etkiliyor ?
-
Silivri civarında oluşumlar var acaba merkeze doğru hareketlilik olur mu ilerleyen saatlerde ?
-
-
Alles anzeigen
İstanbul yarın gün içinde lokal CB oluşumlarına sahne olacak. İç kesimlerde konvektif kararsızlığın daha çok olması nedeniyle bazı yerlerde CB gelişimi daha çok olacaktır. Hava sıcaklığı konvektif sıcaklığa ulaştığı zaman ortalıkta gezen Cumulusler dikey gelişim göstererek CB'lere dönüşecek. Bazı yerlerde bulut tepe noktası 9km'yi bulacak, bulut kalınlığı ise 8-8,5km olacak. Orta katman kuruluğu ve alt seviye doygunluğu sayesinde konvektif kararsızlık kazanan bulutlar zamanla oraj hadisesine neden olacak. Çok şiddetli bir şey beklemenin manası yok. Aşağıda Skew-T analizi yaparak durumu biraz tekniğiyle özetledim.
Gördüğünüz üzere yukarıya bir Skew-T diyagramı bıraktım. Diyagramın tam koordinatlarını görselin sağ üst köşesine yazdım, Avrupa yakasının iç kesimlerinden. Gördüğünüz üzere LCL noktasını DP(çiy noktası) ve T(sıcaklık) çizgilerinden çekerek buluyoruz ve yükseklik yaklaşık olarak 440-450m, bu bulutun oluşmaya başladığı yükseklik. Parsel sıcaklığının T çizgisiyle olan pozitif alanı bize CAPE'i veriyor, turuncu çizgilerle gösterdim. Yeşil çizgilerle gösterdiğim ise kuru orta katman anlamına geliyor. Bu konvektif kararsızlık için gerekli bir durum, çünkü alt seviyede bulunan doygun atmosferik parsel ve orta katmandaki kuru atmosferik parsel yoğunlukları nedeniyle konveksiyonel hareket yapar bu da kararsızlık oluşturur. Oluşacak Cumulonimbusler(CB) güneybatı-batı yönünden hareket edecek gibi görünüyor. Bulutun tavan noktası ise parsel sıcaklığı çizgisinin T çizgisiyle kesiştiği noktayla bulunur. Burada ise 300mb seviyesinde buluşmuş, yaklaşık 8-9km. Oluşacak CB'lerin kalınlığı 8-9km olacak gibi, bulut tepe yüksekliği ise 9-10km arasında olacak. Bulut tepe sıcaklıkları ise -50/-55°C dolaylarında olacak gibi. Hava sıcaklığı konvektif sıcaklığa ulaşınca batıdan gelen Cumulusler dikey gelişim göstererek CB'lere dönüşecektir.
Buraya ise Avrupa yakasının kuzeylerinde ve boğaza yakın bir kısımdan bir diyagram bıraktım. Durum yukarıdakine benzer bir halde gözüküyor. Bulut tabanı 630-640m olacak gibi, bulut tavanı ise yine yukarıdaki gibi 300mb yani 8-9km olacak gibi. Bulut kalınlığı 8-9km, bulut tepe noktası ise -50°C civarlarında olacak gibi. Yine güneybatı-batıdan gelen Cumuluslerin konvektif sıcaklıkla eşlenmiş hava sıcaklığıyla karşılaşması sonucu dikey gelişim göstererek CB'lere dönüşmesine neden olacaktır. Ayrıca orta katmanın kuru olması kararsızlığı atmosferik boyutta akıtarak bulut gelişimine katkıda bulunacaktır.
Siz modellere bakıp aldanmayın, CB'lerin denk geldiği noktalar modellerin gösterdiğinden daha fazla yağış bırakacaktır. Bu tür konveksiyonel yağışlarda modeller tam anlamıyla neler olacağını göremez. O yüzden MGM gibi kurumlar yerel olarak gökgürültülü diye yazıp bırakır. Çünkü nerede, ne zaman, ne, nasıl olacak kesin olarak bilemiyoruz. Aşağıda ise MUCAPE(J/kg) ve yağışın(inç) bir arada olduğu iki görsel var. Dediklerimi destekler nitelikte olduğu için bıraktım. Benim dediklerim bir kenara, radarın gösterdiği bir kenara. En sağlıklı veriyi radar takibi sunacaktır. Meraklılar yarın gün içinde zaman zaman radar takibi yapabilir.
hocam dünde beklenmiyordu resmen kırmızı kütle gelişti karaya çıkınca bağcılar üzerinde 5 dakika dolu yağdı her yerde şimşekler çakıyordu ve şiddetli diyeceğimiz bir yağış bıraktı . 2017 temmuzda istanbulda değildim ama şuan gördüğüm en şiddetli dolu bakımından 1., yağış bakımından en şiddetli 2. orajdı .
Soru : bugün kütlelerin çapı daha küçük oluşacak değil mi cb oluşumları ? -
Özlediğim el ninoma kavuştuğumu nasıl da belli etti hava bugün

-
o kararmanın aynısı benim evde yaşandı ışıkları yakıp balkona koşmuştum o yüzden dolu yağışını çekemedim çok heyecanlıydı.

-
-
O sırada ecmwf saat 20.00 yağış beklentisi olur gibi
-
Süper hücrenin hızlandırılmış gelişi.
direk üstümdeydi o bulut galiba mosmor olmuştu gökyüzü
çok iyi çekim olmuş tebrikler. -
Mavi gökyüzüne kavuştu bağcılar.

-
Gök gürlüyor ama yağış yok. Ah bir kameram birde evimin önü açık olucaktı bulutta o kadar güzel evreler gördüm ki önce mor oldu sonra siyah sonra sarı fırtına boyunca güzel bir aksiyondu .
