Beiträge von Palanci

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

    Ocak 20'sinden sonra tropikal zorlamalar sonucu rüzgar patlamalarıyla gelişen +FT(Friction Torque) ve KW(Kelvin Wave) kaynaklı +MT(Mountain Torque) etkili olacak. Doğu Hint okyanusunda gerçekleşen konveksiyonel hareketlerle birlikte küresel çapta batılı momentum akışları gelişecek. Sonrasında ise Dateline konveksiyonuyla beraber AAM güçlenecek ve jetler kırılabilecek. GWO faz 3 4 5 döngüsü yapabilir. Bu süreçte sistem almamız olası. Ben zaten bunu öncesinde de demiştim.


    Peki bu MT ne?


    MT yani Mountain Torque. Bu momentum akış türü dağlarda gelişen bir olaydır. Yüksek bir dağ silsilesinin doğusunda pozitif basınç anomalisi, doğusunda negatif basınç anomalisi bizlere pozitif dağ torkunu verir. Tam tersi ise negatif tork verir.


    Küresel çapta üç adet büyük momentum aktarım bölgesi vardır. Bunlar Himalayalar(En güçlüsü), Rocky Dağları ve And Dağlarıdır. Bizler NAMT ve EAMT'a bakarız.


    EAMT yani Doğu Asya Dağ Torku. Himalayaların güneyinde negatif basınç anomalisi ve kuzeyinde-Gobi Çölü civarlarında-pozitif basınç anomalisiyle tetiklenir. En güçlü momentum aktarım bölgesidir. Sonucunda Pasifik jetleri güç kazanabilir ve Atmosferik Açısal Momentum güç kazanabilir.


    NAMT yani Kuzey Amerika Dağ Torku. Rocky Dağlarının doğusunda pozitif basınç anomalisiyle tetiklenir. Sonucunda Atlantik jetleri güç kazanabilir. Sürekli ve güçlü olması halinde Atmosferik açısal momentuma güç kazandırabilir.


    FT yani Sürtünme Torku. Küresel çapta batılı rüzgarların Dünya yüzeyiyle yaptığı sürtünme sonucu açığa çıkar. Tropikal zorlamalar sonucu açığa çıkan rüzgar patlamaları da buna etki edebilir. Sonucunda küresel çapta momentum olaylarını etkiler. Dağ torklarına ve Atmosferik Açısal Momentuma etki edebilir.


    GWO yani Global Wind Oscillation. 8 fazdan oluşan bir küresel rüzgar salınımıdır. Verisi faz uzayı halinde 8 faza ayrılmış şekilde sunulur. Belirli kronikleşmiş bölgelerdeki tropikal hareketlerin sonucunu bizlere verebilir.


    Faz 1-2

    Hint Okyanusunda ve Doğu Afrika kıyılarında gelişen tropikal zorlamaların sonucudur. Kuzeyli momentum aktarımına ve negatif dağ torklarına neden olabilir


    Faz 3-4

    Doğu Hint Okyanusu ve Endonezya civarındaki tropikal zorlamaların sonucudur. Batılı momentum akışlarının zayıflamasına ve pozitif sürtünme torkuna neden olabilir.


    Faz 5-6

    Batı tropikal Pasifik ve Dateline(Uluslararası Tarih Çizgisi) civarındaki tropikal zorlamaların sonucudur. Pozitif dağ torku ve güneyli momentum aktarımlarına neden olabilir.


    Faz 7-8

    Tropikal Pasifikteki tropikal zorlamaların sonucudur. Batılı momentum aktarımlarının güçlenmesine ve negatif sürtünme torkuna yol açabilir.


    Hep terimsel yazıyorum ama ne anlama geldiklerini çoğu kişi anlamıyormuş. Elimden geldiğince anlatmaya çalıştım.

    Tek eksiğimiz bu soğuklara yakılacak bir tepki AB’si ile sistemin yağış anlamında şiddetinin artarak önrünün uzayabilmesi… Ama Azor zaten devamı var bitmedi aşkımız ser gibi bir yerde konumlanmış durumda o yüzden çok da şey etmemeliyiz yani ☺️

    Geçenki yaptığım analizde belirtmiştim. Azorun pasif olduğu bir süreçtense daha aktif olduğu bir sürece girmemiz daha olası. Şubat, Ocaktan daha heyecanlı geçebilir diye düşünüyorum :chinese:

    MJO konveksiyonu ikinci haftadan sonra Orta ve Doğu Hint Okyanusuna geçiyor. Buradaki tropikal zorlamalar sonucu gelişen konveksiyonel hareketlerin getirdiği tropikal rüzgar patlamaları küresel çapta batılı rüzgarları hızlandırarak yer yüzeyiyle sürtünme torku yapmasına neden olacak(+FT'ye geçiş.) Ayrıca tropikal zorlamalar beraberinde Kelvin Dalgalarını da tetikleyecek. Gelişen batılı rüzgarlarla beraber sürüklenen Kelvin dalgaları Güney Amerikada Andlara çarparak kuzeye momentum taşıyacak. Bunun sonucunda da +MT başlayacam. Pozitif sürtünme torkuyla beraber momentum aktarım bölgeleri çalışmaya başlayacak. Bunların sonucunda da +MT dönemine geçilecek ve hepsinin sonucu olarak da küresel çapta atmosferik açısal momentum artacak. Kutup girdabının zayıflamasıyla beraber bu dediklerim gerçekleşirse hareketlilik görebiliriz. Takibe devam.

    GEFS kontrolden çıkt:)Şimdi bu GFS nin uzun vadedeki ısrarını ve başarısını iyi biliyorum.Ama aynı zamanda dengesizliğini ve tutarsızlığını da çok iyi biliyorum.Ne çıkarsa bahtımıza.Hadi hayırlısı bakalım:)

    Hocam sinoptiklerde kafana uymayan birkaç şey var değil mi :) Eğer varsa yalnız değilsin, çünkü bende de var. Ben hala temkinli yaklaşıyorum bakalım n'olacak.

    Statosferik ısınma sonucu hala Kutupta bölünme bekleyenler var. Biri tanışımda olsa ben beklemiyorum bölünme. Avrupa ilk ocak 10 gün bizden daha şanslı gibi. Bahaacaaazz:)

    Genelde çoğu insan SSW adına hiçbir makaleyi okumadan sadece ezbere bilgilerden konuşur, iki üç makale okusalar bile fikir sahibi olabilecekler.


    SbH ve ALL bölgesindeki ısı akışları genelde Wave-1 ile sonuçlanır. Mevcut süreçte ısı akışında ise durum böyle. Ayrıca Twave-1 ve Hwave-1, T/Hwave-2'den daha baskın. Stratosferik polar vorteksin esnemesi söz konusu olabilir ama ana olay yer değiştirme olacaktır.

    Dediğin tarihlerde Büyük sistem almamız sürpriz olur bence. Yine bizi kanser edici kar sınırında ki sistem olursa şaşırmam kerem, kıyılar için diyorum. Şu ana kadar net bir iskandinav blokajı göremedik. Bazen bu blokaj olmadanda güzel sistemler alıyoruz aslında arada.

    Kendi fikirlerim ve öngörülerim doğrultusunda böyle bir kanıya vardım ama ihtimal ver desen %10 bile diyemem çünkü vade çok uzak. Vade yaklaşsın göreceğiz.


    Bu arada yapıcı yorumların ve tartışmacı tavırların için teşekkür ederim hocam, daha iyi bir ortam olmasına neden oluyor.

    20'sinden sonra sistem gelebilir diyordum bunun için birkaç yorum yapayım. Isınma sonucu zayıflayan kutbi girdap endeksleri negatife yönlendiriyor bunun sonucu olarak önce Atlantikte hareketlilik sonra ise jetlerle beraber +BLO/Azor işbirliği olabilir. Bakalım neler olacak...

    Palanci en sert sistemi martta alacağız kardeşim yaz kenara :). Eline sağlık bu arada.

    Teşekkürler hocam.


    Aslında sert sistem almamak için kayda değer bir neden göremiyorum ben ama en serti hangisi olur bilemem. Şahsen ben bu kışın zirvesini Şubat'ta göreceğimizi düşünüyorum. Zaten Mart'ta SPV final ısınması yapıp elinde kalan son kozları oynuyor, 500hPa'sı sağlam sistem almamızın nedeni de o. Umarım güzel bir süreç olur hocam.