Gece orajının tadı bir başkadır, tadını çıkarın ![]()
Beiträge von Palanci
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
-
-
Bu arada benim bir şarkım vardı, tam sırası geldi,
Sen zenginsin ben fakir, böyle de şans olur mi,
Temmuz gelmiş aylardan, dağlara kar olur mi

Yanarım da, bir türlü Palanci kardeşimin sezonu açılmadı tam manasıyla ona yanarım

Aslında açıldı ama bölgemiz adına tam açılamadı. Canım sıkılmasın diye yurt dışındaki şiddetli hava olaylarını analiz ediyorum. Bizim bölgenin kıyısında ya konvektif inhibisyon oluyor ya da yeterli kararsızlık olmuyor. Neyseki yağış açısından verimli bir dönem geçiyor ve geçmeye devam edecek. Sıramızı bekliyoruz, sıramız gelince şovumuzu yapıp tekrardan sıraya gireceğiz.
-
Maşallah Çanakçı yaklaşık 90mm yağış almış...
ÇANAKÇI
15 Haziran - 11.28(Yükseklik: 149m)17,9 87,8mm -
Alt katmandaki kuru hava parseli pergamon hocamın attigi skewt’de de var aslinda ruzgarin açısal hizi yani ruzgar kesmesi supercell tahmini icin degerli diye biliyorum skewt üzerinde bu iki skewt’deki farki nasil yakaladik cunku pergamon hocam weather.us’tan gfs’nin model ciktisini paylasip aciklamis arada bakşyordum ama bundan sonra hep model ciktisi uzerinden de icon gfs ecmwf üclüsünün severe weather index ve ruzgar kesmesi degerlerini inceleyecegim.
Evet rüzgarın açısal kırılması Süper hücre için çok değerli ama bu tarz bir kırılma bulut oluşumuna izin vermeyecek tarzda bir kırılma. Bahsettiğimiz kırılma tarzını aşağıya bıraktım. Ayrıca nemlilik olayı her zaman ezbere dayanmamalı çünkü yüksek LCL değerine sahip bir bulut oluşumu da olabilir.
-
Evet keremim pw ile bulut olusumu arasinda hicbir baglanti yok diye okumustum ben de zamaninda ancak özellikle gördügüm kadariyla her katman icin uygun nem degerleri var oldugu zaman bazı durumlarda radardaki olusum hattiyla bile pw haritasi benzer oluyor Eness hocam da ona dayanarak paylasmistir bu arada yuksek pw’nin kütlelerin tasidigi su miktarini etkiledigi ve daha cok yagis birakmasina senebiyet verdigini özellikle dolu tahmininde yuksek pw degerlerinin dolu ihtimalini azaltabilecegini de okumustum
Evet hocam yüksek nem değeri dolu ihtimalini oldukça düşürür. Yalnız PW ile yağışın kuvveti arasında "net" bir bağlantı yok. Ama yüksek PW değerleri iri yağmur taneleriyle bağdaştırılıyor. Tabii yüksek PW uygun şartlar altında var olursa ani sel dediğimiz hadisenin olması yüksek ihtimal olur.
-
Pergampn hocam önceki günler icin bilgim yok demissiniz arsivde buldum atayim.Bu da cuma gunku skewt beklentisi belediyenin iscileri izinden cektigi ve ankara icin yogun yagis beklentisi olup yagis alamadigimiz güne ait bu durumu bu skewt’deki ile yukarıda attiginiz skewt ile karşılaştırırsa bundaki yuksek katmanlardaki daha zayif nemsizlikten aciklayabilir miyiz veya neye göre açıklarız bu uyarıların boşa çıkmasını yoksa bu skewt’ye göre aksiyon olmalı diyip gfs’nin skewt tahmini başarısız olmuş mu demeliyiz?
Yakalamışken biraz soru bombardimanina tuttum kusura bakmayin sizi kerem kardesim ve pergamon hocam konuya da bekleriz hep :))👍
Boşa çıkmasını alt katmandaki kuru hava parseline bağlıyorum. Ayrıca rüzgarın açısal anlamda zerre düzgün olmaması da diğer bir etken. +1100J/kg CAPE onları yanıltmış olmalı. Yoksa çok bir olayı yok.
-
PergamoN degerli bilgiler icin tesekkurler hocam konudaki arkadaslarimiz icin de yararlı oldu evet dolu ve super hucre tahmini icin bunların önem arz ettigini okumuştum.Sadece bunun yagisli bir super hucre (hp supercell) olusumu olabiliecegini orta seviyedeki nispeten kuru hava görünümü uzerinden ve 550kj dcape degeri üzerinden nasıl çıkardıgımızı anlayamadım ozellikle ankara gibi sehirlerde cin ve alt katmandaki nem eksikligi oraj olusumunu kıran iki etken oluyor hatta bazen diger sartlar uygun oldugunda yuksek pw degerinin oldugu alanlarla anlik radar görüntüsündeki kütle olusumlari da benzer olabiliyor bu da bir tesadüf degildir sanirim ne dersiniz?
Bazı yerlerin orografik durumu bunu kronikleşmiş bir hale getiriyor olabilir. Çünkü PW ve bulut oluşumu hakkında doğrudan bir ilişki yok. Şahsen ben doygun atmosferik katman görmediğim sürece PW'ye bakmıyorum bile. HPSupercell olayı ise yine tam doğrudan olmasa da küçük bağlantılarla olabiliyor. Kuru orta katman kararsızlığı atmosferik parselde akıtıyor ayrıca nispeten güçlü DCAPE updraft/downdraft ile ilgili bu yüzden micro/macroburst ihtimali devreye giriyor. Aslında bir şeyi bir nedene bağlamak yerine daha geniş düşünüp yaratıcı bir şekilde bağlantılar kurmak meteorolojik tahmin metodu olmalı. Şahsen benim öyle.
-
Bugün lokal anlamda güçlü kütleler oluşması muhtemel. Güçlü kararsızlıkla doygun atmosferik parsel bazı yerlerde yoğun yağışa neden olacak. Küçük dolu, yoğun yağış, şimşek/yıldırım ve konvektif rüzgara karşı dikkatli olalım.
-
Salıpazarı/Düzdağ Yaylaköy 359,6mm
Salıpazarı 321,1mm
Ayvacık 273,8mm
Terme 237,6mm
İkizce/Şenbolluk 181,5mm
-
Palanci İlerleyen saatlerde samsunun batısı için risk var mı?
Modeller mutabık değil ama artık çok şiddetli bir olay kalmadı Samsun'un batısı adına. İkizce-Salıpazarı hattı bir süre daha devam edecek.
-
Terme-Salıpazarı-İkizce hattı kronikleşmiş bir şekilde yağış alıyor. Bu hat her zaman daha fazla yağış almıştır. Özellikle İkizce/Şenbolluk ve Salıpazarı tarafının coğrafi konumu ve yapısı gereği yağışlar daha güçlü oluyor. Bazı noktalarda orografik destek geliyor. Dikkatli olmakta fayda var...
-
Sinop üzerindeki kütlenin hareketi sabaha ne yönde olur sizce modellerde genel bı kararsızlık var
Bahsettiğim durum o yağıştan bağımsız olarak gelişen konveksiyonel yağış. O kütleyle bizim bir alakamız yok, o kütle yarın(Pazartesi) akşam saatlerine kadar İnebolu-Ayancık hattını güçlü bir şekilde dövecek. Benim dediğim klasikleşmiş konveksiyonel yağış.
-
Yarın bölgemiz genelinde lokal anlamda gökgürültülü sağanak yağışlar olabilir. Süper Hücre beklentim yok.
-
Akrabalarım abana ve Bozkurt’ta sular yükselmeye başladı ne zamana kadar yağış sürer ?
Daha en kuvvetli kısmına giremedik, gece saatlerinde ve sabaha karşı çok şiddetli yağışlar devam edecek. Sel kaçınılmaz gözüküyor dikkatli olalım...
-
Bu iki çizgi bize bulut oluşumuna ve neme dair güzel fikir verir atmosferin her katmanıyla nemli bir gün olacak ancak oraj koşulları zayif,aksiyon güneyimizle sınırlı görünüyor iri dolu ihtimali yok denecek kadar az.
Bu iki çizgi alt katman haricinde yakınsa aksiyon severler pek sevinmez. Ancak orta katmanda çizgiler uzak, alt katmanda yakınsa aksiyon severler sevinir. Konvektif kararsızlığın en basit açıklaması

-
Kerem hocam bu sene yaz gelmeyecek herhalde.Bu yağışlar yanlış bilmiyorsam el nino etkisi olması lazım.Sizin yorumunuz nedir ??
Yaz gelecek ama normalden daha serin bir yaz ortalaması görebiliriz. Bu sıcaklıkların düşük olacağı anlamına gelmesin sadece 3 ayın ortalaması normalden biraz düşük çıkabilir. Yani çok sıcak günler de göreceğiz serin günler de göreceğiz. Yağış açısından normale göre yağışlı bir sezon olacak gibi. Kaynağı El Ninoya geçiş olabilir.
-
Bölgedeki vatandaşlara duyurulur. Bugünden itibaren yarın akşam saatlerine kadar bölgenin Kastamonu/Cide - Sinop/Ayancık hattında çok şiddetli yağışlar olacaktır. Son veriler ışığında sel olma ihtimali çok yüksek. Dikkatli olalım, dere yataklarından uzak duralım. Toplam yağış miktarı yer yer +150mm olabilir. Bazı noktalar 200mm'ye kadar gidebilecektir.
Karadenizdeki AB'nin hareketi dolayısıyla oluşan güçlü nem adveksiyonu kıyıları nemli hava kütleleriyle dövecek buna karşılık çok güçlü orografik yağışlar olacaktır ayrıca aralıksız bir şekilde olması sel ve heyelan ihtimalini yükseltiyor.
-
bugün yine bölgemizde yer yer sert yagışlar gerçekleşebilir yine de bölge sorumlumuz daha iyi bilir tabii ki Palanci .
Evet yer yer kuvvetli yağışlar olacak. Lokal anlamda dolu yağışları görülebilir.
Ayrıca Sinop ve Kastamonu'nun kuzeyini sert yağışlar aralıksız bir şekilde dövebilir. O bölgedeki vatandaşlarımız sel riskine karşı dikkatli olmalıdır.
-
Beitrag
RE: Orta Karadeniz'de Şiddetli Hava Olaylarına Dair Analiz
Orta Karadeniz'de Şiddetli Hava Olaylarına Dair Analiz
Biraz geç kalınmış bir tahmin olsa da yapılmasında sakınca yok. Öncelikle Sinop-Samsun-Ordu-Tokat-Çorum-Amasya illerimizde çok şiddetli hava olayları olacak. Olmasını beklemediğim tek şey mezoölçekli konvektif kompleks. Hortum,iri dolu, şiddetli konvektif rüzgar, su baskını gibi hadiselere karşı dikkatli olmalıyız.
forum.havaforum.com/attachment/180309/
Öncelikle ESTOFEX'e bakalım. Normalde TR adına çok tahmin yapmazlar ama bu sefer…Palanci3. Juni 2023 um 14:05 -
Beitrag
RE: Orta Karadeniz'de Şiddetli Hava Olaylarına Dair Analiz
Orta Karadeniz'de Şiddetli Hava Olaylarına Dair Analiz
Biraz geç kalınmış bir tahmin olsa da yapılmasında sakınca yok. Öncelikle Sinop-Samsun-Ordu-Tokat-Çorum-Amasya illerimizde çok şiddetli hava olayları olacak. Olmasını beklemediğim tek şey mezoölçekli konvektif kompleks. Hortum,iri dolu, şiddetli konvektif rüzgar, su baskını gibi hadiselere karşı dikkatli olmalıyız.
forum.havaforum.com/attachment/180309/
Öncelikle ESTOFEX'e bakalım. Normalde TR adına çok tahmin yapmazlar ama bu sefer…Palanci3. Juni 2023 um 14:05