Beiträge von Orion

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

    E üstadım ne görüyorsun 1950 yılı nasıl gecmiş ne bekleyebiliriz

    Estağfirullah... O yıl kötü olsa da bire bir aynı olmaz tabi. Bizim için bazen çok basit bir dizilim ile baba sistem gelebilir. Örneğin Azor bir an rahat bırakılır da yükselirse mesela... Ben Ankara'dayım, çok şanssızım ama Ege kıyıları şanslı bence. Yağmurun tadını çıkarın, ay sonuna doğru daha sert sistemler muhtemel.

    Küresel ısınma, daha doğru ifadeyle küresel iklim değişikliğinin etkileri yadsınamaz. En fazla etkilenen coğrafya da maalesef biziz. Ancak, iklim değişimden bağımsız gelişen etkiler de var. Acaba geçmişte, henüz küresel ısınma bu kadar etkili değilken benzer kış mevsimleri olmuş mu diye merak ettim. Şu anki gibi pozitif AMO periyodunda olan 1950-1951 kış sezonunu inceledim NOAA arşivinden. 1 Aralık'tan 1 Nisan'a kadar gün gün baktım ve sanki bu seneki modellere bakıyorum gibi hissettim. Aynı Ural blokajı, İtalya civarında gezinen ab, kuraklık, arada güneybatı kıyıları yalayan yağmur hattı... Tüm kış boyunca sadece Ocak 19-22 arası bir soğuk sistem var. O da çoğu yer için kuru soğuk... Diğer yılların tamamına bakmadım bile. Yani bu gibi kışlar geçmişte de var, özellikle de pozitif AMO dönemlerinde. 1990'ların ortalarında girdik pozotif periyoda, ortalama 30 yıl dersek az kaldı neyse ki :S

    Eskiden Marmara'dan iç Ege'ye, iç Anadolu'dan doğuya tüm ülkeyi beyaza bürüyen sistemler bu şekilde 2 hatta 3 siklon oluşumu ile gelirdi. Zaten ülke coğrafyası büyük olduğundan tek sistemle zor. Önce Girit Muğla, sonra Antalya Kıbrıs arası 2 siklon herkesi memnun eder. Hatta üstüne kuzey kıyılarına dek de cila olur...

    Sonrasında sistem olacaksa o sıcak atak gelecek. Siklon varsa illaki önüne katacak o sıcağı. Arkasına iyi bir soğuk alırsa aradaki büyük farkla derinleşip coşar. Bol yağış,oraj, aksiyon olur...

    Artılarla gelen sistemler konumunuza ne yapar bilmem de Karadeniz kıyılarını Sahra çölüne çevirir sabah akşam fön bir laf ederken iyi ölçüp içmek lazım kimse bu mevsimde +15' iyi gözle bakmaz don olmadan, kar olmadan ne ekinler bereket verir ne barajlar dolar.

    Yanlış anlaşılma olmasın, ben +12 lerden memnun değilim. Sadece modeli yorumladım, batıda bir siklon, güneyde de sıcak varsa çekip getirir. Model kendi içinde tutarlı dedim. Yağış konusunda ise evet, Ankara'da kuruduk resmen. Açıkçası şu an yağsın da ne yağarsa yağsın modundayım :)

    Yağış olursa kar olur.

    Hevesinizi anlıyorum arkadaşlar. Ancak şu var ki böyle bir yorumda bulunurken, neden kar olabileceğini de yazarsanız memnun olurum. Böylece hem forumdaki diğer arkadaşlar da yorumunuzun arkasındaki veriyi görmüş, bilgi dağarcıklarına katkı sağlamış olurlar. Örnek olarak, yağışın olabileceği saatlerde 850 hpa sıcaklığı hangi seviyede olacak, yer sıcaklığı ne bekleniyor, havadaki nem oranına bağlı Dew Point yani yoğunlaşma sıcaklığı kaç derece bekleniyor (bu çok önemli mesela, bazen 0,5 derecede yağmur yağar bazen 3-4 derecede kar...) gibi hususları da yazarsanız forum için daha faydalı olur.

    O ab nin oluşmasındaki temel sebep 72-96h arasında İngilterede bulanan ab'yi modellerin henüz çözememesi ve ekstra olarak izlanda derinliği, hareketi ve Azora verdiği şekil ile kuvvet. Genel hatlarıyla baktığımızda benzerlik görebiliriz ama ayrıntıda çok farklı ve uzunvade de sonuçları çok farklı oluyor.

    Kesinlikle, çok küçük değişimlerin sonuçları çok farklı oluyor. Eskiden bu hareketleri, özellikle ab özelinde ECM çözemezdi. Ancak son dönemde GFS çözemiyor bence. Bakalım, belki bu sefer bizim coğrafya lehine değişir.

    Kıyılar bir şekilde kendini kurtarır. Ancak iç bölgeler, özellikle de iç Anadolu bölgesi maalesef en olumsuz etkilenen bölge. Ben kendi adıma kötü sonlanacak bir kış bekliyorum. Efendim kış daha 21 Aralık'ta başlıyor diyen olabilir tabi. Ama yıllardır benim hep gördüğüm şu ki Perşembenin gelişi Çarşambadan belli oluyor.

    Dizilim olarak ay sonunu etkiler mi bilemem ama yer seviyenin ve denizlerin soğuması adına önemli.Sıklıkla soğuk akışı olursa o kadar soğuğu kırılmadan giriş yapan sistemler görülebilir.

    Soğuma konusunda haklısınız ancak benim gördüğüm bu şekilde kuzeydoğudan yb ile gelen sistemlerin arkasından üzerimize yb çöreklenebiliyor. Bu da diğer parametreler lehimize iken büyük balığı kaşırmamıza neden olabilir. Ben kendi adıma daha bol yağışlı bir ülke sisteminin önünü açacaksa gelmemesini yeğlerim.

    Model yorumuna da yazdım, 23-24 sisteminden hoşlanmamıştım zaten. Bana göre gelse bile büyük ihtimalle kuru soğukla geçecek. Kuru soğuk ve sonrasında üzerimize yb oturacak. Bence o sistem gelmesin, sonrasında diğer veriler uygun olduğu için tüm ülkeye yararlı olacak bir sistemin önü açılır.