100,300,60 milyonda amorti. Allah bereket versin.
Beiträge von M.Gokhan
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
-
-
Allaaaah, 3671 ile hem 100m hem 300 m rk223_kgigf-12351
-
Diamond üyeliği alayım mı diye düşünüyordum, dedim dün alayım. Vallahi şansa yaşıyoruz. :hfyeni (18):
-
42.sırada bilet alana 42M HF Puan Hediye
Yok mu artıran. :hfyeni (18):
-
Dün 3. aşımı oldum. Diğer 2 si bu kadar etkilememişti, baya eklem kas ağrılarım var gece boyunca da üşüdüm, hatta ateşleneceğim diye de söylendim. Bugün zor geçiyor geçecek belli etti kendini..
Geçmiş olsun hocam. İlk iki doz biontech'te hiçbir yan etki görmedim. Ancak 3. dozu olmak istemiyorum nedense, yeni varyanta karşı bir çok haber var, kesinleştikten sonra olursam da bir önemi kalır mı bilemiyorum. T
-
bugün de aykut hocanın yeri nasipmiş. helal et hoca Aykut53 :hfyeni (18):l
-
Arkadaşlar kusura bakmayın VAR odası fena karıştı hastanelik olduk yeni geldik.Sonuçları açıklayamadım kusura bakmayın.Sıralamayı atacağım birazdan.
geçmiş olsun hocam, ortalık çok karışık benim 10 aylık oğlumdan da bana grip geçti ikimizde yatıyoruz, hastaneler çok dolu.
-
11,50'den 9,91'e kadar iğne atıp tekrar 11,40 seviyelerine yükseldi an itibariyle. Konuyla ilgili ekşi'de çok güzel bir yazı paylaşılmış daha kolay anlaşılabilmesi için;
ZitatAlles anzeigen
stabil kalamayan dolar kurudur.
para birimlerinde bu kadar yüksek volatilite reel sektör için bir kabustur.
olayı en baştan yani doların arttığı senaryodan alalım.
1) dolar artarken, hammadde ve ithal girdiler artacağı için dolaylı olarak bu ürünlere yansıyacaktır.
2) türkiye'de problem sadece doların artması değil, ne kadar artacağının bilinmemesi ve reel sektörde ticaret yapan kurumlar için kısa-orta ve uzun vadede hesaplama yapmanın imkansız hale gelmesidir.
3)dolar artarken reel sektör dışında vatandaş, esnaf, büyük şirketler kaybetmiştir.
*2 aylık kısacık bir sürede çığrından çıkan kur insanların yatırımlarını ona göre yapmasına sebep olmuş ve en son gecenin bir yarısı alınan bir kararla belki de insanların hayat boyu yaptığı birikimlerden devasa zararlar etmelerine yol açılmıştır.
doların ani düştüğü senaryodan devam edelim,
1) 23 aralık 2021 itibarı ile bugünden önce yüksek kurdan hammadde alan firmalar bunları işleyecek ve piyasaya sürüp satacaktır.
*fiyatları düşürmeleri halinde edecekleri zarar inanılmaz boyutlarda olacağı için fiyatları düşürmelerini beklemek aptallık olur, düşürmeye zorlamak adamlara "batın bana ne, ben seçimi kazanayım da n'aparsanız yapın" demekle eş değerdir.
2) getirilen yeni kur korumalı tl vadeli mevduat sisteminin, yatımları büyük ölçüde engelleyeceği ve işin sonunda halihazırda yüksek olan işsizlik oranlarında artışa sebep olacağı açıkça ortadadır.
3) kur korumalı tl vadeli mevduat sistemindeki ödenen fark (dövizin yükseldiği senaryoda) öpücükle ödenmeyeceği için, vergiler arttırılacak, daha fazla para basılmaya başlanacak sonuç olarak her senaryoda olduğu gibi alım gücü düşecek ve yüksek olan enflasyon daha da yükselecektir. benzin fiyatlarındaki indirim ötv'ye yansıyacak haberi
4) doların düşmesi iyi bir şey ama kademeli ve yavaş düşmesi iyi bir şeydir. bu şekilde düşüşler manipülatif söylemlerin etkisidir ve birilerini zengin ederken insanlar hayat boyu birikimlerini kaybetmektedirler.
*bir para biriminin 2 dudak arasında oyuncak olması, milyonlarca insanı etkilediği gibi hala daha önünü göremeyen bir ülke bu şarlatanlık son bulana kadar kaosun içerisinde çırpınmaya devam edecektir.
kur yorumu: bir gecede fabrika kurmadılar, hukuk üstünlüğü gelmedi, sistem aynı sistem, yönetime güven desen yok, cds primi ırak'ınkinden daha yüksek, işsizlik hat safhada, enflasyon hiper enflasyona evriliyor vs. vs.
öngörülebilirlik yok.
böyle bir konjonktürde, doların düşük seviyelere gelmesi zor görünüyor. -
Dolar 6-8 seviyelerine düşürülüp,sabit tutulması lazım. O zaman enflasyon da, fahiş fiyatlarda rayına girer. Maksimum düşeceği fiyat 5 olsun. Altına yakın bir zamanda günümüz Türkiye'sinde hiç düşmesin. Dolar ucuz olunca bu sefer ihracat azalıyor. Türkiye yapabildiği kadar ihracat yapmalı, ithalatı düşük tutmalı. Üretebildiğimiz kadar üretmeliyiz.
Bahsedilen rakamlara inerse %50 artırılan asgari ücret çoğu sanayicinin belini bükecek, istihdamı azaltacaktır. Gerçekten artık yarını düşünmekten yorulduk, hep bir korku bir endişe. Ne olacaksa olsun da bir an önce hayatımıza devam edelim. Eğer dedikleri Çin modelini denerlerse zaten kur oralara düşmeyecektir bence.
-
Düşürülme yöntemi yanlış olabilir ama sonuçta düşüyor ileride bunun acısını çekeceksek şimdi de sefasını sürmek isterim ilk başta akaryakıt, sonrada teknolojik ürünlerin fiyatları acil olarak düşürülmeli. Şimdi diyeceksiniz ki adam yüksek kurda aldı, e düşük kurdan aldığını dolar artınca arttırıyordu şimdi de düşürsün.
Ticari hayat zarar görüyor bu hareketlerden ama ben vatandaş olarak indirim beklerim. Böylede her türlü sade vatandaş zarar görüyor. İnerkende yükselirkende.
Kısa vadede insanların tüketime hücum etmesiyle enflasyonu yükseltecektir hocam. Bir an önce doların makul seviyelere gerileyip ithalatçıyı da ihracatçıyı da rahatlatması lazım. Yoksa insanlar tekrar yükselecek endişesiyle şu anki enflasyondan daha büyük bir enflasyon yaratacak. Çok şükür makul seviyelere çekiliyor.
-
TCMB’NİN SWAP HARİÇ NET REZERVİ GEÇEN HAFTA -46,7 MİLYAR $ OLDU, ÖNCEKİ -38,8 MİLYAR $ -Bloomberg HT
7,9 Milyar $ yakılmış geçen hafta. Türkiye 5 yıllık CDS Prim 623,9. Dünyada şu an en riskli tek ülkeyiz. Allah sonumuzu hayır etsin.
-
9.91'e iğne attı ve 10.70'lere çıktı tekrar. Herkes inanılmaz zararda, kısa vadede kimse indirim beklemesin bence.forum.havaforum.com/attachment/125435/
-
İtiraf edelim, böyle olduğunu tahmin etmemiş miydik? Resmen iktisatın içinden geçiyorlar. Şimdilik işe yarasa da ilerleyen dönemde bu bizim başımızı daha çok ağrıtacaktır. Geçmişten günümüze Türk Lirasının lehine hiçbir şey gelişmedi ne yazık ki.
-
Alles anzeigen
özet: faiz arttırdılar ama adı başka.
bakın şimdi mala anlatır gibi anlatıyorum neden düştüğünü.
20 kasım dolar kuru : 11,23
20 aralık dolar kuru : 18,20
kısacası 1 ay içinde dolar alan %62 kar etmiş.
şuanda cumhurbaşkanının açıkladığı şey şu eğer döviz getirisi faiz getirisini geçtiyse aradaki farkı devlet ödeyecek.
şimdi faiz resmi olarak %15.
62-15= 47 kısacası az önce cumhurbaşkanı faizin 4700 baz puan arttırıldığını açıkladı. o yüzden dolar çok aniden çakıldı.
peki bu bir çözüm mü?
hayır
intihardan farksız sen zaten eksi rezervdesin bu aradaki %47 farkı nasıl ödeyeceksin.
ödemeyecek
aradaki farkı ödeyebilme şansları var mı peki
var
nasıl
karşılıksız para basarak
sonucu ne olur
hiperenflasyon
Ekşiden alıntı, umarım böyle olmaz.
tam olarak böyle olacak. görünen köy kılavuz istemez, hükümet tüm tuşlara basıp bölüm geçmeye çalışıyor ancak kısa vadeyi kurtarıyor hep. uzun vadede ki o kadar uzun değil, geçen sene dolar 6.5 liralara kadar düşmüştü. bugün 13.45
-
Gönderdim 3-5 bişe
Teşekkürler hocam, garip hissettim biraz ama olsun. :hfyeni (18): -
4-5 saat uyku yetiyor hocam bana. Geçen sezon Tulpar sistemin de 4-5 gün boyunca günde maksimum 1-2 saat uyumustum bu kadar hastasiyiz kar yağışının 😅
Emin biz Sivas'a gidelim yoksa burada sürekli uykusuz kalacaksın. :hfyeni (18):
-
Suratsız hocam en fakirleri benim herhalde. Fazlaysa ben de alabilirim. :hfyeni (18):
-
Normal şans oyunlarındaki şansım burada da devam ediyor, hiç yüksek puan alamadım. Basiretsizliğim her yerde.

-
Bu adamın bu söylediklerine ciddi şekilde inanan bir kesim var demişsin ya güzel kardeşim. Bu söyleminle ne demek istediğini açabilir misin rica etsem?
Anlamadığınız kısım nedir? Bu adamın dedikleriyle ve olanlarla ilgili birbirini tutan bir şey var mı? Kendisinin dahi inanmadığı şeylere inanan kesimi kastederek söylüyorum. Tutup da adamın dediklerine inanan kesimi aşağılama gibi bir komplekse girmiyorum yani.
-
Ben inanıyorum kardeşim. Ne demek istiyorsun şimdi sen bana bir açar mısın?
Dolarla ilgili konuşmalarına ben bu adamın kendisinin dahi inanmadığını inanıyorum. Çünkü ne dediyse hep tersi oldu, bunun izaha gerek olmadığını düşünüyorum. Ekonomi orada, iktisat bilimi orada.