Beiträge von snowhuso

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

    sistemin subpolar kaynaklı olması zaten İstanbul sahilleri ve benzer yerler için kar ihtimalini düşürmektedir. yükseklerde havada kar görülmesi normaldir. çünkü bu tip sistemlerde yağış değil de soğumada sıkıntı olmaktadır.

    bünyamin sürmeli dün video hazırlamış. ay sonu sisteminin Sibirya kaynaklı olduğunu söylemiş. güldüm. neden mi?. çünkü bu sistemin Sibirya yükseğiyle en ufak ilgisi yoktur. bu sistem tamamiyle izlanda kaynaklı bir subpolar sistem olup siklonik soğuktur. sahillerde kar yapması zordur. ancak iç kesimlerde yani karasallık nedeniyle soğuma sıkıntısı yaşamayan yerlerde siklonik sistemler iyi kar bırakabilir. zaten sistemin bilhassa 850 hpa da ve 2m. sıcaklıklarındaki durumu da net şekilde Sibirya olamayacağına işaret ediyor. kaldı ki Sibirya bu kış da zayıf durumdadır. izlanda siklonu ve kutup yükseği eksenli bir ana paternimiz vardır bu kış. dolayısıyla da İstanbul olarak 2020 kışında da kar kovalamaya devam edeceğiz. umarım kutup yükseği merkezli polar soğuk sistemler gelir de İstanbul da 2015 2017 gibi azorun da yardımıyla kar yağışları alır aksi halde kar konusu soğuma sıkıntısı sebebiyle giderek zorlaşacaktır.

    hep söylediğim gibi azor yükseği türkiye kışları için olmazsa olmazdır. yani orta avrupaya doğru güçlü biçimde konumlanan bir azor antisiklonu zaten bir şekilde kuzeyde oluşan ister subpolar olsun ister direkt polar olsun soğuk birikimi realitesi vardır. işte burada en kritik konu bu soğukları bize doğru indirecek olan azor yüksek basınç merkezinin gücü ve konumudur. 25 aralık sonrası sistemde de görüleceğe üzeri azor orta avrupaya doğru hareket edip güçlü biçimde konumlanınca Sibirya olmasa bile kar yapabilecek en azından kışı hissettirebilecek sistemler alabiliyoruz. bu da azorun bizim için en önemli basınç merkezi olduğunu göstermektedir. Sibirya kritik değil ama azor kritik olan parametredir.

    Newyork istanbuldan daha beton, ama gel görki yine herzaman kar aliyorlar, tabikide -12 den asagisi onlari kesmez .

    new york şehrini ben 2 gün gezdim. asla İstanbul kadar beton değil. bir kere sadece new yorkun %24 ünü kaplayan grand central park var ki gez gez bitmiyor. new York'ta çok planlı bir şehirleşme gördüm her şeyden önce. istanbulu tokyo new york Londra ile karşılaştırmayınız derim. new yorkta kişi başına yaklaşık 24 metrekare londrada 29 metrekare tokyo da ise 31,6 mtrekare yeşil alan düşerken istanbulda bu ancak 2,1 metrekaredir. ki tokyo istanbuldan çok daha kalabalık bir şehir olmasına rağmen. istanbulumuz katledilmiştir maalesef. ekolojik dengeleri ciddi derecede dejenere edilmiştir.

    ocak ayının ilk 10 günü içinde gelebilecek sistem tam da kış tahminimde belirttiğim üzere subpolar merkezli yani izlanda kaynaklı siklonik soğuk hava atağıdır. bu siklonik hava orta Avrupa üzerinden balkanlara ve oradan da bize gelebilir. bu tip sistemler genellikle kıyı kesimlerde havada kar yapabilmekle beraber örtü oluşturma potansiyeli az olan sert fırtına eşliğinde etkili olan sistemlerdendir. istanbulun sahil dışındaki 100 metre yukarıları ve daha içerilerinde örtülü kar yapabilir. ancak en çok iç Anadolu ve karadenizin özellikle orta ve doğusunda kısa sürede ciddi örtü yapabilecek karakterde sistemlerdir bunlar. özellikle gelirken orta Avrupa ve balkanlarda 850 hpa da hava sıcaklıkları ortalaması düşükse bu subpolar sistem daha soğuyarak gelir. Sibirya gibi ağır değil daha hafif hava olduğu için daha hızlı hareket eder. uzun soluklu değildir çoğunlukla. kısa vadede etkili yağış bırakma özelliğine haizdir. kritik olan hep söylerim bizim için. Sibirya değil azor antisiklonudur. eğer azor lehimize çalışırsa az ama çok mutlak soğuk ataklar alabiliriz. çünkü kuzeyimizdeki polar ve subpolar noktalarda soğuma oluyor. yeter ki bunu bize doğru indirecek olan azor yükseği orta avrupaya doğru genişleyip oluşan soğuk sistemi bize doğru balkanlar doğru itelesin. bu tarz sistemlerin tek dezavantajı kıyılar için kuvvetli soğuma yaratmada sıkıntılı olmalarıdır. bu da ancak güçlü karayel rüzgarıyla aşılabilir ancak marmarada İstanbul da hakim rüzgar daha çok poyrazdır. bu da izlanda kaynaklı soğuk sistemlerde karadenizden nem taşıdığından soğuma sıkıntısını artırıyor sadece yağış miktarını artırmaya yarıyor. Sibirya kökenli ya da direkt polar sistemlerde poyraz avantaj olur;)ken subpolar sistemlerde poyraz sıkıntı yaratıyor. karayel gibi İstanbul lehine çalışmıyor maalesef!.:)

    Herkese iyi geceler çocukluğumda kar yağmadan önce şiddetli bir yağmur yağardı sabahtan akşama kadar sonra gece oldu mu pencereye yapışırdım sokak lambasından süzülen kar var mı diye. Aha düştü valla düştü diye bağırırdım. Tabi sobanın yanında uyuyup kalırdım. Sabah bir kalkarsın direk pencereye her yer bembeyaz olmuş...

    INŞALLAH yine aynı günleri şimdi benim evlatlarım (3-7 yaşında) 'da yaşar. Tek duam bu...

    günler de günlerdi kardeşim. harikaydı.;):love:

    Benim için 15 kasım-15 aralık dönemi 2020 kışının ana basınç paternini önemli ölçüde belli etmiştir. buna göre zayıf Sibirya antisiklonu zayıf azor antisiklonu güçlü izlanda siklonu ve basınç anamolisi yüksek bir polar bölge bekliyorum. bu beklentilerime paralel olarak da balkanlar-doğu Avrupa ve türkiye hattı yani Z kuşağında nispeten ılıman bir kış buna karşın kuzey ve batı Avrupa ila kuzey ve doğu abd de sert kış koşulları olasılığının yüksek olduğunu düşünüyorum. tabi bu demek değil ki Türkiye'de kar yağışı olmayacak!. ancak batı bölgelerimizde özellikle kıyı şeritlerinde ve yakınlarında kar ancak havada görülebilecek gibi geliyor bana. fakat özellikle iç Anadolu ile orta ve doğu karadenizin iç kesimleri d.anadolu kar açısından şanslı olacak gibi görünüyor. batı karadeniz Marmara ege güney doğu Anadolu bölgeleri kar sıkıntısı yaşayacak kanaatimce. batı bölgelerimiz ve marmarada bu basınç paternine bağlı olarak ağırlıklı şekilde güneyli rüzgarların etkili olmasını bekliyorum. zaten özellikle son 2-3 sezondur kış döneminde marmarada kış lodoslu yazlar poyrazlı geçiyor ki bu patern bu sezon da böyle olacak gibi görünüyor. inşallah yanılırım. inşallah 2017 ocak 2015 ocak-şubatı gibi hatta 2012 gibi bir Sibirya kışı yaşarız. ama bu düşük ihtimaldir kanaatimce!.:(:( özellikle izlanda siklonunun zayıf Sibirya nedeniyle kırım tarafından hem de güneyden depresyon kollarını sokarak yukarıda kar alabileceğini belirttiğim bölgelerde kısa süreli fakat yoğun kar bırakabileceği düşüncesindeyim. güney batıdan da ege akdeniz ve marmarada yağmur ağırlıklı lodos fırtınalı yağışlar bırakması kuvvetle muhtemeldir.