Beiträge von Karperest

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

    afyon tarafından gelen kütlenin ilk parçaları yarım saate merkeze ulaşacak gibi, siklon konumu da güzel durumda, yani yarım saate şiddetli karayel de vurmaya başlamış olur, olay artık sıcaklıkta, şu 5.5 derece 1 civarına inerse karayelle bu iş tamam.


    Siklon yön ve hızına göre sabah 5'e 6'ya kadar yağabilir gibi geliyor ki, eğer durmazsa, merkezde kimi yerlerde özellikle +1000'de birkaç cm kalınlık dahi oluşacaktır gibi geliyor.

    gerçekten ders gibi bir ab. Ankara sınırda olmasının etkilerini yaşadı. öğlenden beri sıcaklık tam 4. kez artıp yeniden azaldı, 4 derece ile 6 arasında adeta pinpong gibi gidip geliyor. halen daha ab deli rüzgarı güneyden vurup geçiyor bizi. 50-60 kmh'yi bulduğu noktalar var rüzgarın yer yer.



    ab'nin iç egedeki konum ve hareketine dayanarak tahminim merkezde 11 gibi kar yağışı başlayacak ama hareketi yavaş gibi geliyor, durması belki gece 3 yerine sabah 5-6'yı görebilir. ankara merkez için çok kar (henüz) göremesek de bayağı garip ve öğretici bir sistem olmakta.

    Ayrıca, işin duygusal boyutunda da izninizle şunu anlatayım, esnaf bir arkadaşım daha bugün anlattı. Giresunlu bir müşterisinin daha 1-2 ay önce gelip dalga geçtiğinden bahsetti. Adam 2 sene önce İstanbuldan Ankaraya taşınmış ve bizimkine "bize Ankara kışı fenadır, kar/soğuk ayaz dediler ama fena tırt çıktınız, İstanbul bile daha iyiydi" şeklinde konuşup durduğundan bahsetti, arkadaş da "bak Ankarada kışı çağırma fena olursun, bilmiyorsun" şeklinde cevap verince "yok gelmez artık küresel ısınma vs." demiş, esnaf arkadaş diyor en son bizim Giresunluyu geçen hafta görmüş, adam diyormuş "kardeş dediğiniz kadar varmış bu ne soğuk kar böyle şey görmedim diye" :))


    İşin kısacası bu sene kış bomba gibi Ankaraya geri geldi, ve daha ocağın ortasındayız bunu şubatı ve martı da var. benim moralim çok iyi, siz de moralleri bozmadan heyecanla takibe ve tahminlere devam ;)

    Arkadaşlar bu kadar gerilmeye, üzülmeye gerek yok. Öncelikle gelen sistem ankara için çok sınırda bir sistem. gfs sistemi birkaç gün önceden çok güzel gördü, ancak ecmwf'den farklı olarak soğuğun erken gireceğini, eskişehir-boludaki siklonun ankara'ya merkeze doğru uzanacağını da varsaydı. zaman geçtikçe bu varsayımında düzeltmeler oldu ve şu anda ana beklenti merkezde gün boyu yağmur geceye doğru kara dönüşüp sabaha kadar 5-10 cm kar bırakması. Ancak meteorojide son anda bile işler değişir. Beklentileri lütfen düşük tutalım, anca yarın sabahtan itibaren günboyu sıcaklık/radar/rüzgar takibini yapmayı da ihmal etmeyelim, bütün tahminlerin ters köşe olduğu görülmemiş değil, gerçekten çok sınırda, sürpriz olursa seviniriz, olmaza da üzülmeyiz. şüphesiz ki kararı sadece Allah verir.

    bu sistem geçen sene gelse kesin ecmwf haklı çıkar derdim ancak bu sene inanılmaz bir olumlu bir gidişat var. son güncellemede gfs data yeniden ateş etmeye başladı, her güncellemeyi öss sonucu bekler gibi bekliyoruz :)


    son 12-24 saatte radar + rüzgar +sıcaklık takip zaten.


    valla şu heyecanı bile çok özlemişiz, hele bunun arkası tipi/kar olursa düşünemiyorum, hayal etmesi bile çok güzelhava-kars323hava-kars323

    meteorolojide her zaman temkinli olmakta fayda olsa da gfs tahminini görüp heyecanlanmamak elde değil. rüzgar çok önemli, eğer karayele erken dönerse ki bu sene hep döndü, bu iş tamamdır, 9 martı da pazara yollar bu sistem.


    pazartesi akşamı belli olmaya başlar, takibe devam gençler :)

    Sistem yavaş ilerlediği için gün doğana kadar uzattı yağışı tahminler, gece -3, -4 lerdeyiz, ne yağsa zaten kârdır. Bence son 10 yılın en iyi sistemlerinden biri oluyor, beklentilerimi fazlasıyla karşıladı, 25 aralığı unutmayacağım.

    Bazı bölgelerde , özellikle batıya doğru(sincan gibi) bu sistemde az kar düşeceği biliniyordu, onun haricinde sıcaklık çoğu yerde negatif, yükseklerde 20 cm haberleri geliyor, merkezde de sabaha kadar 10-15 cm. olacak gibi duruyor. Yıllar sonra adam gibi kar görüyoruz, fotolar çok iyi, tatil de geldi.


    Bu kış tahminler çok başarılı gidiyor, özellikle ocağın ilk haftasında art arda kar görme ihtimalimiz de bulunuyor. Şanssız bölgelerde kalan kardeşlerim de üzülmesinler, inanıyorum ki bu kış güzel sistemler alacaklardır.

    Tahminler hep 6-8 arası yoğun, 8-11 arası çok yoğun şeklindeydi, gerçekten Ankara'nın hemen her yerinde yoğun bir yağış olmakta şu ana kadar yorumlardan gördüğüm. Bir yarım saat içinde inşallah daha da artacak yoğunluk, sıcaklık ve rüzgar yönü çok güzel. Tahminim gece 12'den sonra biraz azalsa da ince ince sabah 4-5'e kadar yağacak, örtü kalınlığını bu önümüzdeki 2-3 saat belirleyecek. ki orada da güzel sonuçlar alacak gibiyiz. Çayınızı koyun, takibe devam edin arkadaşlar :)

    Saat daha 5'te 0.5e düştü sıcaklık, neler oluyor yahu :D, Çankaya mı Moskova mı arkadaş burası. Sıcaklıkta güzel bir sürpriz var ki, daha tam kuzeye bile dönmedi rüzgar. Her yer bembeyaz oldu şimdiden, yollarda da tutuyor, yağmur mağmur da dinlemedi.


    Eğer 8'de hız artırıp gece de erken dinmezse bu sistem 2011'i de geçer, hayırlısı olsun :)

    Her sey beklendigi gibi devam ediyor arkadaslar tahminlerden en ufak bir sapma olmadi. Artik yogun bir sekilde basladi, Cankaya ates ediyor :) Ozellikle 8-9 gibi siddeti yogundan cok yoguna cevirecek. Tek sorun yerdeki yagmur birikintileri ama bu sistem onu da yerle bir edecek Allahin izniyle, hasret bitti simdi keyfini cikarip bol bol foto alalim.

    Merhaba arkadaşlar. Forumda yeniyim. Bu Cumartesi günü Çankaya'da Adli Yargı Hakimlik Sınavına girecegim. Türkiyenin dört bir yanından binlerce kişi bu sınav için Ankara'ya gelecek. Siiz ise nadir görülen kuvvetli bir sistemden bahsediyorsunuz. Ben de kar sevdalısı bir kardeşiniz olarak bu duruma sevinsem mi üzülsem mi bilemedim. Çankaya'da bir kaos ortamı oluşturur mu bu yağış. Lütfen aydınlatır mısınız?

    Ankara'da genelde ana yollarda kar temizleme ve tuzlama konusunda sıkıntı olmaz, sadece yükseklerde ve ara sokaklarda temizleme sıkıntı olabilir. Ancak asıl sorun cumartesiye kadar sıcaklık 0'ı gece veya gündüz geçmeyecek, bu da denildiği gibi buzlanmaya ve malesef kazalara yol açabilir. 10 gün önceki sistemde kar değil ama buzlanma çok sorun yaratmıştı. O yüzden evden mümkün olduğunca erken çıkmanı tavsiye ederim bir aksilik olmaması için. Kolay gelsin, sınavında başarılar dostum.

    Radar zamanı yaklaştıkça heyecan da artıyor. İnşallah bundan 10-15 sene sonra bile hatırlanacak bir 25 aralık 2018 günü geçiririz, yılbaşına doğru böyle denk gelmesi de ayrı güzel oldu, aynı çocukluğumuzdaki gibi :).

    Yıllardır bu forumu takip ediyorum, sonunda Ankara'da yıllar sonra gerçekten heyecanlandıran bir sistemle karşılaşıyoruz. Ankara 2012'den beri büyük talihsizlikler yaşadı, gelen sistemle soğuğun birleşmemesi, Ankara çukuru, lodosun havayı son anda ısıtması vs vs... Fakat yarın şeytanın bacağı artık kırılacak gibi duruyor. Bütün modeller 10-20 cm arası kar kalınlığını işaret ediyor. Mucize olmazsa 2011-2012 kışındaki gibi bir kar bekliyorum. İşin daha da sevindiren yanı, yarınki karın arkasından gelen soğuk ve özellikle yılbaşının ilk haftası arka arkaya gelmesi muhtemel kar yağışları ile örtü haftalarca kalacak gibi duruyor. Bence yarınki sadece başlangıç, 2019 ateş ederek başlayacak diye hissediyorum.


    Sonunda özlem diniyor arkadaşlar, en ufak şüpheniz olmasın. Bugün iyi dinlenin, çünkü yarın uzun olacak ;).