Önümüzdeki günler için tüm modelleri inceledim de, şu anki sistem gibi sürpriz bir durum ile karşılaşmaz isek kar açısından ayı kapattık gibi görünüyor. Öngörülen ya da görülmeyen bir durum var mıdır bunun için ?
Mesela Üsküdar 110 mt yükseklik için GEFS diyagramı bu şekilde çıktı veriyor ama 500 ve 850 değerlerinin çoğunluk kısmı sıcak senaryoda. Bununla ilgili bir istisna var mı?
İstanbul’un güney sahillerinde bile sıcaklık sıkıntısı olmaması için ull nereye konumlanması gerekiyor
ULL'nin çapı, yani etki alanı da önemli, yani direkt olarak şuraya gelirse böyle olur diyebileceğimiz bir yapıda değil şu anki ULL oluşumu. Hatta son 12 saate kadar da ULL'nin yerini, şeklini modeller bile tahmin edebilir durumda değil. Bu yüzden çok sürpriz bir sistem bu.
Anlamadığım bir konu var, aşağıdaki diagramı tam olarak İstanbul Bulgurlu Mahallesi olarak aldım. Fakat Altitude 67 metre gösteriyor. Ama bizim rakım ortalama 115 metre civarında. Hangi data'da yanlışlık var acaba, bilen var mı?
Sistem beklendiği gibi sabah 4 civarı giremedi, Üsküdar yükseklerinde sabah 6 itibarı ile halen yağmur hakim. Tahminlere göre bu saatlerde en azından araçların üstünün tutmasını bekliyordum ama halen yağış kara dahi çevirmedi. Neyse barajlarımız dolsun da gerisi çok önemli değil.
Bu arada Ukrayna üzerindeki blokajı NASA Geos dün akşamki çıktılarında açıkca gösterdi, ama işin kötü yanı 850 (-12) ve 500 (-34) soğukları yeterli, hatta iyi seviyede olsa da yağış maalesef aynı düzeyde değil. Hatta Geos'a göre sistem daha da uzuyor fakat dediğim gibi yağışı koruyamıyor. Şu haliyle gelir ise cephesel ufak bir kar fırtınası sonrası 13'ünde aralıklı dek sistemi bizi bekler gibi görünüyor. Tabii ki NASA Geos bazlı tahminim olarak. Zira 13'ünde rüzgarın yönü önem arzediyor.
Windy'deki radar görüntüsünden. Beyaz taralı alan daha yeni geliyor aşağı doğru.
Bizim bugün yaşadığımız yağışı oluşturan kesim ise kırmızı taralı alan.
Benim sormak istediğim bu katmanlar hangi yüksekliktedir, eğer beyaz alan aşağı iner ve gece girecek -10 850 hPa sıcaklığı ile buluşursa tahminlerimizin ötesinde kar yağışı bırakacaktır.
Haberlerin saat 22:00'de olacak dedikleri kar fırtınası haberi, tam olarak -8 girişine denk geliyor. Rüzgar yönü de WRF'ye göre tam kuzey, Umarız düzgün bi yerden almışlardır bilgiyi.