Beiträge von Berkay34

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

    Bu seneyi karsız geçirmek istemeyenler. Uludağ'a, Kartepe ve Kartalkaya gibi kayak merkezlerine gitsin halihazırda örtü varken. Uludağ telefelik imkanı ile aralarında ki en iyilerinden. Ama bir o kadar da kalabalık. Bilginize.

    Herkese selamlar.


    Geçen hafta sizlere umutların azaldığından bahsetmiştim. Her zamanki gibi sıcak olan ihtimal gerçekleşti. Geçen günlerde sosyal medya hesaplarında da bahsettiğimiz gibi İstanbul'da kar için şartlar bitmiş gözüküyor. Mart ayında diyelim ki sistem ihtimali çıktı bu durum bize yaramaz. 2022'de saf olarak Sibirya'dan gelen Aybar Sisteminde ekstrem koşullar olmuştu. Ekstrem koşullar olmasına rağmen gündüz vakti ciddi erimeler meydana geliyordu. O yüzden bu sene için ciddi sistem ihtimali bitmiştir diyebiliriz. Son güncel verileri incelediğimizde de zaten kalan sürecin bırakın mevsim normallerinde olmasını mevsim normallerin yaklaşık olarak 5-10'derece üstüne çıkması olası gözüküyor. Bu durumda gündüz sıcaklıklarının 15-20 dereceleri bulması demek.


    Diagramme GEFS


    Açık söylemek gerekirse son yılların en kötü kışını tamamlamış oluyoruz diyebilirim. Kışın yağışlarımız elbette iyiydi bu yandan sıkıntı yok ama bu yağışlarımızın büyük çoğunluğunu Kasım-Aralık ayında aldık. Ocak ayının ilk yarısı da bir nebze yağışlarımızı aldık ama ondan sonra süreç bizim için iyi gitmedi.


    rrwt-0610-nh-tmp.png


    Önümüzde ki günler havalar ısınmaya devam edecek Jet akımlarından Afrika üzerinden gelecek olan sıcak hava dalgasını görüyorsunuz.


    Jetstream Forecast


    İyi hafta sonları herkese.

    Herkese selamlar.


    Yarın sabahın erken saatleri itibariyle yağışlı sistem etkisine gireceğiz. Gün boyu şehrin kuzey kesimleri daha ağırlıklı olmak üzere yağış etkili gözüküyor. Zaman zaman ara verebilir.


    Yağışın yanında orta kuvvete Poyraz da etkili. Akşam iş çıkış saatlerine doğru 18-19 civarı sistem etkisini azaltmış olur.



    Poyraz şehrin Batısında daha etkin gözüküyor. Kuvvetli değil ortalama hamlesi 35-40km/h civarında.



    Toplam yağış görüntüsüne göre şehrin kuzeyinde 25-40mm bulan istasyonlar olabilir.


    Aslında olasılık açısından fazla olumlu bakış açısı olmuş, alttaki %50lik kısıma -1'den -8'e kadar olan bölüm de dahil ki bu bölümde İstanbul adam akıllı kar pek alamıyor, alsa da saatler düzeyinde kalıyor. Bunun aşağısında olan kesim de %20 civarına tekabül ediyor, esasında %20 seviyesini bulacak kadar senaryo yok bu bölgede fakat yine de böyle kabul edersek, Şubat sonu için kar şansımız 5'te 1'e kadar düşüyor. Bana göre %50 biraz optimist kalıyor.

    Ben kar açısından yazmadım. Olası bir sistem adına yazdım. Kar ihtimali zaten epey düşük. Yazının alt kısmında bunu da bahsettim.

    Şubat ayının aşağı yukarı 15'ine kadar olan sürecin mevsim normallerinin epey üstünde olacağından bahsetmiştik. Nitekim bu şekilde oldu.


    Ay sonu için ibre şuanda yüzde 50 , yüzde 50 civarında. Kesin hüküm ile kışı bitirdik diyemeyiz. Evet Kışı yoğun bakıma aldık ama Şubat son haftaya kadar sistem takibi için vakit var. Mart ilk hafta itibariyle sistem gelse de artık ciddi bir etki yapacağını düşünmüyorum.


    Kışı bir maç gibi düşünürsek şuan da son uzatmaları oynuyoruz. Mart itibariyle ciddi sistem adına çok beklentiye girmemek lazım. 2022'de olan Mart ayı ekstrem düzeydeydi bunu da unutmamak gerekir.



    Kar açısından şu sıralar net olumlu görüntü var diyemiyoruz. Takibe devam.

    Chronic53 GEFS öğlen güncellemesi bu tarz sinoptik denemesi yapmış. (Sibirya) Senaryolarda buna benzer görüntüler var. Bir kaç tanesini paylaşayım.


    Ayın 15'ine kadar sıcak tarafta devam edeceğiz gözüküyor. İlerleyen günlerde sıcaklık 2-3 derece daha artacak. 22-23 dereceleri bazı ilçeler bulabilir.


    berkeeldek 'de geçen günlerde yazmıştı. Kutup Bölgesinde olan YB (Yüksek Basınç) bize bu tarz sinoptikerin kapısını aralayabilir. Şubat ayının ikinci yarısı adına Polar atak değil , KD-GB ekseninde sistem ihtimali olabilir.