Ben 15 Şubat-23 Şubat sistemini paylaştığımda beni dışlayanlar şuan Efsane geliyor diyor acıyorum. Neyse modeller'de Sibiryanın ne kadar güçlü olduğunu hepiniz görmüşsünüz.
Gfs 150.saatten itibaren 0- -5 derece sıralamasını göstermiş. 2m değerleri bu yönde ve haklı gözüküyor. Gfs basınç tablosunun açıklamasına baktığımda zaten içim ürperiyor. Marmara,Batı Karadeniz Çevresinde oluşan yüksek basınç alanı güzel bir tablo ortaya çıkarıyor. Siklon oluşumları da buna dahil. Wetter için 3 günlük tahminlerin bile zor tuttuğu açıkçası ortada ve fazla dikkate almıyorum ama sonuçta incelemekte yarar var ve 22'sinden itibaren soğuk hava dalgası göstermiş.
Metostar verileri 850'pha'da değeleri gündüz sıcaklığı ve gece sıcaklığı sıralamasında mucize yaratmış. 20 Şubata kadar 1-4 derece arası ardından en yüksek -3 derece göstermiş genelde yanılmadığını bilmenizi isterim takip edenler vardır aramızda.
ECMWF 20 şubat sistemi tamamı ile azor'a bağlı biraz daha doğuya kaymalı şuanlık öyle gözüküyor. O sistemi kaçırmak istemeyiz. -10'lar varken neden -5 dereceler ile yetinelim ? ECMWF istikrarlı bir şekilde 16'sından itibaren soğumayı zaten göstermiş. Ancak dediğim gibi yüksek basınç alanının kuvvetlenmesi lazım. Sıkışık kendi içersin de dalgalanma halinde yayılması lazım ki bu sistemi tam güç alalım.
Beni endişelendiren olay ise YAĞIŞTI. Kendi özel programlarımızdan baktığımız ve ECMWF'nin desteklediği yağış grafiği mükemmel. Özellikle ege akdeniz ve güney marmara için muhteşem yağışlar gözüküyor. Soğumaya bağlı olarak kar mı yağmur mu olacağı ise kesin değil.
Diyagramlara gelirsek diyagramlar belirsizliğini bozmuş ve düşüş için %60'Lık bir senaryo vermiş. Soğuk gelme olasılığı yani daha fazla. Şuan ki sistem bunu gösteriyor.
Yani Hafta Sonu %100 denilecek kadar bir soğuma bekliyorum. Bu soğumanın gelme ihtimali %100. Şuan için kar yağmur tahmini yapmak ise çok zor. Veriler ise bunu destekliyor ve bu beni mutlu ediyor. 15 Şubat ve sonrasına dikkat! 15 şubat kesin tarihtir fakat şöyle anlamayın 15 şubatta kar yağacak mı ? hayır. 15 şubat soğukların yavaş yavaş ülkemize giriş tarihidir.
Soğuklar geliyor mu ? EVET
Ne zaman ? 15 Şubattan itibaren sibirya kökenli.
EFSANE ? %50 ihtimal olabilir. Yeterince soğuma gözlenirse buharlaşma artacağından risk var.
Teşekkürler ![]()
CFS ise zaten kafayı yemiş. Marmara için aynı amerika gibi FELAKET ilan etmiş. Biraz saçmalamış bu durum zor gözüküyor. Olursa tabi ne şahane