Beiträge von VitoScaletta

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

    Cumartesi günü İstanbul'un merkez ve orta yükseklikte ki yerlerinde karla karışık yağmur ve akşama doğru belki kar görülecek. Yüksekler ise kar yağışlı. Çünkü değerler cumartesi kar soğuğuna düşüyor. Meteoroloji 7 derece göstermiş ama en fazla o gün sıcaklığı 4 derecedir. Maksimum 5. Çünkü onlar Karayel rüzgarı adlı etkeni işin içine katmadan sabit değer sunuyorlar. 20'sinden sonra kar İstanbul'u esir alabilir.

    Semih abicim sen ne zaman ilk konuyu açsan meteoroloji üzerinden gidemiyoruz. İnsanların üzerinde nasıl bir heyecan-etki bırakıyorsan kafayı sıyırıyorlar kar yağışlarına isim vermeler yok ' Abuzittin-Muhittin-Hido-Kido' diye adlandırmalar. Yani istem dışı meteorolojiden soğuyup gülme krizine giriyor insan :)

    Gidin kayak takımlarınızı hazırlayın. Stoklarınızı yapın. İstanbul adını KUTUP ile değiştirmeye başlıyor. Buz gibi hava ve Kar yolda. İnşallah hepimiz için hayırlısı olacak. İzmir Antalya 1 metre kar alsa herhalde ömür boyu kar istemezler. Kusura bakmayın heyecan :)

    Bizim İTÜ'NÜN açıklamaları güncellendi. Süper bilgisayarlarımıza yansıyan veriler ve uydu fotoğrafları ile dünya verileri ele alındı. Türkiye'ye Edirneden başlayarak soğuk hava girişi olacak. Karayel dediğimiz rüzgarımız sağolsun soğuğu bize çekiyor. Bu akşam güncellemelerini sizi şimdiden temin edeyim kötü çıksa bile doğruluğu %20 falan olacaktır. Çünkü biz en güncel verileri alarak bu programı hazırladık ve resmi siteden Ahmet Hocam sundu. Türkiye için kış bir süreliğine geri geliyor. Soğuma artmalı yağışta sorun çekmiyoruz şuanlık.

    Selamlar arkadaşlar herkese iyi akşamlar. Malum üniversite var fazla sizinle haşır neşir olamıyorum. Fakat İTÜ yeni uydu fotoğraf ve verileri güncellendi. Ayın 14'ünden itibaren yağış 15'inden itibaren soğuklar inmeye başlıyor. Sibirya soğuk hava sahası KARAYEL rüzgarı ile aşağıya inecek. Bu sistem en az 1 hafta sürecek. İstanbul da gece sıcaklıkları -2 ve altında olacak. Cumartesi ve Pazar sabah'ı yükseklerde yağış olursa %90 kar olacak. Marmara'nın güneyi Bursa Balıkesir gibi bölgelerde ise kar yağışı ihtimali var. Ve olacakta. Azorun'da doğuya yöneldiği görüldü. Batı ve Orta Avrupa'da ki devam eden soğuklar zıt etkili olduğundan Avrupan'nın doğu ve güneyi %60 daha fazla etkili olacak. Gündüz sıcaklıkları ise şuan da çok düşmüyor gibi duruyor. Gökhan Abur ve daha farklı kişilerin ağzından gündemi takip ettim ve 15 Şubat sonrasına dikkat çektiler. Bizim İTÜ uzay bilimleri ve İstanbul hava sitesinde güncellemeler oldu. Yükseklerde Cumartesi ve Pazar sabahı kar riski çok yüksek. Bunuda belirttik zaten.

    GFS 17 Şubat 108.saatten itibaren yani mükemmel bir düşüş göstermiş. Marmara-Trakya-Batı İç anadolu- ve Batı karadeniz mutlak bir etkilenme payına sahip.

    Wetter 3 bile uzun süreli tahminlerinde genelde yanılsa da Tüm Türkiye için 17'sinden itibaren ciddi bir düşüş göstermiş ve Kar ikonu koymuş.

    Meteostar yine kendine aşarak 16'sından itibaren -8'lere düşüş göstermiş. Gündüz sıcaklığının rüzgarın kuvvetine bağlı olarak yükselip azalma şansı var.

    ECMWF son güncellemelere bakarsanız bayılıp gitme şansınız var. Adeta soğuk hava tabiri yerindeyse akıyor.17'sinden itibaren -5 ve -15 gibi derecelendirilen görüntüler söz konusu ve bunların gerçekleşme ihtimali muhtemel.

    CFS en güvenmediğim modellerden biri aranızda hoş gören olabilir ama ben güvenmiyorum genelde yanılma payı da yüksek zaten.

    GFS diyagramlarına gelirsek zaten oda her şeyi anlatıyor ki 0'ın üzerine çıkabilecek mi ? çıkamayacak mı ? sorusuna cevap vermiş. Fakat ne kadar doğru olacak biraz abartmış gibiler Özellikle İstanbul için.

    Diyagramlar-Gfs-Ecmwf-Metostar tam gaz EFSANE kelimesinin 'EFS' bölümünü oluşturdu. Gerisi artık tamamiyle şansımıza kaldı. Bir sürü etken var biliyorsunuz.

    Ama size diyeceğim şudur: 15 Şubattan itibaren sistem giriş yapar -16-17-18-19 arasında en etkili bölümler oluşabilir. Ve kalıcı kar örtüsü olacaktır.
    SİSTEM GELİYOR BELKİ 10 METRE YAĞAR SEVİNİRSİNİZ.