Beiträge von Onur35

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

    Ankara yine sallandı

    Kandilli ve Afad'da yeni giriş olmamış. Ekşiye baktım orada da yazmamış kimse. Arka arkaya deprem yaşandığı zaman insan psikolojik olarak etkileniyor ve kalp atışından dolayı sarsılıp onu bile deprem zannedebiliyor size de öyle bir durum oldu sanırım. Bir tane 2.7 var saat 2'de ama onu hissettiyseniz bina ve zemin sakat demektir.

    23 Ocak 1556 8 büyüklüğünde olduğu tahmin edilen Çin depreminde 830.000 kişi ölmüş. Tarihteki en ölümcül deprem bu olmuş.


    Eğer bugünkü teknolojide ve sırf bu deprem beklendiği halde yeterince önlem alınmadığı için bu rakama yaklaşacaksak ya da bu rakamı geçeceksek cidden yazık bize. Onu geçtim tüm Dünya'nın gözünde acıyarak bakılacak zavallı konumuna düşeriz.

    Kuvvetli rüzgar yangının yayılmasında büyük bir neden ancak ortaya çıkışında pek bir etkisi olmuyor benim bildiğim kadarıyla. Tam da aşırı sıcak ve kuru havalardan kurtulup birkaç günlük serinleme döneminde İzmir'de 3 noktada birden yangın çıkması insanı kundaklama şüphesine düşürmüyor değil. Aynı şekilde son 2-3 gün içinde Söke'de 5 ayrı noktada ve Kuşadası yolunda 1 yangın meydana geldi.

    3 noktada büyük olmak üzere 6-7 yerde birden meydana geldi. Bu akşam Seferihisar - Gödence'de de bir yangın çıktı ve vatandaşlar yakanları görmüş jandarma onları arıyor. Şu anki bazı gündemdeki ve siyasi sebeplerden bile belli kundaklama, sabotaj olduğu isteyen istediği gibi anlasın. O değilse bile terör örgütü eylemidir.


    Çatalkaya'da rüzgar hızı 37 km/h ve alevler Kavacık köyüne doğru ilerliyormuş bu rüzgarda çok zor sönmesi :( .

    İki ihtimal var. Mikro deprem olmaması fayın takılıp kaldığını ve enerji biriktirdiğini gösterir. Bu mikrolar da fayın hareket halinde olduğunu gösteriyor. Diğer ihtimal ise ki bu bana göre çok daha yüksek bir ihtimal ve art arda olması muhtemelen bunu gösteriyor; fay çatırdamaya başladı ve kırılma öncesi (bu kırılma beklenen büyük deprem olabileceği gibi 4-5'lik sıradan bir hareket de olabilir) prova yapıyor...


    Yani ne olacağı hiç belli değil.

    zG0N0j.png


    Biraz geç olacak üstünden 4 gün geçti ama aklıma takıldı. Bu şiddet haritalarını kimler hazırlıyor bilen var mı ? Her seferinde olduğundan düşük gösteriyor :) . Merkezi doğru gösteriyor belki ama çevresini düşük verdiğine eminim. İzmir'de 3 şiddetinde hissedilmiş. Bu depremde uykumdan uyandım onu geçtim bina resmen ileri geri gidip geldi yatağımda gondola binmiş gibi oldum, arkadaşım 7. katta ayakta zor durduğunu söyledi yani rahat 4 şiddetinde hissettik kime göre neye göre 3 ?

    Daha önce bu bölge 4'lük deprem üretmişti ama hemen sönümlenmişti ardından en fazla 3-5 tane artçı gelmişti. Şimdi 2 saat içinde 5 tanesi +3 büyüklüğünde olmak üzere 13 tane artçı gelmesi düşündürüyor beni. 4-5'lik yeni hareketlere hazırlıklı olalım bence. Ayrıyeten 2005 Seferihisar depremleri ile bir benzerlik söz konusu.

    İzmir depreminin artçıları halen devam ediyor. Üşenmedim saydım 6 tanesi 3'lük olmak üzere 30 tane artçı olmuş. Şahsi düşüncem bu depremin meydana geldiği bölgedeki faylar cidden çok dengesiz ne yapacakları hiç belli olmuyor. Kimse hareket beklemezken ya da artçılar biraz sönümlenmişken ana şok kadar hatta ana şoktan daha şiddetli deprem üretebilir. Bunun en kanlı canlı örneği 2005 depremlerinde var.


    Daha önce de bu bölge 4'lük depremler üretti ama 24 saat içinde en fazla 10-15 tane 1-2'lik artçılar oldu ondan sonra sönümlendi. 12 saat içinde 4.8'e göre bu kadar artçı fazla. Fayın hala gergin olduğunu düşünüyorum yeni 4-5'lik hareketler sürpriz olmayacak.