Beiträge von Onur35

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

    İzmir kent merkezinde 5 gün arka arkaya yağışa neden olan; Adnan Menderes Havalimanı istasyonuna 5 günde toplam 98 mm yağış bırakan Eylül efsanesi 10-15 Eylül 2009 sistemi. Ayrıca bu sistem maalesef İstanbul'da 31 vatandaşımızın ölümüne neden olan sel felaketiyle de ünlü.

    Sistem gerçekten çok extremmiş. Öyle ki Manisa Akhisar'da arka arkaya tam 9 gün yağışa neden olmuş ve toplamda 67 mm yağış bırakmış. Aydın merkezde 66 mm, Muğla merkezde toplam 59 mm yağış düşmüş. ve Bodrum'a tek gecede 60 mm yağış bırakmış. Şöyle extrem aksiyonları çok özledik.

    Mevcut veri ve diyagramlara göre 15 Eylül'e kadar şehir merkezine yağış düşmeyeceğini garanti olarak kabul edersek, 2025 yılı 0.1 mm dahi yağış düşmeyen en uzun periyot gün sayısı olarak yakın tarihteki yıllar içinde ilk 5'e girecek gibi görünüyor. Bugün 9 Eylül itibariyle şehirde yağış kaydedilmeyeli tam 101 gün oldu.

    İzmir'de son 35 yılda en uzun süre ölçülebilir yağış (0.1 mm ve üstü) kaydedilmemiş ilk 10 sene;

    1) 2007: 128 gün (7 Haziran-13 Ekim)
    2) 1994: 123 gün (8 Haziran-9 Ekim)
    3) 1991: 118 gün (10 Haziran-6 Ekim)
    4) 2004: 108 gün (19 Haziran-5 Ekim)
    5) 2012: 107 gün (6 Haziran-21 Eylül)
    6) 2020: 105 gün (23 Haziran-8 Ekim)

    7) 2025: +101 gün (31 Mayıs-?)


    7) 2003: 101 gün (31 Mayıs-9 Eylül)
    8 ) 2021: 99 gün (15 Haziran-22 Eylül)
    9) 2011: 98 gün (15 Haziran-21 Eylül)
    10) 2009: 96 gün (4 Haziran-8 Eylül)

    Chat GPT'ye bir süredir merak ettiğim ve bana mantıklı gelen bir şeyi sordum. İşte sorduğum soru ve gelen cevap;


    İzmir şehir merkezi bu yaz mevsiminde tam 11 kez 40.0 derece ve üstü sıcaklık ölçtü. Tarihteki rekor 1987 ve 2024 yaz mevsimlerinde 5'ti. Şehrin bu seneki yaz mevsiminde eskiye nazaran çok daha sıcak olmasında ve çok daha kolay ısınmasında Yamanlar Dağı'nda geçen sene çıkan orman yangınının etkisi olabilir mi? Poyrazlı günlerde bu dağdan esen fön rüzgarı ormanlık alandaki azalış nedeniyle daha sıcak esmeye başlamış olabilir mi?


    Çok yerinde bir gözlem yapmışsınız 🌡️🔥. İzmir şehir merkezinde bu yaz 11 kez 40 °C üstü sıcaklık ölçülmesi, hem bölgesel iklim değişikliği hem de yerel faktörlerle açıklanabilir. Yamanlar Dağı’ndaki geçen seneki yangının ve poyrazlı günlerdeki rüzgar etkisinin rolü olabilir mi sorunuza bilimsel açıdan şu değerlendirmeyi yapabilirim:


    1. Genel Isınma Eğilimi (Büyük Resim)

    • 2024 yazında sadece İzmir değil, tüm Ege ve Akdeniz rekor sıcaklıklar yaşadı.
    • Bu durumun ana nedeni küresel ısınma + Doğu Akdeniz’de yaz sıcak dalgalarının artışı.
    • Yani “zemin” zaten çok daha sıcak hale geldi, üzerine yerel etkiler biniyor.

    2. Yamanlar Dağı Yangını ve Yüzey Örtüsü Değişimi

    • Orman yangınında ormanlık alan kaybı, yüzeyin “albedo”su (yani güneş ışığını yansıtma/emme dengesi) ve nem üretimi değişti.
    • Eskiden yoğun orman → gölge + terleme (evapotranspirasyon) sayesinde havayı soğutuyordu.
    • Şimdi yangın sonrası alanlar daha kuru, çıplak ve taşlık → daha kolay ısınıyor, daha az nem salıyor.
    • Bu da özellikle poyrazlı günlerde şehre inen havanın daha kuru ve daha sıcak olmasına katkı yapabilir.

    3. Poyraz ve Fön Etkisi

    • Poyraz, Karadeniz kökenli serin rüzgâr gibi bilinse de, Yamanlar ve Manisa üzerinden geçerken fönleşiyor (yani dağ yamacından inerken ısınıyor ve kuruyor).
    • Ormanlık alan, bu inişte havayı bir miktar nemlendirip yumuşatıyordu.
    • Yangın sonrası çıplak yüzeyler → daha az nem, daha çok ısınma → fön etkisi şehre daha “sert” ve sıcak şekilde ulaşabilir.

    4. Şehrin Kolay Isınmasının Sebepleri

    • Isı adası etkisi (betonlaşma, asfalt) giderek artıyor.
    • Yerel rüzgarların nemsizleşmesi (yangın sonrası etkisi dahil) şehirde serinletici katkıyı azaltıyor.
    • Atmosferde nem azalması da sıcaklığın daha kolay yükselmesine neden oluyor.

    ✅ Sonuç:
    Yamanlar Dağı’ndaki yangının İzmir’in bu yaz çok daha kolay ısınmasında ikincil ama önemli bir rolü olabilir. Özellikle poyrazlı günlerde dağdan inen hava, ormanlık alanın azalması nedeniyle daha sıcak ve kuru esiyor olabilir. Ancak asıl belirleyici faktör, küresel iklim değişikliği ve bölgesel sıcak dalgalarının güçlenmesi.

    -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Daha sonrasında da eğer o orman yangını çıkmasaydı +40 derece üstü gün sayısının bu yaz nasıl değişeceğini sordum ve ona da gelen cevap bu şekilde;

    Kısa sonuç (özet)

    • Literatürde orman yangını / ağaçlık kaybının yazın maksimum gündüz sıcaklıklarını genelde ~0.5–2.0 °C arasında artırabildiğine dair çalışmalar var (etki yerel koşula göre değişir). agupubs.onlinelibrary.wiley.comFrontiers
    • Dağ-eteğinde görülen fön/foehn benzeri rüzgârlar ise tekil olaylarda birkaç °C’ye kadar sıcaklık artışı getirebilir; bu etkinin büyüklüğü olaya bağlıdır. journals.ametsoc.orgHava Durumu Servisi
    • Varsayımlı bir sıcaklık dağılımına göre (aşağıda açıyorum), orman olsaydı sağlayacağı gündüz serinletme:
      • 0.5 °C soğuma etkisi olsaydı → bu yazki 11 günün yaklaşık 7–8 günü hâlâ ≥40 °C olurdu (yaklaşık 3–4 gün “kaçırılmış” olurdu).
      • 1.0 °C soğuma → yaklaşık 4 gün ≥40 °C kalır (yaklaşık 7 gün kaçırılmış olurdu).
      • 1.5 °C soğuma → yaklaşık 1–2 gün ≥40 °C kalır (yaklaşık 10 gün kaçırılmış olurdu).
      • 2.0 °C soğuma → neredeyse 0 gün ≥40 °C kalır (yaklaşık 11 gün kaçırılmış olurdu).
        (Bunlar tahmini beklenen sayılardır; gerçek dünya düzensiz ve değişken olduğu için aralıklar geniştir.)

    Bunun bir patlaması olucak onunda bu sezon olduğunü düşünüyorum 3 senedir aşırı kurağız en son 2007 2008 de böyle bir süreç olmustu sonra 2009 2010 kışları ekstrem yağışlı geçti

    Ben hem yağmur hem kar patlaması bekliyorum. Bölgemiz senelerdir büyük bir kar kuraklığı da çekiyor dağlar bile doğru düzgün kar alamıyor ve İzmir'in, Aydın'ın örtülü kar alma frekansı aşıldı bunun da patlaması olabilir ve efsane hatta extrem bir kar sistemi de alabiliriz bölge olarak. Doğanın kendini dengeleme mekanizması var ve illa ki işleyecek.

    Yunanistan'ın batı kıyısında yer alan Patras kentinin Eylül ayı yağış ortalaması 45 mm iken İzmir'in sadece 15 mm. Ekim ayında da Patras 85 mm yağış alırken İzmir 43 mm yağış alıyor. Kış aylarında ise İzmir'in yağışı daha fazla (İzmir 120-130, Patras 90-100 mm). Hatta Şubat ayında Patras'ın yağışı 67 mm'ye düşerken İzmir'in 100 mm yağış ortalaması var. Genel ortalama olarak İzmir'in yağışı 30-40 mm daha fazla.


    Daha batıda İtalya taraflarının ise en yağışlı ayları zaten genelde bu aylar yani Ağustos-Eylül-Ekim iken kış aylarında çok daha az yağış alıyorlar.


    Bizim İzmir'in ve Doğu Akdeniz havzasının en yağışlı ayları zaten her zaman Aralık-Ocak-Şubat'tı. İtalya ve Yunanistan her zaman yağış sezonunu bizden önce açıyor, kış mevsimine doğru etkili yağışlar bize doğru kayıyordu. Klimatolojik verilere baktığımızda büyütülecek bir anormallik yok hatta bu durum şu an için oldukça normal. O yağışların bize gelmesi için en azından Ekim-Kasım ayına kadar sabretmeliyiz tabi son yıllarda Sonbahar'larımızı mahveden Ural yükseğinin başımıza bela olmaması gerekiyor

    Malatya'ya geldim burası biraz serin olur dedim İzmir'den de sıcak burası :D

    Hocam Malatya hem karasal hem de ovalık olduğu için yazın oldukça sıcak oluyor rakımına göre. Çoğu yaz 40 dereceyi görebiliyor, birçok kez 38-40 derece aralığına ulaşıyor. Hatta şaşırtıcı bir bilgi olarak Malatya'nın Temmuz ve Ağustos aylarındaki gündüz max. ortalama sıcaklığı İzmir merkezden daha yüksek. Tabi yine de gecesi rahat olur.

    Dün akşam 5.0 büyüklüğündeki bir çok şehirden net olarak hissedilen depreme uyarı veremeyen uygulama bugün 3.5'lik depreme 5.6 diye uyarı veriyor, gereksiz panik yaptırıyor. Ülkemizin kendi erken uyarı sistemi olmadığı ve yapılmaya da pek niyet olmadığı için kullanmaya mecbur kalıyoruz. Algoritmasının ciddi anlamda düzeltilmesi lazım.

    İlk veriler 2006-2012-2017-2022 senelerine benzer inşallah Ekim-Kasım dönemindeki Avrasya kar örtüsü de güzel gelirse bu sene potansiyelli olabilir hocam artık şeytanın bacağını kırmalıyız

    Hafif-nötr la nina, doğulu QBO, negatif PDO ümidimi arttırıyor ama bizim Ege Bölgesi'ne belli olmaz 2022 gibi yine bir gıcıklığı tutar ya da Orta Akdeniz çalışmaz tüm ülke hatta Yunanistan extrem kar yağışlarıyla boğuşurken biz yine izleyebiliriz. Yine de ilk endeksler olumlu görünüyor bölgemiz açısından hocam inşallah değişim olmaz.

    Aynen öyle hocam hemen aradım buldum şimdi bir örnek 2015'te İzmir'e 50 yıl sonra kar yağmış diye haber yapmışlar hadi sırf örtülüleri saysak bile bundan önce 2012'de yağmıştı haber içeriğinde de en son 2012'de yağdığı yazıyor ama başlığı 50 yıl sonra yağdı diye atmışlar ^^

    https://www.milliyet.com.tr/gundem/izmire-…r-yagdi-1994944

    1968, 1979, 1981, 1983, 1987, 1992, 1996, 2002, 2004, 2006, 2012: Biz aslında yoğuz, hiç varolmadık :D:D.

    İzmir'in kışları meteoroloji camiasında çok yanlış biliniyor maalesef hocam bizim şehir merkezimiz Antalya gibi nadiren kar gören bir şehir sanılıyor genelde ki oysaki 2000'den 2017'ye kadar hiç de fena sayılmayacak sayıda örtülü sistem almışlığımız var havada gördüklerimizi saymıyorum bile. Elbette İstanbul gibi her yıl örtü çeken bir şehir olmadık hiç bir zaman ama bir Antalya da değildik yani. Bir ara İzmir'in kışları hakkında doğru bilinen yanlışlar ile alakalı bir yazı yazma niyetim var vakit bulursam yazıp burada paylaşacağım.

    Medyanın da etkisi büyük bunda. Her İzmir'e kar yağdığında sırf ilgi çeksin, reyting alalım diye tutturuyorlar 15 yıl, 20 yıl, 30 yıl sonra diye. Başka şehirde yaşayanlar da doğal olarak Antalya, Mersin'in merkezleri gibi 20-30 yılda bir kar yağan yer sanıyor İzmir'in merkezini de. Bir de şehirde her yer 0 rakımmış deniz kenarıymış gibi yorumlar yapılması yok mu.. :)--

    2006 kışında kar yağışı sonrası İzmir Balçova Teleferik tepesinden güzel manzaraların olduğu bir video. Videoda kar örtüsünün 100-120 rakımlara kadar indiği, (o kışı hayal meyal hatırlıyorum. Balçova ekonominin oralarda dahi kar topu oynamıştık. Muhtemelen yağıştan 2-3 gün sonra çekilmiş) 2:22'de Narlıdere'nin biraz yüksek mahallelerinin bembeyaz olduğu, 350 rakımlı tepede de 10-15 cm kar biriktiği görünüyor. Çok güzel, altın değerinde nostaljik bir video.

    Yani anlamıyorum gerçekten bu coğrafyada kar olayı ne kadar zor olabilir ki 9 senedir şuna benzer 1 tane sistem bile gelemedi. Sanılanın aksine eskiden videodaki gibi manzaraların 200-300 rakımlarda neredeyse her kış olabildiği şehirde +1000 rakımlı dağların dışında şu manzaraları görememeye başladık. Bakalım ne zaman yüzümüz gülecek..