850hPa sıcaklığı şu an +'larda sabah 6'dan sonra tekrar eksiye inme ihtimali var şahsen kütle gelecekse yer soğuğunun korunması için sabah 4-5'e kadar bu şekilde az-parçalı bulutlu havanın olup kütlenin de 6-8 arası girmesini isterim.
Beiträge von Onur35
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
-
-
Kütleler karaya çıktığı an erimeye başlayabilir umarım sürpriz olur.
-
Sıcaklıklar şahsen beklediğimden daha düşük seyrediyor. Uydu görüntüsüne göre hava bulutlanıp kapanmaya başladığı halde sıcaklıklar düşmeye devam ediyor. İzmir Bölge dahi 00.54 itibariyle 2.9 derece. Şu an bile deli bir kütle gelebilseydi belki çok güzel olurdu.
Güney Ege Denizi'ndeki kütleler sabah saatlerinde ulaşabilecek mi ve ulaştıklarında sıcaklık değerleri ne olacak takip edelim bakalım.
-
İşe yarayıp yaramadığı ancak karlı sistemlerde belli olur diye düşünüyorum. İzmir zaten yeri geldiğinde çok sağlam yağışlar alabilen bir şehir ancak yağışla soğuğu kolay çakıştıramadığı için kolay kolay etkili kar alabilen bir yer değil eğer projeye başlandığında İzmir eskisinden daha yoğun kar almaya başlarsa işe yarıyor demektir.
-
Başarırlarsa bütün forum izmire taşınır
😂Başarırlarsa bütün forum İzmir'e karşı;
-
İzmir Büyükşehir Belediyesi yapay tohumlama ile yağmur yağdırmayı deneyecekmiş.
Hepimizin aklına aynı soru geldi sanırım karda da işe yarar mı?


Bu yöntemin işe yaraması için alçak basınçlı yağışlı bulutlu bir sistem gerekiyor evet ama mesela soğuk hava kuzeyden girerken yağışın süresini birkaç saat uzattırıp da kar almamızı sağlayabilir mi ya da kar şartları olan kapalı bir havada bulutları yağış oluşturacak kadar olgunlaştırıp sürpriz kar yağışına sebep olabilir mi? Hadi fikri olan yazsın 
-
O gün Balçova'da kütle girdiğinde hafif hafif kar yağmaya başlayınca hemen fırlamıştım teleferiğe tipi şeklinde lapa lapa kar yağmıştı 5 cm birikim olmuştu
. Hiçbir beklenti yokken o şekilde olduğu için bende yeri ayrı sistemlerdendir. Eski normallerdeki ortalama bir kış olan, Şubat ayında sıcaklık rekoru kırılan 2016 kışı bile kar ve soğuk açısından son 6-7 senedeki kışları 10la çarpıp 5'e böler. -
8 yıl önce bu gün sıcak cephe 20 ocak 2016 Manisa kar yağışı ve örtüsü yağış öğlen girmişti çok kısa sürede tüm şehir merkezinde iyi bir örtü çekmişti
edit:Tarih teyide muhtaç o yıllarda örtü aldığını biliyorum
Tarih doğru İzmir'in sürpriz yaptığı nadir sistemlerden biridir tüm veriler yağmur gösterirken diyagramda kar oranı %15'ken tüm şehirde lapa lapa kar sürprizi yaşanmış 200 rakım üstü örtü çekmişti. O karda Buca'da Çaykur Rizespor ile Bucaspor maçı da oynanmıştı dün gibi hatırlıyorum başka bölgedekiler a spor açıp İzmir'deki kar yağışını izlemişti

-
Çarşamba Spil’de kar var mı arkadaşlar, varsa tahminen hangi saatlerde yağar? Çocuklar çok istiyor havada da olsa kar görmek.
Çarşamba yağış olması durumunda sabah saatlerinde (06:00-12:00) kar olabilir ancak öğleden sonra (12-15 arası özellikle 15.00 ve sonrası) hava ısınınca çok büyük ihtimalle yağmura çevirecektir hocam. Üst seviye çok sınırda olduğu için garantisi yok buradan veya sosyal medyadan teyit alıp öyle gitmenizi öneririm.
SNOWYMAN Bölgemiz dışında kalıyor ama Salı önemli bir yağış yok Çarşamba da yağış girene kadar soğuk çıkıyor kar çok zor gibi hocam isterseniz Marmara sayfasına da sorun bir de oradaki arkadaşlar baksın.
-
DP nin bölgemiz adına uygun olması çok zor ve takip bence zaman kaybı
Aksine Çarşamba ilk saatlerde dp'nin uygun olması oldukça basit bölge genelinde 2m nem değeri 60-70 civarında ve bu 4.5-5 derecede dahi dp'nin uygun (0'ın altında) olup sulu kar yağması için yeterlidir. Ama bu nemlilikle virga (yağışın yere ulaşamadan buharlaşması) olabileceği ve 850hPa'nın çok sınırda olduğu da unutulmamalı. Ben de çok takibe değer bir şey görmüyorum görseydim zaten değerlendirme yapardık yarın gece ve Çarşamba sabahındaki durum sadece radara bakıp sürpriz (birkaç süzülen tane) kovalamalık olmazsa da üzülmemelik bir durum.
-
Arkadaşlar sistem anında üst seviye soğuğu aşağı iner inmesine bu mümkün ve daha önce bir çok örneği yaşanmış bir şeydir ama o kadar basit bir şey değil bu yağışın kuvvetli ve aralıksız olması lazım, kalınlık değerlerinin iyi olması lazım, rüzgar yönünün karasal yönlü olması lazım gibi gibi. Yarın geceki yağışa gelirsek zaten ilk şarttan eleniyor yani yarın geceki yağışlarda böyle bir şey beklememek lazım. Yer sıcaklığı uygun olup (max. 5-6 derece olmalı) dp de uygun olursa radar takibi yaparız olmazsa da üzülmeyiz.
-
Eğer törpülenme olmazsa önümüzeki süreç Ocak 2019'a benzeyebilir İzlanda'dan bol bol kıtaya dalan ve İtalya üstünden bölgemize yaklaşan alçak basınç sistemleri göreceğiz bu sistemler İzlanda soğuğunu da beraberinde sürükleyecek bu da bol yağış ve arada şansımız yaver giderse 500 rakım üstüne güzel kar bırakan sistemler yaratabilir Ocak 2019'daki gibi
. -
2m ve dp uygun ama 850hPa çok sınırda salı günü daha net konuşuruz.
Bu arada ICON çok yükseltiyor sıcaklığı 8-10 derecede sokuyor yağışı geçtiğimiz 2 sistemde de sıcaklığı nokta atışı tutturmuştu bunu da dikkate almakta fayda var.
-
2m ve dp uygun ama 850hPa çok sınırda salı günü daha net konuşuruz.
-
Aralık sonu ocak başı bütün endeksler şartlar gerçekten lehimizeydi belki 9 sene sonra ilk defa o kadar yaklaşmıştık ama bir parazit yüzünden mahvoldu her şey... Yapacak bir şey yok önümüze bakacağız bu coğrafyadan öğrendiğim tek bir şey var o da olmuyorsa üzülmemek.
-
Ben de gece Susurluk'a gitmeyi düşünüyordum baktım radar çöp iptal ettim yani sadece bizde değil Marmara'da da birkaç şanslı lokasyon hariç işler kesat gibi malesef bu sene de Karadeniz senesi oldu kışın bu dönemine kadar
-
21'inden sonra ay sonuna kadar güzel yağışlar alacağız inşallah hatta ocak sonu/şubat başı bize yarayacak bir sistem dizilimi bile oluşabilir onlara odaklanalım arkadaşlar başkalarına bakıp bakıp bozmayın moralinizi zaten ULL sistemi bize ekmek çıkmazdı yapacak bir şey yok

-
Hocam sıcaklık bir sıkıntı çıkarmazsa Susurluk her türlü bir yolunu bulur örtüyü alır. Tam olarak nereye geliyordunuz merkeze mi ?
Teşekkürler evet hocam merkez
-
Pazar gecesi Susurluk'a gelmeyi düşünüyoruz da ben de bölgeye hakim arkadaşlara sorayım dedim sizce güzel bir kar görebilir miyiz gelmeye değer mi? Şöyle lapa lapa yoğun kar ve en azından 10 cme yakın bir örtü görsek doyurur bizi. Biliyorum DEK şans işi ama hat yakalarsa güzel bir birikim olabilir mi?

-
Boz dağ tarafı nasıl durunlar yarın sabah gitmeyi planlıyoruz da var mıdır birşeyler
MGM'ye göre kayak merkezinde 12 cm kar var. Yağış yok hava soğuk olduğu için erimeyecektir ama yağalı 1 hafta olduğu için yumuşak kar beklemeyin büyük ihtimalle de bu geceki soğuktan dolayı taş gibi olur örtü.