Beiträge von Onur35

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

    Ahmet Ercan hoca da yıkıcılık açısından demiştir diye düşünüyorum. Ülkede zaten nadiren de olsa sallanmayan şehir, yer yok en güvenli olarak görülen Karaman, Nevşehir, Niğde bile 6 Şubat depremlerini sağlam hissetmiş, Akdeniz'de olan +5'likleri hissediyorlar ve kendi karasalları da nadiren +4'lük deprem üretiyor bunları da hissediyorlar. Karadeniz sahil şeridi de KAF'ta meydana gelen +4'lükleri hisseder, DAF'ta meydana gelebilecek büyük hareketlerde sallanır, bazen Karadeniz kendi içerisinde 3-4'lük üretirse onları hisseder ama yıkıcı deprem riski az. KAF'taki büyük hareketlerden etkilenir desek daha KAF'ın oralardaki segmentleri jeoloji bakımından yeni kırıldığı için en azından şu anki neslin o bölgede büyük depremle karşılaşma olasılığı çok daha az gibi. Bir de ipin ucunda olan Marmara ve her sene garanti 5 büyüklüğünde, birkaç senede bir de 6-7 büyüklüğünde deprem gören Ege, Doğu Anadolu gibi bölgeleri düşünürsek Karadeniz hakikaten güvenli duruyor.

    2 Şubat 2021'de konumumda dere taşmıştı sürüklenmiş, üst üste binmiş arabalar vardı cadde boyunca bütün zemin katlar mahvolmuştu resmen tam bir afetti. MGM'nin saat sistemi yüzünden kayda geçmedi ama İzmir'in günlük yağış rekoruydu merkez 18 saatte 154 mm yağış almıştı bunun 120'si 8 saatte düşmüştü.

    Ben şahsen kışı bitirdim. Gerekçe olarak şöyle bir istatistik sunacağım. Son 50 yılda bu kadar kötü gidip de toparlamış, güzel sistem alınmış 1 tane bile kış yok hepsi vasat gidişatın sonunda vasat kapanmış. Şubat sonu, Mart'ta sistem gelip bölgemize yarayan kışlarda ise Aralık, Ocak, Şubat ilk yarı inmiş güzel sistemler var. Eğer Aralık, Ocak, Şubat ilk yarısında ülkeye güzel sistem inseydi ve biz de en kötü seyirlik faydalansaydık olmadı yüksekler güzel alsaydı o zaman Şubat sonu ve Mart'tan medet umardım. Ama bu kadar vasat gidişatın sonunda toparlayabileceğimize, iyi bir sistem alabileceğimize inancım yok bölge olarak da ülke olarak da. Atmosferde ısrar olursa mevsim çıkana kadar o ısrar bozulmaz tezine dayanarak da daha fazla umutlanmaya gerek yok bence. İnşallah 2025'te istediğimize kavuşuruz.

    Ben hala umuyorum ve inanıyorum ki küresel ısınma yüzünden biz de bir gün aşırı kar patlaması yaşayıp rekorlar kıracağız ama o bu sene mi yoksa 5 yıl sonra mı bunu bilemiyorum...

    Ben de aynı düşüncedeyim hocam ve birkaç kez bunu dile getirmiştim. İnşallah bu sürecin sonunda mükemmel bir patlamayla İzmir merkezde diz boyu kar gördüğümüz herkesin şaşakaldığı bir efsane nasip olur

    yunanistanın almasındaki nedeni rüzgar yönü bizden geldiğinde orada deniz etkili yağış oluşturabileceğini düşünüyorum. Bu kendi düşüncem herhangi bir bilimsel veriye dayalı bir şey değil.

    İyi de bu sadece bizden biraz daha fazla ve kolay almalarını sağlar ortalama olarak. Atina her sene 30-40 cm kar alan bir yer değil, her sene örtülü kar gören bir yer bile değil. Hatta İzmir gibi kar özlemi çekip kar tutunca halkının sevince boğulduğu bir yerdi eskiden. Her halükarda İzmir'den fazla alan bir yer de değil 1992, 2012, 2017 bizde çok daha etkili olmuş oradan. Poyraz yarıyor diye her sene kara gömüldüğü zannediliyor ama öyle bir şey yok normal şartlarda onlara da sağlam kar çok nadir uğruyor. Santorini'ye de 2022'de kim bilir kaç yıl aradan sonra öyle kar yağmıştır.

    Çok değerli bir araştırma elinize sağlık. Zaten şanssız bir konumdayken iklim değişikliğinden de mevcut şansımızı azaltarak etkileniyoruz.

    İklim değişikliği neden saydığım o şehirlere vurmadı, hatta o şehirlere yağan kar miktarını bile arttırdı da sadece bizde azalttı anlamak da çok güç. Dünya üzerinde sanki özellikle sadece Türkiye'nin Kıyı Ege'sini olumsuz etkilemiş gibi görünüyor bu durum ile (tezat olarak Yunanistan Kıyı Ege'sini de olumlu etkiledi). Tezlere, makalelelere konu olması gereken bir durum resmen.

    Son 7 yılda iklimi nedeniyle nadir, çok zor kar alsa da örtülü kar almayı başarmış bazı Dünya şehirleri veya yerleşimleri;


    -Roma (28 Şubat 2018)

    -Atina (2021-2022 artarda rekor)

    -Santorini (23 Ocak 2022)

    -Tiran (Şubat 2021 - Konumdan şanslı gibi görünebilir ama normalde İzmir'den bile çok daha nadir alan bir yer)

    -Antalya (25 Ocak 2022)

    -Hatay (Ocak 2022)

    -Tokyo

    -Kudüs (27 Ocak 2022)

    -Bağdat (8 Şubat 2020)

    -Las Vegas (Şubat 2019)

    -Meksika Tlachichuca (tarihte ilk kez)

    -Houston (Suudi Arabistan ile aynı enlemde subtropikal iklimin görüldüğü 0 rakımlı şehir)

    -Şangay (25 Şubat 2018)


    Ve tüm bunlara rağmen almamayı başarabilmiş o şehir;

    -İzmir

    Bu arada resmi olarak 16 saniye sürdü deniyor ama depreme evde yakalanmış biri olarak en az 30-40 saniye sürdüğüne yemin edebilirim. Diğer deprem kayıtlarında da ortadaydı zaten.

    Telekomünikasyon şirketinin yanındaki cafede yani binanın dükkan katında zayıf(yumuşak)kat düzensizliği var eğer ivmeler biraz daha güçlü olsaydı büyük ihtimalle o bina çökerdi

    Yani deprem 7.1-7.2 veya daha üstü olsaydı o bina büyük ihtimalle çökecekti

    Zaten İzmir için de Kuşadası için de oldukça sınırda bir depremdi. 7.1-7.2 ve üstüne çıksaydı çok daha ağır yıkım ve can kayıpları görebilirdi İzmir de Kuşadası da iyi ki 6.9-7.0'de kaldı. Hatta İzmir için deprem aynı büyüklükte karada şehre yakın bir noktada meydana gelseydi yine aynısı geçerli.