Beiträge von O Sistem Buraya Gelecek!

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

    Lee Kasırgası, karaya çıksada çıkmasada, yaklaşık 24 saat içerisinde CAT 1'den CAT 5'e çıkarak Atlantik havzasında ki en hızlı şekilde yoğunlaşan kasırgalarından biri olarak unutulmazlar arasına girdi. ( 1. Görsel / Gif )

    Kayıtlı tarihte ilk kez Lee Kasırgası, Amerika'ya göre Atlantik'te en uzak güneydoğuda bölgesinde oluşan CAT 5 kasırgası olarak kayıtlara geçti. (2. Görsel)

    Lee Kasırgasının gözünün içerisindeki şimşek/yıldırım aktivitesi;

    cat 5 yolunda :evil:
    Muazzam derinlik ve keskin göz oluşumu + cape desteği gözün yakınlarına kadar.

    Kasırga Lee, ilk günlerinde CAT 5 olmuştu, artık bundan sonra CAT 3 ve CAT 4 olarak devam edecek.

    İstanbul olarak 21. yüzyılın en kurak sonbaharından (2022 Sonbaharı) sonra , en kurak kışlarından biri olan 2022-2023 Kışını yaşadık, 2023 İlkbaharı nispeten biraz daha yağışlı geçse de, en kurak yazlardan biri olan 2023 Yazını tamamlamış bulunmaktayız, geçtiğimiz gün Kısa süre içerisinde 100 mm'yi geçen aşırı yağış miktarı, kuraklığın etkisi ve düzgün olmayan şehir planlaması ve dere yataklarına yerleşim yeri kurulması vb. nedenlerle Arnavutköy, Başakşehir, Küçükçekmece gibi ilçelerde sel olayı meydana geldi. Geçtiğimiz gün Kırklareli'nde de aynı bu şekilde sel olayı meydana geldi. Hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet diliyorum.

    Sadece İstanbul değil, tüm Türkiye'ye iklim değişikliği projeksiyonlardan baktığımız zaman gelecekte daha sıcak ve kurak bir iklim olacak.

    Buna bağlı olarak deniz yüzey sıcaklıklarının normallerden çok daha yüksek seviyelerde olacağı 6 tarafı sularla çevrili İstanbul ve 3 tarafı sularla çevrili Türkiye için kısa süre de aşırı yağış miktarlarının görülmesi, Türkiye'de gelecek senelerde kuraklığın şiddeti ve sıklığın artması ve arkasından gelen aşırı yağışlarla İstanbul gibi pek çok şehirde düzgün olmayan şehir planlaması, düzgün altyapı olmaması ve dere yataklarına yerleşim yerleri kurulması vb. durumlarının da etkisiyle ciddi sel felaketleri kaçınılmaz bir gerçek olacak ve hatta olmaya başladı bile; 2021 Batı Karadeniz Sel Felaketi.

    Vakit kaybetmeden önlem almalıyız.


    Son 24 aylık meteorolojik kuraklık haritasına baktığımız zaman özellikle geçtiğimiz gün kısa süre içerisinde aşırı yağış alan Kırklareli'nde ve İstanbul, Avrupa yakasında şiddetli ve olağanüstü kuraklık görülüyor. (Son 1 aylık ve son 12 aylık normalin yüzdesi metodu ile Kuraklık Haritasında da yine şiddetli kurak etkili olmakta.)


    24 Aylık Kuraklık Haritası


    1 Aylık Kuraklık Haritası

    12 Aylık Kuraklık Haritası

    Yunanistan, Zagora istasyonu 18 saatte 754 mm yağış kaydederek Yunanistan'ın kayıtlı tarihteki bu kadar kısa süre içerisinde alınan en fazla yağış rekorunu kırdı.


    Yunanistan, Theologos istasyonu bugün saat 20.10 itibariyle toplam 892.2 mm yağış kaydetti, ancak sistem başladığından (dünden) beri toplamda 1126.8 mm yağış kaydetti.

    Latest Conditions in Theologos, Fthiotida (meteo.gr)


    Aynı zamanda Yunanistan'da su hortumları da görüldü.


    Image

    4 sene sonra ilk kez CAT 3 Haikui Tayfunu Tayvan'da karaya çıktı. Tayfun, Tayvan'ı doğudan batıya doğru sadece 4 saatte geçerek hız rekoru kırıldı. Tayfunun rotası kısa süreliğine değişerek ülkenin batısından tekrardan karaya çıkacak. Haikui Tayfunu kısa süreliğine de olsa Tayvan'da 2 kere karaya çıkmış olacak. Toplam yağış miktarları 500 mm'yi geçebilir.

    Image

    Bu konu, bu sene veyahut seneye olmasa bile ilerleyen senelerde sadece Akdeniz havzası için değil, Karadeniz havzası da dahil olmak üzere kısa süre içerisindeki aşırı yağış miktarı ve şiddetli rüzgarlarıyla geniş çaplı bölgelerdeki milyonlarca insanı çok yakından ilgilendiren ve sıklığı giderek artmaya başlayacak olan bir durum olacak.

    Özellikle 2000 senesinden sonra Küresel Isınmaya bağlı olarak Akdeniz havzasındaki SST anomalileride artmaya başladı.

    Geçtiğimiz (2023) Temmuz ayında, Akdeniz deniz yüzeyi sıcaklığı Ağustos 2003'teki 28.25°C sıcaklık değerini, 28.40°C ile yeni bir rekor kırmıştı. (1., 2. ve 3. Görsel)


    4 Eylül 2023 itibariyle Orta ve Doğu Akdeniz'de SST normallerin çok üzerinde, extreme düzeyde bir sıcaklık var. (4. Görsel)


    timeseries_daily_CMEMS_SST_MedSea_2020to2023.png


    lastday_CMEMS_SSTPR_ref1982-2015.png


    Avrupa Şiddetli Fırtınalar Laboratuvarı'nda (ESSL) 1982-2006 seneleri arasında, "Sub-Tropikal siklonlara benzerliği" nedeniyle bu siklonlara Akdeniz'de "Medicane" olarak adlandırılan ve Karadenizdeki tüm "sub-tropikale benzeyen" siklonların hareketlerinin görüldüğü grafikler: (1982'den günümüze kadar olan grafikleri bulabilirsem atacağım.)

    1982-2006 seneleri arasında Akdeniz'de 27 tane sub-tropikal fırtına ve 4 tane de CAT 1 Kasırga gücüne eşit olan Medicane görülmüş. (5. Görsel)

    1982-2006 seneleri arasında Karadeniz'de kısa sürelide olsa 2 tane sub-tropikal fırtına görülmüş. (6. Görsel)

    7. Görsel, Laura A. Bakkensen'in 'Akdeniz Kasırgalarının Zararlarının Tahmin Edilmesi' adlı makalesindeki "Tarihi Medicane Rotaları" haritası.


    23669070_1902919676390546_6907572549483263764_o.jpg


    Karadeniz'de 1982-2006 yılında oluşan iki büyük siklonun merkezlerinin hareket grafikleri. Güneybatı Karadeniz'deki 2005 yılında, Doğu Karadeniz'deki ise 2002 yılında oluşmuştur.


    Tarihi Medicane Rotaları


    ECMWF, NCEP, CMCC, DWD, METEOFRANCE, ECCC, UKMO, JMA, NMME ve C3S (multi) modellerinin Ağustos ayındaki güncellemelerine (8. ve 9. Görsel) göre her seneki gibi Batı ve Orta Akdeniz'de görülen tipik orta enlem siklonlarına bağlı olarak Türkiye'nin de içinde bulunduğu Akdeniz havzasında Özellikle İtalya, Yunanistan, Adriyatik Havzası'nda bol miktarlarda yağışlar göreceğiz. Medicane kısa ve orta vadede gelişen olaylardır. Medicaneler için yakıt kaynağı olarak epey önem arz eden deniz yüzeyi sıcaklıkları medicane oluşma ihtimalinin var olduğunu söyleyebiliriz. Medicane güzergahı için çok kısa vade gerekir. Ağustos 2002, Eylül 2005 ve Eylül 2008 yıllarında Karadeniz'de, yakın geçmişte 2018 ve 2020 yıllarında Akdeniz'de görülen "sub-tropikal siklonu benzeri siklonlar" ile SST arasında karşılaştırma yapmayı düşünüyorum.

    Eylül ayında bu modellerin güncellemelerine tekrardan bakarız.


    C3S Multi Model;

    Güney Amerika ülkesi olan Bolivya, Villamontes kentinde görülen 45.0°C ile Güney Yarım Kürede Kış mevsiminde görülen en yüksek sıcaklık rekorunu egale etti.


    Resim


    Önümüzdeki günlerde 1939 senesinden sonra ilk kez Güney Kaliforniya'ya Tropikal Fırtına Hilary karaya çıkacak. Özellikle ABD'nin yıllık çok az yağış olan bölgelerinde ve çöllerinde (Ölüm Vadisi gibi yerlerde) kısa süre içerisinde çok ciddi yağışlar meydana gelecek.


    Image


    Tropikal Fırtına Hilary sayesinde ABD'nin en kurak yerlerinden biri olan Ölüm Vadisi'ne 1 günde 55.88 mm (yaklaşık 1 sene içerisinde düşen toplam yağış miktarı) yağış düşerek rekor kırıldı.

    Önümüzdeki günlerde 1939 senesinden sonra ilk kez Güney Kaliforniya'ya şu anda Doğu Pasifik'te CAT 4 Kasırga olan fakat karaya yaklaşırken Tropikal Fırtınaya dönüşecek olan Tropikal Fırtına Hilary karaya çıkacak. Özellikle ABD'nin yıllık çok az yağış olan bölgelerinde ve çöllerinde (Ölüm Vadisi gibi yerlerde) kısa süre içerisinde çok ciddi yağışlar meydana gelecek. Aşırı yağışlarıyla yıkıcı sel olayları görülecek.


    Los Angeles, Las Vegas ve San Diego gibi büyük şehirlere fırtına ve şiddetli yağmur için ani sel uyarıları yapılıyor.

    ABD'nin güneybatı kesimlerindeki yıllık çok az yağış alan çöllerine 2-3 gün içerisinde 1 senelik ve hatta 2 senelik yağış miktarları düşecek. Tehlikeli ve yıkıcı seller ve toprak kaymaları görülecek.


    Image

    Kasırga Hilary;

    Image


    Kasırga Hilary, kendini San Diego kentinden belli etmeye başlıyor.

    Önümüzdeki günlerde 1939 senesinden sonra ilk kez Güney Kaliforniya'ya şu anda Doğu Pasifik'te CAT 4 Kasırga olan fakat karaya yaklaşırken Tropikal Fırtınaya dönüşecek olan Tropikal Fırtına Hilary karaya çıkacak. Özellikle ABD'nin yıllık çok az yağış olan bölgelerinde ve çöllerinde (Ölüm Vadisi gibi yerlerde) kısa süre içerisinde çok ciddi yağışlar meydana gelecek. Aşırı yağışlarıyla yıkıcı sel olayları görülecek.


    Image


    Atlantik sezona hızlı bir giriş yapıyor.


    Image

    Vade daha uzun fakat CFSv2 modelinin bu haftaki Kış tahmini güncellemesi diğer modellerin Kış tahminleri ile genel olarak benzer. Aralık, Ocak ve Şubat aylarındaki sıcaklık ve yağış anormalisi tahmininde ülkemizde genel olarak normallerde sıcaklık ve ülke genelinde normallerin üstünde yağış tahmininde bulunuyor. Neredeyse her modelde özellikle 2024 Ocak ayı için bol yağış tahmini bulunuyor.

    (Sonbahar tahmininde de yine diğer modeller gibi normaller ve normaller üstü sıcaklık ile ülkenin Karadeniz kıyıları haricinde özellikle güneyinde normaller üstü yağış tahmininde bulunuyor.)


    Amerika'nın Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) hava ve iklim süper bilgisayarlarına güncelleme getirdi. Amerika merkezli tüm tahmin modelleri başarı oranlarını önemli ölçüde arttıracak.


    Aralık 2023


    Ocak 2024


    Şubat 2024


    17 Ağustos tarihi ülkemiz adına özellikle Kuzey Anadolu Fay Hattı'nda meydana gelen depremler ve Anadolu coğrafyasının kayıtlı tarihteki yaşadığı en büyük depremde olmak üzere Tesadüfi bir gün;

    17 Ağustos 1668 - Kuzey Anadolu Depremi - Mw 8.0 büyüklük

    (Bu deprem Anadolu coğrafyasındaki kayıtlı tarihteki en büyük deprem. Çok fazla kayıt tutulmadığı için büyüklük ve konumu tam olarak bilinemiyor. Bazı kaynaklara göre Mw 8.0 büyüklüğünde bir deprem. Konumu tam olarak bilinemese de Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın büyük bir kesimi tek parçada kırılıyor ve Erzincan'dan Bolu'ya kadar olan kesim çok ciddi yıkım alıyor.)

    17 Ağustos 1949 - Bingöl, Karlıova Depremi - Mw 6.8 büyüklük

    17 Ağustos 1999 - İzmit, Gölcük Depremi - Mw 7.4 büyüklük

    İstasyonlarda max. 50°C ölçüm yapılabildiği için 50°C'yi geçen istasyonlarda kalite kontrolü yapılmamış ve bu değerlerin hatalı olduğunu Varsayarsak;

    14 Ağustos Pazartesi günü Hatay, Hassa'da sıcaklıklar eski rekor olan 49.1°C'yi bile mi geçemedi? Geçtiyse şayet o akşam 49.2°C bile ölçülmüş olsa niye açıklama yapılmadı? Hatay Hassa istasyonu analiz ederek, kalite kontrolünden geçmesini beklemişler desek peki dün Eskişehir, Sarıcakaya istasyonunu hemen o akşamına kadar nasıl analiz edip, kalite kontrolünden geçirerek 49.5°C değeri rekor olarak sayıldı?

    Hatay, Hassa yeni bir istasyon, istasyonu betonun üzerine kurma filan olmayacağını, konumunu yanlış yere koymaları mümkün olmadığını düşünmek istiyorum. 14 Ağustos Pazartesi günü bölgede gerek Amanos'lardan gelen fön rüzgarının etkisi ve diğer parametrelerle sıcaklıkların 50°C'yi teknik olarak geçebilmesi gayet mümkün bir istasyondu.

    Dün aynı şekilde Eskişehir, Sarıcakaya'da teknik olarak sıcaklıkların 50°C'yi geçmesi gayet mümkündü.

    Bana göre açıklanan yeni rekor 49.5°C değeri, eski rekoru (49.1°C) geçsin ama 50°C'nin altında bir rekor açıklayalım tarzı bir rekor değeri olmuş...

    İstasyonlardan gelen verilerde Hatay, Hassa'da ve Eskişehir, Sarıcakaya'da 50.0°C gözükmekte, Bu değerler kalite kontrolünden geçmemiş olsun;

    Hatay, Hassa'da istasyon daha analiz edilirken, kalite kontrolü süresi devam ederken; Eskişehir Sarıcakaya istasyonun hemen o akşamında Nasıl bu kadar çabuk verileri analiz edilip bitirilip, kalite kontrolünden geçti? ve bu istasyonda 49.7°C ve 49.8°C veya 49.9°C gibi değerlerde gözükürken 49.5°C Niye rekor olarak açıklandı?


    Hatay, Hassa istasyonu dakika dakika veri akışı;


    Image


    Eskişehir Sarıcakaya istasyonu dakika dakika veri akışı;

    Image

    Fakat geçtiğimiz günlerde de birçok istasyonda bu değerler gibi çok yüksek sıcaklıklarda veri akışı kesiliyordu, zannediyorum ki bu istasyonlar max. 50.0°C ölçebiliyor, muhtemelen bugünde bu sıcaklık değeri anlık olarak aşılmış olabilir.


    Hatay, Hassa, HASSA 50,0


    Bugün açıklanan Eskişehir, Sarıcakaya'da açıklanan 50.0°C sonra kanaat getirdim ki, Meteoroloji Genel Müdürlüğü kurumunun meteoroloji istasyonları 50.0°C üzerini ölçemiyor, artık kodlama yapılmadığı için istasyon bunu bildiremeyip veri akışı mı kesiliyor onu bilmiyorum ama istasyonlarda 50.0°C sınırı geçildiği zaman veri akışı kesiliyor. İstasyonlarda max. 50.0°C ölçülebildiği için sadece 50.0°C değeri girilebiliyor.

    Dün Hatay, Hassa'da ve bugün Eskişehir, Sarıcakaya'da çok büyük ihtimalle 50.0°C üzeri bir değer geldi. 50.5°C gibi değerler ölçülmüş olabilir.


    Türkiye'nin kayıtlı tarihteki en yüksek sıcaklık rekoru kırılınca uzun bir sürenin ardından tekrardan foruma giriş yapıyorum.

    Hatay, Hassa'da sıcaklık 50.0°C ölçüldü.

    Fakat geçtiğimiz günlerde de birçok istasyonda bu değerler gibi çok yüksek sıcaklıklarda veri akışı kesiliyordu, zannediyorum ki bu istasyonlar max. 50.0°C ölçebiliyor, muhtemelen bugünde bu sıcaklık değeri anlık olarak aşılmış olabilir.


    Hatay, Hassa, HASSA 50,0