Beiträge von kapadokya50

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

    Bu arada Aksaray beni korkutuyor hem yağış hem sıcaklık açısından beklenenin altında kalabiliriz gibi geliyor. İnşallah öyle olmaz. En şanslı iki il Konya ve Nevşehir bana göre

    Nevşehir bu tarz sistemleri çok sevmez. Konya iyi alır diye düşünüyorum.

    Nevşehir Kayseri civarının iyi alması işin Alçak Basınç alanının Antalya açtıklarında derinleşip denizden ayrılmadan doğuya doğru ilerlemesi gerekiyor.

    Favorim Konya.

    2011 mart en efsanesiydi. 30 yillik hayatimda Ankara merkezde gördüğüm en fazla kar birikimi o zamandi. Kocatepe camiinde yarim metre kar birikmisti. Gölbaşı ve eymir golu tasmisti nisan ve mayis ayinda. 3 gun sürmüştü diye hatırlıyorum. Hatta o ara japonyada deprem - tsunami olmustu. Yine kavustuk kara cok şükür. Bereketli olur insAllah.

    O sene Ankara ve genel olarak İç Anadolu için her şeyiyle garipti. 8-9 Mart Ankara için çok iyi denilecek bir kar yağmıştı. Ben 40 cm civarında diye hatırlıyorum. Ben o sırada Balgat’ta oturuyordum. Asıl o sene Ankara için en garip olan yine eskiler hatırlar 2011 Haziran dolu yağışı. Çetin Emeç Bulvarı ve Konya yolunda 20 cm dolu biriken yerler vardı. O seneye dair unutamadığım diğer bir olay Mayıs ayında Sivas’a gittiğimde Sivas merkeze yağan kar :)

    Kayseri, Nevşehir, Yozgat, Sivas dolaylarının Mart ayında hatta Nisan ayında bile sağlam kar yağışı aldığı bir çok yıl var.

    En yakın örnek kendi memleketimden kılanlı hoca hatırlar belki 10 Nisan 2021 o sistemde Nevşehir merkez 63 cm ölçtüm kapımın önünde. Ama bölgenin batısı doğusu kadar şanslı değil. Kayserili, Sivaslı, Yozgatlı arkadaşlar ümidini kesmesin. Bölgenin doğusu olarak en az 1.5 ayımız daha var.

    Öyle bi yağışı Ankara'nın hiç bir noktası kaldirmaz kardeşim.en son bı kaç sene önce mayis ayında Mamak Boğaziçinde yaşanan selde bile metre kareye yalnızca 20 kg civari yine bı kaç sene önce etimesgutta yaşanan selde metrekareye 20 kg civarında yağış düşmüştü etimesgutta can kaybı yaşanmıştı benim hatirladiklarim bunlar.

    2011 yılı haziranında 50 kg yağış düşmüştü canlı şahidiyim o günü çok iyi hatırlıyorum. Çetin emeç bulvarı dolu yağışından dolayı kapanmıştı.

    Aynen öyle hocam şu döngüde ancak günü kurtarırız bu yağışlarla, bize ya 2009 ya da 2015 gibi bir uzun dönem lazım (kış + bahar anlamında )

    Kesinlikle.

    32 yaşındayım, 2001 ile 2009 arasında süren 7 sene kuraklık bu bölgeyi bitirdi zaten. Bazen 2004-2006 kışı örnek veriliyor ama kimse o sene baharın nasıl geçtiğinden bahsetmiyor. 2006 baharı ve 2004 baharı son derece kurak geçen bahar aylarıydı.

    Bizim bölgemizde yıl iyi geçti diyebilmemiz için bahar ve kışın iyi geçmesi lazım. Ne yazık ki 2000’den sonra böyle iyi geçti diyeceğimiz ya 3 ya 4 sene odu. İşte sonucu ortada.

    Ben iyi hatırlarım 98 yılında meke gölüne gitmiştik o zamanlar meke diye bir yer vardı artık olmayan Konya’da gözümü alamamıştım güzelliğinden her yer cennet gibiydi. 2 sene önce tekrar meke gölüne gittim. Sanki atom bombası atılmış gibiydi civarı. En basit örnek budur bölge adına.

    Beyler bizim bölgenin insanı yağan 2 3 yağmur ile bu kuraklığın bitmeyeceğinin bilincinde, en az 1 kış ağır geçecek ve baharında düzgün yağış olacak ki örneğin 2009 ve 1998 veya 94 kışı toprak biraz olsun kanacak.

    Derelerimiz kurumuş, sularımız bitmiş yağan hafif yağmur bize çare olmuyor.

    İnsanlarda artık bırakmış vaziyette ben öyle düşünüyorum.

    Bu ülkeye üzülüyorum.

    Bu ülkenin geleceğinin çalınmasına üzülüyorum.

    Bir gurup zengini daha zengin etmek için bir halkın fitilini çekmelerine üzülüyorum.

    Ülkenin gençliğine üzülüyorum, ben hayatımı kurdum durumumda allaha şükür iyi ama hayatı çalınanlara üzülüyorum.

    Öfkeleniyorum.

    Bu halkın sessizliğine, bu halkın tepkisizliğine öfkeleniyorum.

    Bu milletin geleceğini yiyip, çıkıp utanmadan konuşanlara öfkeleniyorum.

    Yazacak çok şey var ama, yeri değil.

    Bu gün satışlarımızı durdurduk, seneye Ekim yapacağımız yerlerden ise vazgeçtik.

    Hakkımı bunlara helal etmiyorum.