Beiträge von kapadokya50

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

    Çok ağır bir durum yaşadık. Deprem yorgun olan ülkemizi daha çok yıprattı. Ancak ufukta görülen kuraklık felaketlerin devamının geleceğini gösteriyor ne yazıkki.

    Takvimsel olarak kış mevsiminin bitmesine 8 gün kaldı. Ancak toplam 82 günlük geçen periyotta toplam 30 Mm yağış alamayan alanlar var. Bu bizi susuzluk krizi ile karlı karlıya getirecek. Bakin deprem oldu, deprem olduktan sonra aklımız başımıza geldi. Ne yapacağız diye düşünmeye başladık.

    Kuraklıktan dolayı üretim bazı Gıda maddelerinde yarı yarıya düşüp, susuzluk meydana gelince mi yine aklımız başımıza gelecek.

    Gıda ve susuzluk krizi depremden daha önemli bir krizdir yavaş yavaş sancılı öldürür bunu unutmayın.

    Cenk Yaltırak’ın açıklamalarını izliyordum demin. Cenk bey güzel noktalara değindi değinmesine ancak benim anlayamadığım bir kaç nokta var.

    Biraz ağır konuşacağım, kimse kusura bakmasın!

    Yahu kardeşim normal zeka seviyesinde olan bir insan, biraz eğitim almış liseyi bitirmiş bir insan aldığı coğrafya dersinde Türkiye’nin deprem bölgesi olduğunu bilir.


    Biraz daha analitik zekaya sahip olan bir insan ise 1. Seviye deprem bölgesi olan Çatalca- Kocaeli platosuna ülkenin GSYH’nın %60-65’inin yığılmaması gerektiğini bilir.

    Allah göstermesin diyeceğim ama doğa döngüsü ve gösterecek şu deprem hocanın da dediği gibi Çatalca-Kocaeli platosunda olsa ülke işgale açık hale gelir.

    Senelerdir dost ahbap çevresinde biz bu konuyu ara sıra konuşuruz. Ulan bir Allah’ın kulu çıkıp yöneticilerden bunu akıl edemiyor demek.


    Bakın hayal aleminde yaşamaya gerek yok, kimseye ümitsizlik aşılamak istemem ama şark insanı budur. Biz buyuz.

    Eğitimsizliğimiz ile boğulup gideceğiz, ahlaksızlığımızda buna eşlik edecek.

    Şubat kalan kısmı ve Mart bölgemiz için nasıl geçecek ? Bu zamana kadar alamadığımız yagisları o zaman alma şansımız var mı ?

    Benim de asıl merak ettiğim Mart ve Nisan ayı. Mart ve Nisan ayında almamız gereken yağışları alırsak en azından tarımsal kuraklıktan kurtuluruz. Mayıs ve Haziran ayında son senelerde zaten iyi yağışlar oluyor.

    Bu arada Aksaray beni korkutuyor hem yağış hem sıcaklık açısından beklenenin altında kalabiliriz gibi geliyor. İnşallah öyle olmaz. En şanslı iki il Konya ve Nevşehir bana göre

    Nevşehir bu tarz sistemleri çok sevmez. Konya iyi alır diye düşünüyorum.

    Nevşehir Kayseri civarının iyi alması işin Alçak Basınç alanının Antalya açtıklarında derinleşip denizden ayrılmadan doğuya doğru ilerlemesi gerekiyor.

    Favorim Konya.

    2011 mart en efsanesiydi. 30 yillik hayatimda Ankara merkezde gördüğüm en fazla kar birikimi o zamandi. Kocatepe camiinde yarim metre kar birikmisti. Gölbaşı ve eymir golu tasmisti nisan ve mayis ayinda. 3 gun sürmüştü diye hatırlıyorum. Hatta o ara japonyada deprem - tsunami olmustu. Yine kavustuk kara cok şükür. Bereketli olur insAllah.

    O sene Ankara ve genel olarak İç Anadolu için her şeyiyle garipti. 8-9 Mart Ankara için çok iyi denilecek bir kar yağmıştı. Ben 40 cm civarında diye hatırlıyorum. Ben o sırada Balgat’ta oturuyordum. Asıl o sene Ankara için en garip olan yine eskiler hatırlar 2011 Haziran dolu yağışı. Çetin Emeç Bulvarı ve Konya yolunda 20 cm dolu biriken yerler vardı. O seneye dair unutamadığım diğer bir olay Mayıs ayında Sivas’a gittiğimde Sivas merkeze yağan kar :)

    Ankaram’a hayırlı olsun. Yıllarımı verdiğim memleket. Tam şimdi kulaklığı takıp Tunalıdan Kuğuluya doğru yürüyeceksin. 2011 Mart meşhur kar yağışında o yolu yürümüştüm hatırlayan var mı buradan o yağışı bilmem.

    Kayseri, Nevşehir, Yozgat, Sivas dolaylarının Mart ayında hatta Nisan ayında bile sağlam kar yağışı aldığı bir çok yıl var.

    En yakın örnek kendi memleketimden kılanlı hoca hatırlar belki 10 Nisan 2021 o sistemde Nevşehir merkez 63 cm ölçtüm kapımın önünde. Ama bölgenin batısı doğusu kadar şanslı değil. Kayserili, Sivaslı, Yozgatlı arkadaşlar ümidini kesmesin. Bölgenin doğusu olarak en az 1.5 ayımız daha var.

    Bir kaç gün önce bölgenin çoğu yerinde iyi ker yağışları gözüküyordu hepsi yok oldu gitti. Böyle kıytırık yağışlarla aylardır süre gelen kuraklığa derman bulunmaz. Ki çoğu şehir düzgün yağış alamadı bile.

    Öyle bi yağışı Ankara'nın hiç bir noktası kaldirmaz kardeşim.en son bı kaç sene önce mayis ayında Mamak Boğaziçinde yaşanan selde bile metre kareye yalnızca 20 kg civari yine bı kaç sene önce etimesgutta yaşanan selde metrekareye 20 kg civarında yağış düşmüştü etimesgutta can kaybı yaşanmıştı benim hatirladiklarim bunlar.

    2011 yılı haziranında 50 kg yağış düşmüştü canlı şahidiyim o günü çok iyi hatırlıyorum. Çetin emeç bulvarı dolu yağışından dolayı kapanmıştı.

    Aynen öyle hocam şu döngüde ancak günü kurtarırız bu yağışlarla, bize ya 2009 ya da 2015 gibi bir uzun dönem lazım (kış + bahar anlamında )

    Kesinlikle.

    32 yaşındayım, 2001 ile 2009 arasında süren 7 sene kuraklık bu bölgeyi bitirdi zaten. Bazen 2004-2006 kışı örnek veriliyor ama kimse o sene baharın nasıl geçtiğinden bahsetmiyor. 2006 baharı ve 2004 baharı son derece kurak geçen bahar aylarıydı.

    Bizim bölgemizde yıl iyi geçti diyebilmemiz için bahar ve kışın iyi geçmesi lazım. Ne yazık ki 2000’den sonra böyle iyi geçti diyeceğimiz ya 3 ya 4 sene odu. İşte sonucu ortada.

    Ben iyi hatırlarım 98 yılında meke gölüne gitmiştik o zamanlar meke diye bir yer vardı artık olmayan Konya’da gözümü alamamıştım güzelliğinden her yer cennet gibiydi. 2 sene önce tekrar meke gölüne gittim. Sanki atom bombası atılmış gibiydi civarı. En basit örnek budur bölge adına.

    Beyler bizim bölgenin insanı yağan 2 3 yağmur ile bu kuraklığın bitmeyeceğinin bilincinde, en az 1 kış ağır geçecek ve baharında düzgün yağış olacak ki örneğin 2009 ve 1998 veya 94 kışı toprak biraz olsun kanacak.


    Derelerimiz kurumuş, sularımız bitmiş yağan hafif yağmur bize çare olmuyor.

    İnsanlarda artık bırakmış vaziyette ben öyle düşünüyorum.