Öncellikle form için şunu söylemek isteriz ; Amatörüz diyorsunuz ama maşallahınız var özellikle model takipleriniz tam profesyonelce
Naçizane önerimiz ECMWF'yi dikkate alın bizim için önemli olan o. Malumunuzdur ki bizler büyük sistemlerle çalışıyoruz uydularımız radarlarımız vs vs çok tekniğe girmeyeceğim.
Bizler bu kışın bu şekilde geçeceğini Aralık ayının ilk haftalarında tahmin ediyorduk. Bunun sebebi Grönland'dır . Grönland; Atlas Okyanusu'nun kuzeyinde, 2.166.086 km² ile kuzey kutbundaki en büyük buz örtüsüyle kaplı, Danimarka'ya bağlı özerk bölge. Bu buz tabakası 3 km. kalınlığında ve tabanı da deniz düzeyinin altında bulunur. Kuzey Atlantik bu sene çok ısındı ve bu ısınma basınç dağılımı sonucu ters etki yaparak başta ülkemiz olmak üzere Kuzey Avrupa ve Balkanları sıcak kesimde bıraktı . İspanya-Fas-Portekiz-Cezayir gibi Akdeniz ülkeleri ise 100 yılda bir olacak şekilde soğudu çünkü Akdeniz soğudu. Akdeniz'i sadece Türkiye olarak algılamayın .
Aynı zamanda Grönland'la hemen hemen aynı enlemde olan Baffin Bay bölgeside yazın haddinden fazla sıcak geçti.Bu sıcaklıkta Kuzey Atlantiğe etki etti ki en büyük sebep de budur zaten. Umarım teknik olarak bu kısmı açıklamışımdır.
15 gün önce işler tersine dönmeye başladı .Hatırlarsınız 1.5 ay önce kadar abd fazla soğudu ve aşırı kar yağışları aldı hemde haddinden fazla. O soğuk dalga 2 kırılma şeklinde Kuzey Atlantik ve Baffin bay bölgelerine konuşlandı. 1. kırılma geçen hafta başta Fransa olmak üzere Hollanda-Belçika -Danimarka -Estonya gibi ülkere iyi bir kar yağışı bıraktı ve böylelikle 1.kırılma son buldu . 2. kırılma ise bugünlerde Baffin bay üstünde önce Kuzey Atlantiği aşarak Akdenize inecek ve bu sene sürekli yediğimiz lodos sayesinde kuzey enlemlere doğru taşınacak. Lodos bu sefer itici güç olacak. Kuzeyimiz zaten soğuk ve daha da soğuyacak . Lodos sıcak havayı önce yukarı itecek ve bu arada biz 3-4 günlük bir ısınma daha yaşayacağız ve ardından basınç dağılımı yerine oturacak ve kuzeydeki soğukları aşağıya doğru itmeye başlayacak. Baffin bay bölgesini takip ettiğimiz 15 günlük süreçte de bu sistem gün gün nakış gibi dokundu ve dokunmaya devam ediyor.
Bünyamin Sürmeli beyefendi sistemleri tam görmeden bir şey diyemez bunu bilin.Sonuçta o bir meteoroloji editörü ve mühendisi tabi . Hava ile ilgili haberler veriyor o yüzden de temkinli yaklaşmak zorunda .Kendisi de şu anda önümüzde beklediğimiz sistemle ilgili bizimle hem fikir
Bu sistem kaçar mı ? Evet kaça bilir ancak bu sene hep son dakika kaçan sistemler gibi kaçmaz. Bizler sizlerin son dakika da kaçtı dediği sistemlerin gelmeyeceğini biliyorduk en azından tahmin ediyorduk diyelim . Bu sistem kaçar mı dedik evet kaça bilir oda nasıl olur sorusuna şöyle cevap verelim ; Önümüzdeki hafta içinde haberlerde abd ile ilgili tekrardan aşırı kar ve soğuk haberleri duyarsak bu sistem gitmiş olur. Bizlerde sizin gibi takip ediyoruz. Büyük ihtimalle de bu Cuma gününe kadar durum netleşmiş olur.
Bu sistem gelirse ne olur derseniz Semih beyin metre kelimesine imzamızı atarız. Sizlere göre kötü bizlere göre beklediğimiz şekilde geçen kışın ardından kapanış gerçekten harika olur. Şimdi yazacağım bir ön görüdür çünkü daha erken ama tahminimizce İstanbul kıyılar da 30 cm rahat yapacak bir kar yağışını rahat alırız. Ve bu sistemi yakalarsak 1 hafta kadar da götürürüz. Soğuma da yeterli olacak yağışta
Ve şuraya dikkatinizi çekmek isterim gerçi daha gözükmedi ama %10 da olsa bir ihtimal dahilinde Hazar basıncı da aynı anda hareket ederse iki sistemin Marmara ve Karadeniz üzerinde çakışacağını düşündüğünüz zaman 30 cm devede kulak kalır diyebiliriz ama işte %10 ihtimal oda.
Umarız fazla yormadık sizleri bu uzun yazı için kusura bakmayın. Formunuza çok fazla yazamıyoruz ancak takip ediyoruz bunu bilin .