Beiträge von Suratsız

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

    Hocam nasıl iskaninavya yabazen yüksek basinc otururda bazen sistem alamayiz ya da ucunda kaciririz. Ayni olay avrupa icinde gecerli olabilir. Salınımın yönü doğu avrupa gibi gözüküyor şuan. Şu twitterda bu seneyi full tutturan bir kesim vardi onumuzdeki sistem icinde avrupa diye kesin konustu. İnşallah bu ona tokat olacaktir.

    Bu seneyi tutturan kişiler değil modellerdir aslında. Kasım ve Aralık ayında bizi zaten çoğu neredeyse hemen hemen hepsi sıcak tarafta gösteriyordu. Eps 240. saat sonrasına bakıp tahmin yapılmaz anca fikir verebilir onuda tüm modellerle haftalık tahminlerle vesair kıyaslaman gerekir, bende görüyorum millet 2018 diyorda ya benim gözlerde bir sıkıntı var yada onlarda, sistem gelir yada gelmez önemli değil ama 2018 değil öyle bir görüntü yok şuanlık, eps 360.saat ile devam edenlere hayırlısı be kardeş derim. Ssw olan bir dönemde kesin konuşmak yanlış olur. Neyse 1 hafta sonra göreceğiz neticeyi..

    Ecmwf bilinen klasik grönland blokajını bitirme çabasına yavaş yavaş giriyor 3-6 Mart için en azından. Zaten tam olarakda grönland blokajı denemez yükseğin bir kolu ingiltere ve hatta iskandinav civarına kadar uzanıyor, o kol orada yenilendiği sürece batı avrupaya sistem gitmez anca orta avrupa veya doğu avrupaya gider bizede en kötü ihtimalde yağış gelir, bir ihtimal kuzeyden teğet geçer. Eps dün sabaha kadar 3 Mart itibariyle net bilinen grönland blokajı veriyordu şimdi 5 Mart sonrasına çekmiş o görüntüyü, bunda -2'den -1 civarına yükselenen Nao'nun etkiside fazlasıyla var tabi tekrar -2 olma olasılığıda ihtimal dahilinde tıpkı gefs'de olduğu gibi. Mart ilk 10 günü için halen umut var azda olsa.

    cfs-500hgt-avg-t4-f3.gif"

    ecmwf-ensemble-avg-europe-wide-z500-anom-7996000-1.png%22

    Z500-NHweek-001.png"

    Nao hiçde fena değil -2 ve altı senaryolar 3 Mart sonrası yok olursa güzel etkileri olabilir. Tabi Gefs biraz daha negatif gösteriyor orası ayrı ama her güncelleme az yada çok değişkenlik gösteriyor bunlar unutmamak lazım. Öncelikle olası grönland belası ortadan kalkmalı 3-9 Mart arası için. Yigit61 Konusu değil ama o ihtimal var Trakya/Çanakkale İstanbul civarı için ama net değil halen.

    ecmwf-ensemble-avg-nhemi-z500-anom-7974400.png"

    Grönland blokajını model ortalamaları 3 Mart sonrası veriyordu eps ve gefs dün, bugünde bir değişiklik yok şuan. Halen o ihtimal yerinde duruyor, yüksek biraz daha doğuda konumlanırsa işimize gelir. 3-4 Mart'a kadar zaten bir şey yoktu 26- 27'sindeki sistemin İtalya civarına kaçması kötü oldu. Ortalamalardan ziyade ana çıktılar önemlidir, takip edeceğiz yani yapacak bir şey yok.

    ecmwf-ensemble-avg-nhemi-z500-anom-7974400.png"

    Cold.EFso  Suratsız

    Noaa haritaları avrupayı ingiltereyi ve kuzey afrikayi hafif kırmızı yapmış düne göre biz aynıyız normale doğru yöneltiyor bizi hocalarım

    Yer değiştirme olduğu için ssw de biz daha şanslıyız gibi

    Twitterdeki hesaplar 2018 diyor ama inanmıyoruz çünkü-1.5 nao tam olarak gronland değil ve ayrıca yer değiştirme var

    10 günlük tahminlere göre bile Avrupa 24 şubat civarı soğuyor sonra da ısınıyor

    Noaa haritaları dediğin bunlar galiba. Bunların tutuarlılıkları %25-35'lerde 2.hafta sonrası için aynı epsnin haftalık tahminleri gibi.

    Nao -2 olsa bile grönland olabilir yani sadece Nao indexine göre bakıp bir şey diyemeyiz mjo faktörü vesair var, şuanda -2 -2.5 arası git gel yapıyor güncellemelere göre. Ao indexide yavaş yavaş hafif negatife inmeye başlıyor 4-5'i gibi.

    wk1-wk2-20230219-z500.png"

    glbz700-Mon-Ind1.png"

    Bursanın durumu çok daha kötüymüş. Kar erimeleri olacaktır dağlardan ama onlarda ciddi oranda kurtarmaz şuanki doluluk oranını, anca Temmuz en fazla Ağustos ayına kadar götürebilir, heleki bahardada yağışlar olmazsa ozaman biteriz.

    Sosyal medyada yada orada burada felaket tellallığı yapanlara aldırış etmeyin henüz erken, evet grönland blokajı mümkün olsa bile ne şekilde olacağı, ne kadar süreceği felan belli değil. Araya 1 güzel sistem sığdırma derdindeyiz zaten. 2018 geliyor felan diyenlere aldırış etmeyin, 2018 stratosferik ısınması sonrasında baksınlar bakalım sistemin avrupaya kaçma evresi yani başları grönland blokajı ilemi olmuş çok farklı durum. Mjo faz 7 ile oluşan - Nao evet bizim için genellikle kötüdür ama güneye inen soğuklar varsa her zaman bir umut vardır, %100 sistem gelecek kimse demiyor zaten sonra tarih verdi gelmedi muhabbetide olmasın.

    Modellerin kötü gelmesi gayet normalki ecmwf modeli daha Mart ayını yeni göstermeye başladıki 3-4 Mart'dan önce zaten bir şey yok. Sabahki eps grönland blokajı vermiş uzun vadede bu risk mevcuttur. Dalgalı nao ağırlık negatif iyidir fakat -2 sigma altı nao grönland blokajına sebep olabilir benim korkum budur daha öncede belirttiğim gibi.

    ecmwf-ensemble-avg-nhemi-z500-anom-8104000.png"

    ecmwf-ensemble-nhem-avg-nao-box-6851200.png"

    bi forumda bişeyi anladım olumsuz yorum yapınca hemen siliyorlar dediğimiz şey doğru bile olsa siliyorlar özelikle Aykut eleştirye açık olunması lazım eleştiri yapılmadığı halde direk silip trol diye ban atıyorlar yazık kar gelmicek diye diyince.bile siliyorlar bu kafayla bura zor gelişir şimdi ban alacaklarını bildiğim halde bunları yazdım düşünün .d

    Bu konuya yazdığın için cevaplayayım, gerçi banlanmışsın fakat büyük ihtimalle üyelik almadanda burayı görebildiğin için yazıyorumki bir daha üyelik açıldığında aynı hatayı yapma diye. Birincisi olumsuz yorum yapınca silmiyorlar ben senelerdir yapıyorum bir çok kişiylede bu konuda zamanında tartıştım doğruları söyledim fakat ben kafadan sallayarak değil, veriyi koyup veya model her neyse yorumlayarak söyledim, yanlış anlama bölge yetkilisi olmadan öncelerden bahsediyorum gerçi şimdide yapıyorum. Kar gelmeyecek yada kış bitti diyip bir şey paylaşıp yorum yapmazsan o veriye dair tabikide silinir. Sen yanlış şekilde olumsuz yorum yapıyorsan tarz farkı var ve bu yüzden troll diye adlandırılabilirsin. Bir şey paylaş yorumla ve bu yüzden sistem gelme olasılığı düşük veya yok deki millet anlasın, ama kahin gibi kar yok vesair tarzı kış bitti demek doğru değil. Mart 10'una kadar ciddiye alınacak bir yorumlama tipi hiç değildir malum geçen kış 18 Mart'da karlı sistem almışken. Yani sorunu kendinde aramalısın.

    Ölen ve yaralı kurtulan ve enkaz altında kalanlardan ziyade birde sağ çıkartılıp hastaneye götürülüp hangi hastaneye gittiği belli olmayıp sürecin devamında kaybolan depremzedeler var. Bu ölümden bile kötü duygu olabilir bir bakıma.

    Ilk 2-3 gün toplu gömülen cenazeler görduk sadece numara koyulmuş okadar, yani hastaneye karldırılan ve hayatıni kaybeden insanların bir kısmı kimsesiz olarak cenazeye sahip çıkan olmadıgı için o an yada yakınları enkaz altında oldugu sebebiyle o şekilde gömülmüş olabilir, o yogunlukta bekletmemek için. Kimlik felanda yoksa zaten üzerinde kayıtta yok demektir. Diger seçenek ise kücük cocukların bir çogunu organ mafyası kaçırdı malesefki.