Beiträge von ilker.gunebakan

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

    Silverhand

    Zaten son dönemlerde ki " Mars" sevdasının kaynağının, orada yaşam, madenler gibi olguların dışında, Dünya ile taşıdığı benzerlikler ve bir şekilde atmosferini kaybetme sebeplerinin araştırılması olduğu makalelerde yazılıp, çiziliyordu. Bu bir etken dediğiniz gibi.

    Ama ben bir yandan da, yine belli periodlar da gerçekleşen "dünya'nın manyetik kutuplarının yer değiştirmesi" ile ilgili bir fenomen olduğunu düşünüyorum.

    HF'nin meşhur sloganı ile " takip takip" :/:/

    Sertsnow

    Hocamın konusunu meşgul etmeden, buradan cevap vermeye çalışayım bildiğimce.

    Eski tarihler ki, genelde M.Ö. tarihlerinden bahsediyorum, İtalya'da ki volkanların patlamaları daha büyük afetler yaratabiliyormuş. Ama günümüzde, çeşitli sebeplerle, Etna, Vezüv gibi yanardağlar, büyük hacimlerde lav püskürtmüyorlar. Daha çok akdeniz havzasının sigortası görevini görüyorlar. Yani büyük depremler veya büyük magma çıkışlarını önlemek gibi.

    Türkiye'yi etkileyecek söylemi ise, bizim basınımızın biraz da sansasyonel yaklaşımı olarak düşünülebilir. Patlarlar ama çok büyük efektleri olmaz.

    Çok büyük volkanik patlamalar ise olabilir. Dünya tarihinin değişik zamanlarında böyle durumlar söz konusu olmuş.

    Dünya üzerinde üç büyük potansiyel bölge var.

    - Pasifik okyanusu

    - Endonezya coğrafyası

    - Yellowstone - Amerika

    Bölgeleri.

    Buralarda olabilecek patlamaların dünya iklimini tamamen değiştirebileceği, hatta bir buzul çağını başlatabileceği düşünülüyor. Hatta dünya üzerindeki bitki ve hayvan popülasyonları bile değişiklik gösterebilir.

    Ama bunlar sadece olasılık tabi. Şu yaşadığımız zamanlarda olma ihtimali ise çok düşük.


    İyi forumlar

    Ben hiç ihtimal vermemiştim ama, kızım biraz önce Çapa'dan fotoğraf atmış, lapa lapa kar yağıyordu. Kesilmiş ama Çapa dolaylarında bile havada da olsa görüldü kar.

    Zafer inananlarındır.


    Enes Güleç(17)

    Vintersaga

    Cold.EFso


    Not : İhtimal vermeme sebebim Çapa ile ilgilidir. Tamamen kapalı ve ısı adası tanımlarına uyduğundan dolayıdır. İstanbul kar yağışı ile ilgili değildir. Ona hep inandık. Tamamen bölgesel bir kaygıydı.

    xhacker09x

    Şimdi şöyle düşünmek gerekli.Aşağıda ki resim " pangea" adı verilen ve kıtalar ayrışmaya başlamadan önceki durum.

    Pangea;


    Teorik olarak tek kıta varken, yerkabuğunun,magma üzerindeki hareketi kaynaklı ayrışma başlıyor. Ama bu ayrışma çok da sancısız bir ayrılık değil tabi ki. Yer kabuğu üzerinde kırıklar, çatlaklar oluşuyor. Kırılım noktaları oluşuyor, yerüstü plakaları bir birinin altına girip, üstüne çıkıyor.

    Bu "ayrışma" belki milyonlarca yıl sürecek diğer bir süreçte ise tekrar " birleşmeye" dönecek.

    İşte bu süreçin tam neresinde olduğumuzu bilemiyoruz. Hızla hareket sürüyor mu? Yavaşladı mı? Duracak mı?

    Bilmiyoruz.

    Yer kabuğu hareketleri işte bu sebeplerle oluşuyor. Fay hatları ve Volkanik aktiviteler kaynaklı bir çok oluşum söz konusu.

    Bahsedilen Etna yanardağı aslında tek bir volkan değil. Ege dediğimiz deniz, volkanik hareketler kaynaklı oluşan bir denizi

    İşte, bizim Ege Bölgesinde, Akdeniz'in bir kısmında, Çanakkale dolaylarında yaşadığımız hareketlerin sebebi bu volkanik hareketler.

    Ege bölgesinde olan bir Magma hareketi, Etna, Vezüv'ü tetikleyebileceği gibi, tersi de olabilir. Tek taraflı düşünmemek gerekli.

    Özellikle bu bölgede ki hareketleri çok kapsamlı olarak ve çok yönlü düşünmek gerekli.

    İyi forumlar

    Sayın Hocam, kendimi kadro da görünce gençliğimi hatırladım :)

    Teşekkür ederim, her tür sinerji,enerji ve bilumum moral katkı benden takıma :)

    Saha şartlarını uygun hale getiririz EvelAllah :)

    Circassian81

    Merhaba;

    Kırklareli'nin şanssızlığının "Hamitabat Doğalgaz Çevrim Santrali" ile başladığını düşünüyorum.

    Aslında Santral, Lüleburgaz, Kırklareli ve Çorlu'nun bölgesel sıcaklığını arttıran bir unsur diye düşünüyorum.

    Ama Çorlu ve Lüleburgaz'ın nispeten avantajı etraflarının doğal olarak açık olması. Ama Kırklareli coğrafyası biraz daha kapalı bir coğrafya. Ama Çorlu ve Burgaz'da zamanla konut bölgeleri sayesinde orası gibi olacak.

    Çerkezköy'ün ise kendi başına bir santrali var zaten.

    :)

    Narsil

    Şili, Peru dediğiniz gibi risk bölgeleri.Tahran konusunda eskiden de endişelerim var aslında. Yapı kalitesi, Yoğun nüfus,Alt yapı sorunları, çarpık kentleşme beni insan hayatı bakımından ürkütüyor. Bir de ( bunu dile getirmek belki ahlaki değil ama) kentleşme açısından, bir depremde Tahran'ın alacağı hasar, İstanbul için küçük de olsa bir göstergedir.

    Çok dikkatli olmak gerekiyor.

    Bu arada, özellikle Alaska'da meydana gelen depremin oluşturduğu "sismik yayılım" Yerküre açısından risk faktörü.

    Türkiye- Anadolu plakasında deprem oluşturan dinamikler aynı zamanda bu yayılımdan minumum etkilenmesine sebep oluyor.

    Ama benim kendimce iki coğrafya için endişem var. Birincisi, Afganistan - Pakistan bölgeleri, İkincisi ve ürkütücü olan İran - Tahran bölgesi.

    Umarım beklentilerimin içi boştur.

    Rabbim büyük felaketler vermesin inşallah.