Beiträge von zen

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

    Ankara'nın güney ve doğusu için sabah doyurucu bir görsellik kar oldu sanırım, bazı yerlerde örtü bile oluştu. biz kuzey ve batıdakiler sabah erken saatte incecik kar yağdı kısa süreli, gören onu gördü.

    Ankara civarında o kadar değişik rakımlı yerler var ki sanırım tahmin tutturması o kadar zor.. şehir inişli çıkışlı, 1100 metrelik yer de var, 800 metrelik yer de.. ilçelerde batıda Nallıhan var 630 m. rakımlı, ben gfs nin kar haritalarında genelde boşluk bakımından orasını kastettiğini düşünüyorum, tabi bazen tüm Ankarayı boşlukta gösteriyor.

    Kayseri civarının iyi kar alması sevindirici olur, çünkü oralarda kuraklık var. Gönül ister ki Ankaramıza da çok yağsın ( ister yağmur, ister kar.. ) bizim barajların da çok ihtiyacı var.

    Son günlerde gözlemlediğime göre vade yaklaştıkça yağış azalıyor diyagramlarda. 14 ü akşam yağışımız vardı, birkaç güncellemede yok oldu, ayın 20 sinden sonraki sistemde de öyle görünüyor.. umarım olumlu yönde değişir süreç.

    kutuplardaki kar örtüsünün fazla olmasının negatif değil pozitif endeksi tetiklemesi gerekmiyor mu? Ben öyle biliyorum. Yani kutupta soğuk ne kadar güçlü olursa ağır soğuk havanın yaptığı yüzeydeki yüksek basınç, onun tetiklediği üst seviyedeki alçak basınç ve dolayısıyla polar vortex güçlü olacak, yani endex pozitif olacak. Buzullar azaldığında ise ( örnek 2012 kışı) polar vorteks o denli güçlü olmamış, AO endeks negatif olup güney enlemlere soğuk kaçağı daha kolay olmuş.

    Merhaba HF.
    Elinize sağlık Semih üstat. İnşallah tahmininiz gerçekleşir de yağışa çok ihtiyacı olan Ankara ve İç Anadolu bölgemizde mevsim normallerinin üzerinde kar yağar. Dileğim tüm yurt için olması tabi. :)