Beiträge von isobarmania

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

    Ben hayatım boyunca böyle basiretsiz bir sene görmedim. Son gelinen noktada bırakın soğuk hava dalgasını sıcak hava dalgası ihtimali giderek artmaya başladı. Hani anladık ull ihtimali vardı tutturma şansımız çok düşüktü ama bu sinoptikler nedir 120 sonrası. Pazar gününe kadar hala vakti var. 2 günde 180 derece döndüğüne göre 2 gün sonrada değişebileceğine inanıyorum.

    Derin bir hamak oluşmak üzere. Y.B etrafında mayın gibi dolaşan A.B nedeniyle tam yerini alamamışsa da yaklaşık olarak sinoptik anlaşılıyor. Şahsen 2024 yılının en güzel konumu. Y:B yeri bu Cuma , Sinoptikte bu Pazar ayağı yere basmaya başlar. Hala modeller bilimkurgu filmi gibi.

    GFS’de blokaj hazırlığı ve 2. Sistem emaresinin altyapısını bu çıktı da görebildik. Bunu da not düşelim.

    Çok moralim bozuldu berkay_tuku .Sanırım artık takibi bırakmanın zamanı geldi. Diagram Afrika diye ateş ediyordu. Yazlıklarımı hafta sonu sıcağı görünce çıkarmıştım :D2 Nisan ortasına kadar kolay kolay bu havalar toparlamaz eğer biraz tecrübem varsa. Gri ve 5-10 derece arası havalara hazırlıklı olun derim.

    Son 10 gündür Y. B hakim olsa da bence incelemeye değer ve öğretici bir sinoptikler vardı. Kimsenin ve özelikle de üstadların yorum yapmaması enteresan. GENELDE sistem varken yazılıyor. Bu şekilde meteo sevgisi gelişir mi en azından benim için cevabı hayır. Uzun zamandır böyle bir sinoptik görmedim. Neredeyse tüm Atlantik, Avrupa, Rusya İzlanda hariç Y. B hakimiyetinde. A. B daracık bir alana sıkışmış. KUTUPTAN sarkan şiddetli soğukta. İşin özeti bu desen bozulduğu zaman ne olacak merak içindeyim. İlk sinyaller mart ayı için ull bayramı olabilir.

    Mart başından itibaren kaldığımız yerden devam ediyoruz. Mart ayında kar tutmaz mı göreceğiz. Şubat ayında ne kadar ekstrem koşullar yaşanıyorsa Mart ayında yaşama htimalimiz de o kadar yüksek. Bugün bir kirpi gördüm yolda. Çok acı bir durum. Kış ukusundan uyanmış.

    Ağaçlar henüz çiçeklenmemiş olsada önümüzdeki bu sıcak dalga çiçeklenmeye iyice teşvik edecek. O saatten sonra gelecek olan kuvvetli soğuk doğanın dengesine yine darbe vurur. Bu yüzden aslında bakarsak tadında bırakmak lazım. Bahar sezonu=oraj sezonu. Kısa zamanda oraj sezonuna gireceğiz gibi duruyor. Elbette uzun vadede potansiyeli bir sistem görürsek rotamızı yeniden oluşturabiliriz.

    Kesinlikle katılıyorum ama doğanın döngüsünü mahvettik. Evrende herşey denge üstüne kurulu. Nisan ayının çok keyifli geçmiyeceğine inanıyorum elimde veri olmasa da geçmişte hep böyle oldu.

    Heyecanla takip ettiğimiz ılık hava maalesef kırpılarak gelecek gibi gözüküyor. Her zaman olduğu gibi yaklaştıkça bozuyor. 3-4 gün etkileyip hızlıca gidecek. Bu sefer de yine olmadı. Gönül isterdi ki şöyle 850 de +15 leri görebilseydik.

    %1 bile kar ihtimali olmayan diagram Şubat'ın ortasında. Gelmiş geçmiş en kötü kışlarda zirveye koşar adımlarla çıkıyor 2024

    Bundan çok daha kötü kışlar gördüm o efsane soğukları aldığımız 1980 li ve 1990 lı dönemlerde. Hatta en kötüsü hem bir damla yağmursuz hem de 15 derecenin altına düşmeyen kış. Fakat son zamanlardan farkı yaşanıp biter ve unutacağımız bir zamana kadar işler yolunda giderdi. Şu geçirdiğimiz senlerde ise üst üste gelmesi çok can sıkıcı.

    Mart ayının başında bir şeyler yakalarsak örtülük kar olabileceğine inanıyorum. Ay sonu fena gözükmüyor. Açıkçası aşırı bir ısınma olacağını düşünmüyorum. Yağış öncesi 4-5 gün sıcak tarafta kalıp 15 - 20 derece arası maks olur. Mart ortasına kadar kar takibine devam.


    Mart sonrası için ılık severler için iyi olmayacak. Evet kar sezonu bitecek ama Malesef evren ve doğa denge üstüne kurulu. Özelikle Nisan ayı mevsime göre soğuk ve 10-15 derecelerde olma ihtimali yüksek.