Böyle olursa yalova,istanbulun doğusu,sakarya ve kocaeli haritadan silinir
Transit geçiş güzergahlarının olduğu bölge, çok sıkıntılı aslında. Türkiye ile istanbulun bağlantısını kesiyor resmen. İstanbula gidemeyen sebze meyve el yakan zamlar getirir. Yetkililer gerekli önlemleri alırlar umarım. Sonuçta ihtimal dahilinde olabilecek bir senaryo, her ihtimal hesaplanmalı.
mgm'nin radarına girdi wrf de artık, perşembe günü sabah erken saatlerde istanbul avrupa yakasından başlayarak tüm bölgeye yayılmaya başlayacak. Sistem tam startı perşembe sabah erken saatler diyebiliriz artık. Bunun öncesinde çarşamba günü öğleden sonra bölgenin yüksek yerlerinde erken başlayacak sistem.
10'undada var bu 2 gün çok değerli bizim açımızdan şunalık baktığımda şartlar gayet iyi duruyor hele izobarlar sabahki Ukmodaki gibi olursa şahane olur yani bazı yerler 35-35cm arası görebilir bu 2 günde vorteks olmadan.
Son saatlere girdik, çarşamba günü netleşiriz artık benim beklentim 20-25cm seviyelerinde üstü olan her şey mutlu eder
Aynen bir süre kaybolayım bari ama akşamki modellerde efsane görürsem geri gelirim bir anda Kendisine youtubede arada izleyip para kazandıranlardandım oysaki bilse hemen pardon derdi
11 mart cuma günü doğu marmara için çok efsane dek'ler var. Diğer günlerde ki yağışları bile bıraktım artık o 1 gün efsane dekler olsun kahvem elimde olsun misss
Elbette, anlatmak istediğim olay şu, son 40 yılın verisini alıp ortalama çıkartsak;
Aralıkta karlı sistem ihtimali %25
Ocakta karlı sistem ihtimali %40
Şubatta karlı sistem ihtimali %60
Martta karlı sistem ihtimali %5
gelirdi (Sayıları örnek veriyorum). Bu %5 ihtimal içinden bir şeyler geliyor bize az veya çok. DEK ağırlıklı bir sistem olacağı için DEK'lerin buracağı noktalar sistem anında radar takibi ile ancak tam anlamıyla tespit edilir.
Yok hocam mart ayında değil, istanbulun tüm tarihine bakacak olursak boğaza buz kütlelerinin geldiği tarihler bile var. Son 35 yılda ki en yüksek kar yağışı 4 mart 87 sistemi idi. Mart ayı her şeye gebe bir aydır fakat 35 yıldır martta neredeyse hiç kar düşmedi istanbula.
Lütfen yorum yaparken mart ayının ortasında olduğumuzu, güneş ışınlarının geliş açısını, gündüzlerin uzamasını unutmayın. Ocak şubat ayları için ortalama bir sistemken mart ayı için ekstrem bir sistem ve biz mart ayındayız. Buna göre kendinizi ayarlayıp beklentilerinizi yüksek tutmazsanız her türlü sevinen siz olursunuz. Az yağarsa nasip mart ayında buna şükür, çok yağarsa da maşallah ne güzel yağdı demeyi bilmek lazım.
Sistem kırpıldıcıları engelledim ben forumda, mart ayındayız gelen sistem zaten ekstrem ucundan biraz gitti diye hemen yok sistem kırpıldı, sahillerde havada anca görülür fos çıktı vs. gibi laflara gerek yok. Öpün başınıza koyun diyorum buradan o gören arkadaşlara. Hepimiz burada eğlenmeye çalışıyoruz şu negatifliği bırakın nasip deyin işte.
GFS'yi kısa orta ve uzun vadede çok takmayın, yani kısaca bakmak için bakın. Asıl modellerimiz başta ecmwf sonra gem ve ukmodur. Gfs insanın duygularıyla oynar sonrada diğer modellerin yanına geçer son gün.
Ben vorteksi bıraktım 11'inde ki deklere yöneldim sakarya için. Muazzam DEK show var 11'inde. Sakaryaya her zaman en iyi kar'ı DEK getirir gözlemlerime göre. Vorteks de uğrarsa amenna niye geldin kimse demez başımızın üstünde yeri var
Cümleyi tersten okuma örneği. 'Son 35 yılın mart ayında görülen en yoğun kar yağışı' ile 'Son 35 yılın en yoğun kar yağışı' arasında ki farkı çocuk bile fark edebilir diye düşünüyorum. Kasıtlı olarak hit çekmek amacıyla yapılmış. Medyanın geldiği nokta çok üzücü...
Çok tehlikeli fiyatlar, 150 dolar küresel piyasaları ciddi anlamda alt üst edecek bir sınır. Küresel piyasalarda ki boyutunu da geçtim 130 dolar demek Türkiyede tarhimizde tek seferde benzine gelebilecek en büyük zam haberini görmemize neden olacak... Allah yardımcımız olsun.
Seneye belki Bitlis gibi oluruz Mart sonlarına doğru bir sistem daha gelebilir ama bu kadar kuvvetli olurmu şimdilik birşey diyemem gelmeyedebilir ihtimal dahilinde.