Beiträge von cedkanbiryafes

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

    Bursa kameralarından baktığım neredeyse tüm lokasyonlarda kar başlamış. Şimdiden iyi eğlenceler arkadaşlar, bol bol fotoğraf ve mümkün olduğu derece de videoları bekliyoruz (Video çekerken telefonlarımızın parazit engelleme özelliğini kapatalım lütfen :)

    Güzel yağış olan bazı lokasyon kameraları

    Uludağ yolu : https://www.bursa.bel.tr/sehir-kameralari/uludag-yolu-19045

    Heykel : https://www.bursa.bel.tr/sehir-kamerala…k-caddesi-12234

    İzmir yolu : https://www.bursa.bel.tr/sehir-kamerala…an-girisi-18908

    Demirtaş paşa : https://www.bursa.bel.tr/sehir-kamerala…a-koprusu-21579

    Mihraplı Kavşağı : https://www.bursa.bel.tr/sehir-kamerala…i-kavsagi-21554

    Mgm'nin haritalarını yada tahminlerini dikkate almayı bırakalı seneler oldu. 350 rakım üstündeysen okula gitme ozaman Pazartesi sana kalmış ne diyeyim. O kar ikonlarının hepsi yüksek kesimler için Pazartesi günü. Yağmadan kolayına Kocaelin'de tatil vermezler.

    Sıcaklık 3.5-5 derece aralığında olacak kıyılarda.

    Evet MGM'nin bir de şöyle bir huyu var, biz mesela burada model, diyagram, veri ne varsa takip edip konum konum hesaplamaya çalışırken MGM en kötü ihtimal (En tehlike yaratabilecek yani) ikonlarını koyup geçiyor. Kar yağmazsa kimse çıkıp MGM'ye aa kar yağmadı artık sizi dinlemiyoruz da demeyecek, kar yağarsa da MGM uyarmıştı olacak. Yıllardır bu böyle devam ediyor.

    Aslında MGM'nin ilçe bazlı uyarı sistemi var. Yani gerçekten en kötü senaryolar için uyarıyor olsa bile ilçe bazlı çalışmalarını yapsa en azından daha iyi fikirler verecek ama ona da uğraşmak istemiyorlar artık sanırım.

    Tamam ayarlar çekildi, biraz sağa, biraz sola, topla topla topla hooops tamamdır, sabaha şenlik var. :D Yok öyle biri yer, biri bakar kıyamet ondan kopar. Şimdi sakince kafanızı yastığa koyun ve uykularınızı iyice alın, önümüzde ki günler aksiyonlu geçecek. :hfyeni (18):

    Hocam pazar günü akşam gidiyorsun değil mi kocaeliden :) şöyle biraz batıya gitte de doğu marmara olarak 1-2 gün bizde nasiplenelim. Araç desteği sağlarız gerekirse aramızda para toplarız.

    Neden DEK peki

    Aslında siklonik sistemler daha güzeldir tabii ki uygun şartlarda ve soğuk çekirdekli olanlar. Şu anda yaşadığımız sıcak çekirdekli olduğu için çevresinde ki havayı ısıtıyor ve sınırda olan kar değerlerini bozuyor.

    Siklonik yağış aralıksız 14-15 saat kar yağdırabilirken DEK yağışları ortalama 15-45 dakikalık ama etkili yağışlar bırakır.

    Fakat DEK yağışlarında iş biraz şansa kalır, lokal bazda oluşan DEK'lerin konumuna uğraması gerekir. 10km uzağında yoğun kar geçişi olurken izlemekte dahil buna :)

    Örtü bakımından karşılaştırmak doğru olmaz ama şöyle bir yorum yapılabilir. Siklonik yağışlar da bulunduğun lokal bölge de her yere eşit 20cm alırsın örneğin, DEK yağışlarında ise eğer konumuna güzel kütleler vurursa 30cm alırsın, güzel kütleler vurmaz kaçırırsan 10cm alırsın.

    Cold.EFso hocam meşhur sakarya boşluğu bu sistemde de haritalarda karşımıza çıkıyor. Bölgenin en sıcak şehri olmamız nedeniyle hep beklentimi en düşükte tutarım ama bu bağlamda size iki soru yöneltmek istiyorum aklıma takılan,

    1 - Siklonun şu anki görüntüden sakaryayı kurtaracak kadar doğuya kayma ihtimali nedir

    2 - Salı - Çarşamba günleri güzel dek yakalayabileceğiz gibi görünüyor, bu DEK'lerin kuvveti ve yağış esnasında ki uygun sıcaklıklar hakkında yorumunuz ne olur

    Şimdiden teşekkür eder, ayrıca tebrik ederim haftalar öncesinden modellerin dahi son 36h de birlik olamadığı bir sistemi öngördünüz.

    Ayrıca keyifleri yerine getirecek bir detay da ekleyeyim,

    şu anda neredeyse tüm modeller 7-8-9 için bölge genelinde kar sıcaklıklarında mutabıklar fakat o tarihlerde de bölgemizin batısından çekiliyor yağışlar. Yani önce trakya ve batı illerimiz 2 gün güzel kar yağışı alacak ardından istanbul (anadolu ağırlıklı) - bursa - yalova - kocaeli - sakarya da 7-8-9 şubat da alacak. Şu görüntü gerçekleştiği takdirde haftanın sonunda herkes mutlu olmuş olacaktır :)

    Arkadaşlar şaka bir yana, bölge hepimizin. Kuraklık haritasında özellikle trakya ve eskişehir ve civarında olan kısımlar bu sene çok kötü. Bölgemiz genel olarak yağış bakımından kurak bir sonbahar ve kış geçiriyor. Bu yüzden gelen her yağış bizim için nimet. Bu gözle bakarsak daha rahat bir takip yaparız. Elbette hepimiz isteriz evimizin önüne diz boyu kar yağsın, beni bilenler özellikle benim nasıl kar sevdiğimi bilir :D uzun lafın kısası gelsin de, yabancıya gitmiyor en azından :)

    Mevcut görüntü itibaariyle gfs ve ecmwf siklonu boğaz hattından sokuyor. Icon ise batı karadenize kadar göndermiş. iconda ki şekil olursa doğu marmara bile faydalanır. Yer sııcaklıkları ecmwf ve gfs'ye göre 2-3 derece daha düşük doğu marmara için. Yani 1 derece dolaylarında. Icon da kısa vade de başarılı olan modellerden biridir. Vakit iyice yaklaşsın bakalım neler olacak. Ama yine de mevcut görüntüde hepsi salı çarşambaya doğu marmara için de kar veriyor DEK ile.

    Bölgemizin tamamı için 7 şubat öğlen saatleri ve sonrası itibariyle en düşük -8 olmak üzere -10 -12 girişi var. Mevcut girişe yağışta eşlik ediyor trakya hariç. Öncesinde ise batı marmara faydalanıyor 5-6 şubatta. Doğu marmara olarak 7 şubata tutunalım bari :)