Beiträge von cedkanbiryafes

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

    ABD de Buffalo diye bir yer var bir göl kasabası oranın coğrafik konumu sebebiyle sürekli göl etkisi ile kar yağışı alıyorlar ama öyle böyle değil 2 metre falan kar alıyor bu tabir de oradan türemiş Karadeniz'de bir iç deniz olduğu için aynı sınıfa girebilir

    Orası şöyle avantajlı hem karasal bir yer hemde yüksek tam rüzgar yönünde de bir su deposu var kar makinası gibi bişey yani

    Terim bu büyük göller bölgesinde yapılan araştırmalar ile ortaya çıkıyor. Aynı etki Karadeniz, japon denizi ve baltık denizinde de görülüyor. Buralar içinde bu terimin yan türevi olan Sea Effect snow terimi çıkıyor. Van gölü de ülkemizde lake effect snow üreten tek göldür.

    Hocam cevabınız içim teşekkür ederim.Bilmem size teklif veya sizin isteğiniz var mıdır ama görevli olsanız da sizi severek takip ediyorum saygılar

    Rica ederim. Kendimce takip etmeye, öğrendiklerimizi paylaşmaya çalışıyorum sadece, nice hocalarımızın yanında öğrendiklerimizle. Her hangi bir görev almaya gerek yok, dilimiz döndüğünce haddimizi bilerek bir şeyler yorumlamaya, yorumlarken de bilgisini paylaşmaya çabalıyoruz, bundan sonrada öyle gidecektir, teşekkür ederim 😊 🙏

    mgm sonuçta hocam çok ciddiye alma yarın değişir.onlar ecmwf yi baz alıyor diye biliyorum.😅

    Evet hocam, Türkiyenin de kurucularından olduğu bir kuruluş. Ecmwf genel olarak dünyada başarı oranı en yüksek tahmin modellerini sunuyor. Ama atmosfer kaotiktir. Bu oranlarla bile böyle sapmalar olabiliyor. Kaldı ki onların bize sunduğu verileri bizim mühendislerimiz de tekrar elden geçiriyor. Bölgesel bazlı yanlış okumalar gerçekleşebiliyor.

    Bu arada mart için sinyaller güçleniyor giderek. Muhtemelen şubat 24-25 tarihlerinde modellerin ana çalıştırmalarında görmeye başlayacağız gibi. Martın ikinci haftası, 5-6 mart sonrası aksiyon gözüküyor. Kenara notumuzu alalım bununla da ilgili. Şu an girecek sistemi bitirdikten sonra yeni model takip sürecimiz olacak gibi :hfyeni (29)::hfyeni (29):

    Hocam ay başıyla kıyaslamıyorum ama mgm gündüz sıcaklıkları yine yüksek gibi malesef sıkıntı yaşamaz mıyız.Tutar tutmasına da hafif martımsı bir ortam oluşturmaz mu son durumlara göre

    850hpa = 1500 metre. Her 200 metrede 1 derece. 1500 metreye -7.5 girmesi demek deniz seviyesinde 0 derece demek. Ama tabii bunu etkileyen bazı bir kaç durum da var, dağlık bölgelerde her 175-180 metrede 1 derece gibi bazı değişkenler var. Ayrıca şehirleşme, ısı adaları gibi etkenler (heat map'ler var bunlar için). Yani kısaca izmit için 850 de -9 ve altı her sıcaklık neredeyse bize kar getirir. Yer seviyesinde ki sıcaklık 2-3 derecelerde olsun sorun olmaz o kadar. Geceler eksi dereceleri göreceğiz yine. Yağış anında zaten bir sorun olmaz. Ayrıca martın 3 derecesi ile şubatın 3 derecesi farklı. Aynı sayı nasıl farklı oluyor ona da akşam değinirim. Güneş açısı ve güneşlenme süreleri gibi etkenleri var. Kısacası sıkıntı yok soğumayla ilgili.

    Ama aristokratın dediği gibi vortex oluşursa o zaman ancak sıcaklık sorunu konuşulur. Ki orada tam incelemedim ama şu görüntüde vortex oluşsa yine sorun olmaz gibi duruyor. Bugün gece verileriyle ona da bakarız ihtimaller içinde durumu ne olur diye.

    Ay başında olan sistem de soğukluk sorunu vardı. Ayrıca süre kısa ve parçalıydı. Bu sistem de süre tek parça uzun ve soğukluk sorunu yok. İşte bu yüzden harita üzerinden yorumlama yapmıyoruz, yapmamalıyız. Bir önceki sistemde izmit merkez de çatılarda bile örtü göremedik. Bu gelen sistemde gayet güzel örtümüzü alıyoruz. Verileri tek başına değerlendirmeyelim.

    cedkanbiryafes hocam dünkü 500 hpa çıktısına nazar ettik ya keşke alıntı yapmasaydım dedim şu an kocaeli yıldız olsun diye isterken sistem uçacak nerdeyse

    yok hocam sistem uçması gibi bir terim çok yanlış olur. Gayet yerinde her şey. Önemli konu beklentileri yönetebilmekte. bir 2004 bekliyorsanız evet istediğinizi alamazsınız. Ama 2021 ile yarışma potansiyeli olan ve 4 yıl sonra gelen bir sisteme kötü demeyelim :) Herkes kendi bölgesi adına beklentilerini dile getiriyor. Kar haritaları ve yağışlardan üzülen bölgelerimiz olabilir ama bizim şu anda üzülmemiz o şehirlere çok büyük haksızlık olur.

    Sabah ki çıktıyı beğendim ben şahsen, deniz üstünde pembelik görmek her zaman güzeldir. Güçlü DEK bantları oluşturacağı anlamına gelir. DEK sevmiyorsanız ayrı ama en azından marmaranın kuzey şehirleri için istanbul - yalova - kocaeli - sakarya ve bursa da dahil güzel dek bantları alacak demiş. Diğer şehirlerde ki arkadaşlar için de umarım güzel güçlü bantlar yakalanır. Bugünü de bi geçirelim hayırlısıyla yarın akşam saatleriyle tam radar takibimiz başlar.

    Hocam bazen sistemin dinamiğine bağlı da değişebilir ama genelleme olarak haklısınız.Mesela TULPARda hangi rüzgar yönü hakimdi hatırlıyor musunuz ?

    Ayrıca cedkanbiryafes size şunu danışmak isterim.

    1- Mesela, poyraz kuzeydoğudan esiyor bildiğiniz gibi.Karadenizde de düzcenin üstünde kütle olustu.Poyraz kütleleri sakarya doğrultusunda üfleyebilir diyebilir miyiz.Veya Sakaryanın üstünde karadenizde kütle var poyraz o kütleleri izmit doğrultusunda sürükler mantığıyla mı gidiyor bu işin temel mantığı.Veya istanbulda avrupa yakasının üstünde karadenizde kütleler var ve kuzeybatıdan yıldız esiyor.O zaman bu kütlelerin cogunluğu istanbul anadolu yakasına veya izmit doğrultusuna düşebilir mantığı var mı.

    2- Eğer madde 1 deki mantık doğruysa ,biz niye senelerdir rüzgar yönünde şuraya bu, buraya şu rüzgar yarar mantığı genellemesi yapıyoruz ki.Önemli olan kütlelerin hangi bölgede daha cok oluştuğu ve ona göre gelecek rüzgar yönü değer kazanmaz mı.Yani buradaki ana parametre rüzgar yönü değil de kütlelerin nerede oluştuğu ve rüzgarın da yardımcı parametre olması değil mi.

    Tabi ben anlamaya çalışıyorum sadece belki de herşeyi yanlış anladım

    1. madde doğru fakat şöyle bir kısım var. Bunun üstüne biraz ölçüm de yaptım aslında.

    Buradaki temel mantık şu: Rüzgar, atmosferdeki kütleleri sürükleyebilir ama bunu yaparken basınç sistemleri, yükseklik farkları, yer şekilleri ve diğer faktörler de devreye girer.

    Peki rüzgar mı kütle mi daha önemli. Yani çok güçlü bir kütle yıldızla gelmesi mi önemli yoksa zayıf bir kütlenin poyrazla gelmesi mi.

    Asıl ayrım bu soruda ortaya çıkıyor. Biz burada çoğunlukla rüzgar yönüne bakıyoruz ama tek başına yeterli ve doğru bir yaklaşım değil. Asıl önemli olan, hangi bölgelerde hangi hava kütlelerinin oluştuğu ve rüzgarın bu kütleleri nasıl hareket ettirdiğidir.

    İzmite yıldız adapazarına ise ilk olarak karayel sonra da poyraz daha güzel kütleler getiriyor gibi bir cümle tek başına değerlendirirsen hemen hemen doğru denilebilir. Haritayla bi ufak bakalım buna



    Sakarya'da 6 yıl yaşarken bu durumu tam olarak anlayamıyordum. Doğrudan kuzeyden gelen hava kütleleri bize ulaşıyor olmasına rağmen, İzmit'e yoğun kar yağışı getiren sistemler Sakarya'ya daha zayıf etki ediyordu. Bunun temel nedeni, Adapazarı çevresinde belirgin bir yükseltinin bulunmaması.


    Öte yandan, İzmit'in kuzeyinde bulunan yükseltiler, denizden gelen hava kütlelerinin yüzeyle temas süresini artırarak daha fazla nem almasını ve yağışı güçlendirmesini sağlıyordu. Eğer hava kütlesi yeterince güçlü ve nemli ise (örneğin, 500 hPa seviyesindeki sıcaklık ile deniz suyu sıcaklığı arasındaki fark yüksekse), Karadeniz üzerinde oluşan sistemler doğrudan hem Sakarya hem de İzmit için etkili kar yağışı getirebilir.


    Ancak kütle oluşumu zayıfsa, bu durumda denizden gelen hava kütlesinin karada daha fazla yol alarak soğuması ve yoğunlaşması gerekir. Bu süreç, özellikle poyraz (kuzeydoğulu rüzgar) ve karayel (kuzeybatılı rüzgar) gibi rüzgarlarla daha verimli hale gelir, çünkü bu rüzgarlar hava kütlesini karada daha uzun süre tutarak yağışı artırabilir.


    Bu nedenle, Sakarya'nın daha yoğun kar alabilmesi için ya doğrudan güçlü bir hava kütlesinin bölgeye ulaşması ya da rüzgarın, hava kütlesini karada daha uzun süre tutarak yağışı güçlendirmesi gerekir.

    Yine bir kaç ufak etkiyi de şöyle sıralayayım oluş sırasına göre genel olarak:

    - Deniz üzerindeki buharlaşma ile yükselen nemli hava, atmosferde belirli seviyelere kadar çıkabilir.

    - Yükselen hava soğur ve yoğunlaşma başlar. Bu süreç, hava kütlesinin kaldırılma mekanizmasına ve atmosferik koşullara bağlıdır.

    - Tepe enverziyonu (üst sınırdaki sıcak hava tabakası), yükselen havanın daha fazla yükselmesini engelleyen bir bariyer gibidir. Eğer bu enverziyon yüksek bir seviyede (örneğin, 500 hPa civarında) olursa, hava kütlesi daha fazla yükselerek daha fazla nem yoğuşabilir. Bu da daha şiddetli yağışlara neden olabilir.

    - Eğer enverziyon seviyesi daha alçaksa, yükselen hava burada sıkışır, bulutlar yeterince gelişemez ve yağış miktarı sınırlı kalır. Yani, eğer atmosferdeki tepe enverziyonu daha yukarıda bir seviyede konumlanırsa, yükselmekte olan nemli hava daha fazla soğur ve yoğunlaşır. Bu da kuvvetli yağışlara neden olabilir. Ancak, burada önemli bir ekleme yapmak gerekirse:

    Kuvvetli yağışlar için sadece yüksek bir enverziyon seviyesi değil, aynı zamanda yeterli nem kaynağı, yükseltici mekanizmalar (örneğin, bir cephe ya da orografik etki) de gereklidir. Yani sadece enverziyonun yüksek olması değil, hava kütlesinin ne kadar doygun olduğu, yükselmenin ne kadar güçlü olduğu gibi faktörler de belirleyicidir.

    Hocam ben bilecik in en kuzey ilçesi olan osmanelideyim. Rakim 110 sanıyorsam burası olarak ufak Bi tahmin yapsanız yıllardır kar alamıyoruz çevre şehirleri ilçeleri izliyoruz. Bilginiz için şimdiden teşekkür ederim

    Hocam haddime değil daha bilgili hocalarımız varken ama naçizane özet olarak değinmek gerekirse sıcaklık ile ilgili bir sorun yok hem rakım hem konum dolayısıyla. Ama bir önceki mesajda değindiğim gibi samanlı dağları kütlelerin geçişine çok müsaade etmiyor. Güçlü kütlelerden geçenleri almanız daha olası duruyor. Hava da kar göreceksiniz. 5-10cm arası bir örtü ihtimali de var.

    Sistem başlangıcı itibariyle radar kontrolü yaparak kütleleri ve güçlerini izleyebilirsiniz.

    Hocam peki dekler erimeden güneye inebilirmi sizce bu şekilde gelirse

    Güney olarak kastınız bilecik ise eğer çok fazla inemeyecek. Sizin kuzeyinizde kalan samanlı dağlarına ulaşan kütleler dağları aşamıyor. Çok çok güçlü kütle oluşumlarında yine alacaktır ama biraz radar takibi. Hava da görür müsünüz evet ama daha fazlası için bir beklentiye sokmak istemem yanlış olur.

    Hocam mübarek tam da izmitin üstüne oturmuş sizce sistemin yıldızı Kocaeli-izmit kartepe civarı olurmu

    Hocam gönül ister ki Kocaeli üniversitesi A kapısına 40cm kar. B kapısına 50cm kar yağacak diyebilelim :) Ama maalesef sistemin yıldızı diye bir yorum çıkartamayız şu anda. Evet hepimizin kapısının önüne kar yağacak bu sistemde trakya ve güney batı marmaranın bazı kesimleri hariç ama kimin cetveli daha çok kara batacak onu sistem bitince ölçeceğiz.

    Güzel yağışlar alacağız olarak duruyor merak etmeyin. Gidişat güzel izlemesi bol keyifli yağışlar kapıda. 2 gün kaldı biraz daha beklemeye devam.

    Soru cevap yapmış. Oraya yazmış. Merkez çevresine göre sıcak kalıyor. Gündüz erime yapar. 100 mt üzeri kalıcı olur demiş. Açıklamamış sebebini. Yazınızdan safsata olduğunu anlıyor ve yeniden heyecanla perşembeyi bekliyorum o halde ☺️

    Aynen öyle hocam. Verisi açıklanmayan her paylaşıma şüpheyle yaklaşın sorgulayın. Hatta eğer canlı yayında falan denk gelirseniz bunlara mutlaka soru sorun neden öyle olacak diye. Yanıt veremeyip geçiştirecekler. Çarşamba akşamından itibaren kar için koşullar elverişli hale geliyor. Bol bol konumuz da paylaşımlar yapılır anlık. Hayırlısıyla yaşayıp geçirelim.

    Twitter da tesadüfen denk geldiğim bir sayfa Izmit merkez için sıcaklığın nedense yüksek kaldığını yağan karın eriyeceğini belirtmiş. Baya da etkileşimi olan bir sayfa. Ben haritalardan anlayamıyorum. Doğru mu?

    Neden sıcaklığın yüksek kalacağını açıklamışlar mı acaba. Eğer açıklamadılarsa açıklamalarını ister misiniz. Aydınlatsınlar bizi :D

    Benim bulduğum veya net olarak düşündüğüm bir durum değil.Fakat sosyal medyada gördüğüm cm tahmincilerinin yorumlarının ortalamasına göre - Sakarya örneğin İstanbul Kocaeli vs ye göre - acaba kötü mü demek istedim.Hala suan bile cm tahmini için erken olduğunu düşünüyorum.Fakat dediğim gibi sosyal medyada cm tahmini yazan hesapların ortalaması Sakaryayı biraz düşük tutuyor gibi.Genelinin ortalama yorumu bu olunca acaba mı diye şüpheye düşürdü beni.He ayrıca benim için kimisi kaliteli kimisi ortalama tahminci.Yani dediklerinin tutma olasılığı yüksek demiyorum.Sadece dediğim gibi acaba mı diye beni şüpheye düşürdü.Yoksa kar tabloları güzel gözüküyor

    Hocam twitter da bir arkadaş var örneğin kendisi istanbul 4cm diyor.

    1 - istanbul neresi
    2 - 4cm deterministik bir sayı. Yani meteorolojik hadiselerde rasgelelik olmayan net sayılar veremezsiniz. (Misal 1-10cm dersin)
    3 - Matematik bilmiyor


    Sosyal medya dezanformasyona açık bir alan. Evet okuyalım bakalım ne demiş insanlar ama bu yazdığım mesaj dahil hiç bir mesajı paylaşımı yüzde yüz pay ile almayalım. Meteoroloji bir bilim dalıdır ama atmosfer de kaotiktir. Bize ancak iki çizgi ve aralık verir.


    Sakarya için de şu anda gayet güzel yağışlar var. Sistem anında çayınızı kahvenizi koyup radar takibi yapıp kütle yaklaşınca cama koşuyoruz :D artık son durum bu.

    Yağış içerisinde DEK mekanizması varsa kar haritalarının çok bir önemi kalmıyor çünkü bırakın ilçe bazlı farkı mahalle bazlı fark bile oluyor. Dek vurduğu yeri ihya eder. O yüzden ortalama bir referans almak için ancak bakın. Yoksa orada yazan 50cm'nin de 10cm'nin de çok bi hükmü yok.

    Kocaeli özelinde kartepeden dolayı model çözünürlülüğü düşük olduğu için kartepeye düşecek yağışı merkeze de düşecek gibi gösteriyor. O yüzden o riskli bir referans olur. Daha çözünürlülüğü yüksek alan modellerinden bakılmalı.