Beiträge von 6 OCAK 2017

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

    aşağıdaki görsel genel görüntü değil sadece yukardaki anomali haritasının gerçekleşmesi durumunda oluşabilecek 500z haritası zaten cfs bence de çok tutarlı bir model değil moskova’ya -4 anomali vermişti ilk iki haftadı -4 anomali ile kapasa da muhtemelen dip toplamda Moskova da Aralığı normaller üstünde geçirecek. Cfs haritası daha çok ilk yarısındaki genel patterne göre hazırlanıyor ilk yarısında ispanyada dediğin gibi alçak basınç alanının oluşması durumunda italya sırtta kalmış ama fransa tarafının ile rusya tarafının da yüksek anomaliye sahip olması azorun istediğimiz kadar yükselmek yerine sanki üzerimize yatabileceğini ve kuzeyden önümüzdeki sistemdeki gibi ufak parçalar kopabileceğini gösteriyor en azından ben böyle yorumladım ama umarım senin yorumun gibi gerçekleşir, zaten yoruma açık haritalar. Bu arada yorumun için de ayrıca teşekkürler umarım başkaları da feyz alır.

    euPrecMonInd1.gif


    Ocak ayında da Aralık ayına benzer bir şekilde İspanya'da skaladan taşan yağış anomalisi göze çarpıyor bu bize ispanya'da Fransa'da yani azorun bulunması gereken yerlerde azordan ziyade izlanda alçak basıncının hakim süreceğini anlatıyor yani kısaca oraya yerleşicek olan alçak basınç alanları bizi sırtta bırakarak sıcak tarafta bırakıcak ve bol bol lodos yiyeceğiz gibi duruyor.


    yukardaki haritaya doğruluğu yok diyenler olabilir, sıcaklık konusunda öyle olsa da yağış konusunda anomali haritaları daha tutarlıdır ve bu harita genelde ilk iki haftaya projeksiyon tutuyor ayın ikinci yarısında tutarlılığı düşüyor o yüzden ikinci yarısı için umutlar daha taze kalabilir . Ayrıca Aralık ayında da benzer bir tahmini vardı ve gerçekleşti de o yüzden Ocak ayında ssw olucak kutup inecek tarzı bir havaya girilmeden çok da büyük beklentilere sahip olunmamalı Ssw olur Displacement olur üstüne ve ayrıca eşleşme gerçekleşir her şey lehimize sonuçlanırsa bakarız devamına ama kısacası Ocak da çok parlak gözükmüyor.


    Kısaca hakim sürmesi beklenen pattern örüntüsü aşağıdaki gibi.


    gensnh-31-5-300.png

    gensnh-31-6-300.png

    Kral burada çoğu insan senin yorumlarına karşı tepkili oluyor ancak görünen köyde kılavuz istemez. Kar haberi verenlere olmasada vermek isteyenlere iyimser gözüyle bakılıyor. Aksine yakın vadede kar beklenmiyor süreç kar açısından kötü diyenlerede manasız tepki gösterenler var. Denilen durum doğru olsa dahi.

    Ben de iyi şeyler demek isterdim de dediğin gibi kötüye kötü demek lazım 2022 harici 7 yıldır da iyi giden bir şeyler olmayınca yapılan realist yorumların göze batması normal, biz de saçma sapan modellerden senaryolar bulup bakın dediğim tarihlerde sistem İHTİMALİ var diyebilirdik Ya da saçma sapan kimsenin anlamadığı terimler kullanarak kimsenin bir şey bilmediği bir yerde her şeyi bilebilirdik. Ama realist biri olarak ne görüyorsam onu söylerim.


    Gefs olasılık haritasına göre -10 izoterminin bulunma olasılığı maalesef kötü yani kısaca 30 senaryodan sadece 2-3 tanesi bu yönlü bir salınım öngörmüş ve kuzeyimizde de benzer bir durum var zamanla yeşillerin güney enlemlere inmesini bekleyeceğiz ki o da bu tarz güçlü bir polar vortexle zor görünüyor.


    gensprob-25-216.png


    Ecmwf'de ise durumlar daha kötü ukraynada kırımda orta avrupada renk değişimi bile göremiyoruz kısaca burdan asıl sorunun soğukların güney enlemlere inmesinde olduğunu görüyoruz o yüzden azor kuzeye çıkmasından önce soğukların istediğimiz yerlere gelmesi lazım