Beiträge von Enes Güleç(17)
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
-
-
Uzatılmış Bias Eco Cold.EFso hocam ancak bu 19 Ocak günceli.
-
Cold.EFso hocam sen ne dersin? Benim gözüme güzel gözüktü çünkü

Tanıdık geliyor.(2006 ısınması 21 ocakta gerçekleşti.)
-
-
Valla hayran kaldık bu konuya. Öyle bir saklanmalı ki, bu sene yaşanacak her şeyin önceden tahminleri, bırakın tahminleri verilen son derece önemli bilgileri ayrıca yedeklemek lazım. özellikle resimleri. mümkünse hepsini en uzun süre tutacak sunucularda barındırmalı.
Emeklerinize sağlık hocalarım. İnancımızı diri tutuyorsunuz. 👏🏼 Enes Güleç(17) Cold.EFso Palanci Storm Chaser
Çok teşekkürler. Bu konu sonraki senelere arşiv niteliğinde bir öneme sahip olacak, ayrıca kendi kendimizede tecrübe edinerek neyin ne olduğunu, atmosferin nasıl işlediğini öğreneceğiz bu konu altında.
-
Alles anzeigen
Çok teşekkür ederim
Hepsini bir arada görmek gözel
Özellikle ECM’yi beğendim
Ben CFS daily çıktısı üzerinde özellikle konuşmak istemiştim
Karadeniz neden öyle kızarmış , Sibirya beklemiyor galiba model bize
Ayrıca Güneydoğu ve Batı Trakya yemyeşil
İlginç geldi bana
Tahminimce Azor pide iken Azorun altına kaçan cılız soğuklar orta akdenizde siklonlar oluşturup Doğu Karadenizi fönde bırakmış şeklinde yorumlayabilirim
-
-
Yer değiştirmede en son isteyeceğimiz senaryo, Spv nin tekrar kutba doğru yer değiştirmesi, filmi Aralık ayına sarar tekrar bu durum. Aradığımız şey ise Spv’nin ya Avrupada sönümlemesi yada Sibiryaya doğru yer değiştirmesi.
2012 deki minör ısınma benzerlik gösteriyor günümüz ile.(şimdilik)
20 Ocak 2012
25 Ocak 2012
258h
384h
-
-
-
-
Bunun bir benzeri holograma Atinada denk geldim, el hareketlerini algılayıp rüzgarın estiği yönü değiştirip ona göre sıcaklığı simüle ediyordu. Eğlenceli ve akılda kalıcı oluyor
Benim de böyle harika bir kürem olsa SSW’yi çok daha güzel analiz ederdim
Düşünsene joysticke dokunduğun an istediğin veri geliyor

-
-
Storm Chaser hocam 1996 senesinde 65-90 enlemleri arasında net bir yükselme yok grafiğe göre ondan dolayı yukarıdaki listeye eklemedim. 1996 Ocak ayı içersin de ayın 20sinde en fazla bu kadar ısınma olmuş.


-
Cold.EFso hocam elimizde sadece 3 küçük ısınma + 1 büyük ısınma ile 2008 yılı var. 3 Küçük ısınma ile 1983 ve 1986 yılları var. Bunların dışında 4 tane küçük ısınma ile tamamlanan bir yıl yok gözlemleyebildiğim kadarıyla.
-
Peşpeşe 4 minör ısınma kaç defa olmuş sayın Konu Başkanım :))
1981-2019 arasında 10 tane küçük ısınma tespit edebildim bunlar(Edit soruyu yanlış anlamışım, bir sene içerisinde peş peşeleri de buluruz
)1982 Ocak küçük ısınması

1983 Ocak - Şubat küçük ısınması

1986 Ocak küçük ısınması

1990 Şubat küçük ısınması

1992 Ocak küçük ısınması

1995 Ocak küçük ısınması

2012 Ocak küçük ısınması

2014 Şubat küçük ısınması

2016 Şubat küçük ısınması(Mart ısınması final ısınması olarak sayılabilir)

2017 Ocak - Şubat küçük ısınması

-
-
Alles anzeigen
Isınmalardan 1 hafta sonraki süreç genellikle bizi ilgilendiriyor diyoruz. Peki ısınma sürecinde atmosfer nasıl şekilleniyor?
Bu sorunun cevabı için öncelikle önümüzdeki ısınmayı Avrupa-Sibirya yer değiştirmesi olarak ele aldım. Ele aldığım ısınmalardan(Avrupa-Sibirya yer değiştirmesi) günümüz sürecine en yakın mjo'ya sahip olanları ayırdım ve elimde 3 ısınma kaldı. 1987 Aralık ısınması, 1987 Ocak ısınması ve 2006 Ocak ısınması. Isınma tarihinden 7 gün öncesi ve 7 gün sonrasındaki durumun 500hpa kompozit haritasını çıkardım.
Bu üç ısınmada da genellikle ısınmadan 7 gün önce mjo 3-4 dolaylarında gezinip ısınmadan 7 gün sonra 5-6 fazlarına doğru yol alıyor. Günümüzde ise ısınma muhtemelen 2 Şubat tarihlerine doğru gerçekleşecek ve 7 gün öncesi olan 26 Ocak tarihleri faz 3-4'e denk geliyor.
1987 Ocak ısınmasından 7 gün öncesi ile 7 gün sonrası, arasındaki 500hpa anormalisi ve mjosu
Isınma tarihi: 23 Ocak
Kompozit harita tarihi: 16 Ocak- 30 Ocak

1987 Aralık ısınmasından 7 gün öncesi ile 7 gün sonrası, arasındaki 500hpa anormalisi ve mjosu
Isınma tarihi: 8 Aralık
Kompozit harita tarihi: 1 Aralık -15 Aralık

2006 Ocak ısınmasından 7 gün öncesi ile 7 gün sonrası, arasındaki 500hpa anormalisi ve mjosu
Isınma tarihi: 21 Ocak
Kompozit harita tarihi: 14 Ocak - 28 Ocak

Son olarak günümüzde ısınma öncesinde z500 anormalisi ve son mjo(noaa açılmadığı için bulabildiğim son mjoyu attım)

Birde yan yana bakalım
Yukarıdaki ısınmalarda 1987Ocak-Aralık ve 2006 Ocak ısınmasındaki fark, 2006 Ocak ısınmasında faz değişiminin hızlı ve yüksek genlikte olup direkt 5-6ya doğru ilerlemesi. 1987 Ocak-Aralık ısınmalarında ise merkeze yakın ve yavaş bir şekilde 3-4 ten diğer fazlara kayması.
Hızlı bir 5-6 denemesi gözüküyor mjo da 2006 da olduğu gibi

-
-





