Evet her ne kadar tam mutabakat sağlanmasa da GFS ve ECMWF’nin sistemin gücü hakkındaki kısmen mutabık olmaları güçlü sistem ihtimalini ister istemez düşürüyor.
Ama kısa vade de başarılı 2 model ,ICON ve UKMO’nun da mutabık olması.
Ve son yıllarda çoğu kritik sistemde ana modellere ayar veren GEM tarafından da destek görmesi.
Az da olsa ümitleri diri tutmaya yardımcı oluyor.
Ama bir gerçek var ki ECMWF bizleri en çok etkileyen model olma başarısını her zaman korumuştur.
En azından benim için öyle.
Ancak onu da ciddiye almak işin en az 3-4 güncelleme daha aynı çıktıları vermesidir.
Amacımız -9 da olsa -10 da olsa kıyılarda kar yağışını görebilmek.
instagramdaki bir öğretmen sayfası cumhuriyet tarihinin en soğuk günleri geliyor paylaşımı yapmış. Maalesef demagojiyi çok seviyor bazı arkadaşlar.
Yanlış hatırlamıyorsam Geçen astroloji,fal işleri ile uğraşanlarda da böyle söylemler başladı.Korkuyorum yakında siyasetçilerde,mecliste dile getirecek:))
Hocam ukmonun tutarlılığı nedir gfs ve ecwmf paylaşıldığı yerde ismi yazıyor ama ukmo hiç paylaşılmıyor
UKMO eskiden kısa vadenin kralı idi.Son zamanlarda biraz performansı düştü ama yine kankası ECMWF ile yarışır kısa vadede.Gerçi hangisinin performası düşmedi ki:))
ilk güncellemelerinde-12 ler denedi sonra -8 e düştü olmadı ordan -14 dedi.Sabah -6 larda gezdi.Akşam aha ortada.GFS her ihtimali modelleyecek arkadaşlar.Bu modeli tanımalıyız artık.Bu arada ICON,UKMO özellikle de GEM çok iyi.Akşam ECMWF önem arz eder.Dua ve amin:)
Bu forum yıllardır hep var ve biz yıllardır takip yapıyoruz.Ve burda hep beraber efsane kışlar,efsane sistemler yaşadık.Ama ne zaman bu iş sosyal medya ve tvlerde laçkalaşmaya başlayınca vatan toprakları kurumaya başladı.Son yıllarda bir sistem için kılı kırk yarar hale geldik.Tesadüf olamaz:))
Ana çıktıları biraz inceledim.En iyi çıktıyı GEM vermiş.Aslında bakacak olursak ECMWF nin 144 te Azor 1045 mb ile İzlanda ve İskandinavyada çok daha güçlü.Ama gel gör ki doğuda kalan AB alanını yine sakin bırakmış.GEM de Azor 1040 olmasına rağmen sistem dönüş hareketi ile çok daha agrasif atağa kalkıyor.Sinoptik yavaş yavaş oturuypr aslında.Tüm modellerin ana fikri Azor her türlü İskandinavyadan baskıyı yiyip kuzey Avrupaya harekete geçen 2.sistem ile,bize inen sistemi doğulatmaya meyilli.Ama sistemin 300-500 km daha batı yönlü inişi süresini ve etkisini artırıp,GEM ve ECMWF gibi ayrıştırmaya sebep oluyor.Herşeye rağmen yine vade uzun.Aslında pek de uzak değil ama modellerin performansı ortada.Ben yine diyorum.Bu sinoptik özellikle bizim bölgemiz adına çok daha takip ister.