Beiträge von 336ttr

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

    herkes ankara merkezi bulutların es geçmesine bir neden yazmış ama Hava Durumu Uzmanlarının göremediği bir durum var;


    hiç ankaraya kışın şehre hakim yüksek bir yerden örneğin;
    İNCEK den (bu arada ankarada En Fazla kar İnceğe yağar şimdi bile 20-25 cm kar vardır. mutlaka kışın bir kez bile olsa gidin görün..) bakıp seyrettiniz mi ?


    ben size ne ne göreceğinizi söyleyim 4 tarafı yüksek tepelerle çevrili Çanağın içine kurulmuş bir şehir ve bu şehrin üstünü örten yüzlerce metrelik kahverengi hava tabakası.. ( egzoz gazları, ısınma doğalgazı, kömür, endüstriyel gaz vb) ve ayrıca İnsan yapımı koyu renkli Binaların ısıyı artırıcı etkisi de var,,


    CAN ALICI NOKTA ankaranın merkezinde HAVA SİRKÜLASYONU olmaz çanak yapısından dolayı mesela istanbulda ankaradan daha fazla endüstriyel gaz oluşur ancak 3 TARAFI DENİZ AÇIK ARAZİ olduğu için hava akımları onu her tarafa dağıtır.



    Ankaranın , ülkemizin başkentinin, en büyük sıkıntısı ŞEHİR KURMAYA UYGUN OLMAYAN coğrafyaya kurulmuş olmasıdır..
    hoş cumhuriyetin ilk yıllarında da şehrin çankaya bölgesi dışında gelişeceği düşünülmemiş. ankaralılar bilir eskiden Ankara ULUS a köylüler alınmazdı ünlü ozan AŞIK VEYSEL in bile almamışlar .. Ankara 60-70-80 hatta 90 larda büyümüş bir şehirdir...


    bulutların ankaranın güneyinden girip şehri es geçip kuzeyinde çıkmasının büyük nedenlerinden biri de bu olabilir..

    Gelen kütleler var, Gece boyu aralıklarla kar yağışı gözlemlenecek. Bu gece 5-10cm alma ihtimaliniz var. Çarşamba gün içinde kar yağışlı. sistem bi tıkda olsa lehinize döndü.

    Batıkent civarı için de bu durum geçerli mi ? Malumunuz Batıkent Eryaman bölgesi( ANKARANIN KUZEYİDİR BURALAR) Ankara şehir merkezinin en kurak bölgesidir.


    ( bu durumun nedenini çok ama çok araştırdım ama bulamadım bilen varsa yazsın lütfen yalnızca yükselti değil 790 metredeki Sincan ilçesine bile buradan fazla kar yağar..


    Batıkent çakırlar bölgesinde yuva köyü civarına yakın oturuyorum dibimizde 1350-1380 metrelik 2 başlı bir tepe var Ankaralılar muhakkak görmüştür o tepeyi, Çankayada 950 metre rakım karlar altındayken o tepede 1200 metre civarının ancak beyazladığına birçok kez şahit oldum )


    çocukluğumda bu yüzden çok üzülürdüm
    örnek verirsem Ankara geneline kar yüzünden okul tatili verildiği zamanlar batıkent e kar ın yağmadığı veya çatıları beyazlattığını hatırlarım :(