İstanbul Özel Raporlar-Yorumlar (Avar)

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • berkeeldek yine siz yine tecrübeli bir yorum :hfyeni (25): Sizden 2-3 sayfa önce de benzer bir mesaj yazmıştım tek model çıktısıyla bir anda sistemi bitirecek ya da efsane geliyor diyecek kadar duygusal olmanın bir anlamı yok hele ki ortada böyle her yöne sapabilecek bir sinoptik varken. Yani bu duygusallığı sadece yeni arkadaşlar yapsalar neyse ama burada uzun süredir yorumlarını gördüğüm insanlar bile böyle yorumlar yapıyor beni gerçekten şaşırtıyor ve üzüyor. Sonuç olarak Ecmwf'nin diğer modellerden ve kendi senaryolarından ayrışan tek bir güncellemesiyle böyle karalar bağlamanın lüzumu yok arkadaşlar sakin olalım. Halen çok ihtimalli bir maçın içindeyiz ve ben bu süreçten en azından il geneli 15cm+ almadan çıkmayacağımızı düşünüyorum artık daha sakince sayfayı kirletmeden takibe devam edelim lütfen.

  • Arkadaş şu yağış haritasında o boğaz hattından itibaren olan çizgiyi her gördüğümde çıldırıyorum artık elle mi çiziyorlar bu nedir arkadaş

    kozyatağında olmama rağmen ben de ayar oluyorum tüm haritalarda aynı ama anadolunun yağışı varsa siz onu avrupaya da ekleyin

  • Arkadaş şu yağış haritasında o boğaz hattından itibaren olan çizgiyi her gördüğümde çıldırıyorum artık elle mi çiziyorlar bu nedir arkadaş

    resmen avrupa yakasına garezleri var imkansız bence bu kadar muntazam sınırlarla ayrılamaz yağış imkansız

  • Artık kar kesin var, yağış haritaları son güne kadar değişebilir bugünden 3 4 gün sonrasını değerlendirmek anlamsız bence.Yarın akşam cuma karın kaçta başlaycağı belli olur.Aşağı yukarı her şey yerine oturur.

  • Bünyamin Hoca sistemden emin olmadan konuşmaz potansiyelli bir sistem ki konuşuyor bence moralleri bozmaya gerek yok şakır şakır yağmur da yağsa anı yaşayacağım sadece cumayı bekliyorum yarın da hemen geçsin

    Sistem kuşa döndü uçuyor 🦜

  • Bu sıralar veri paylaşmadan sürekli hem gaza gelmeyin hem de umutsuz olmayın diye söyleyip duruyorum. Şimdi elimizdeki verileri kullanarak ufak bir kıyas yapmayı düşünüyorum. Kıyas yapacağım sistem "Tulpar" ve "Eren Kısmet" (nurlar içinde yatsın) diye isimlendirilmiş olan, geçen sene 14 Şubatta başlayan sistem. Kıyas yapıyorum çünkü iki sistemde de birden fazla AB, tam keskin olmayan ama az da olmayan soğuklar, kuvvetli yağışlar ve DEK mekanizması var.

    Şimdi paylaşacağım veriler iki sisteme de yaklaşık 2 gün kala "modeller acaba ne gösterdi" temalı olacak.

    İlk verimiz, hepimizin ilk baktığı şey: GFS diyagramı
    Basitçe kıyaslarsak: uzunluklarıyla, bol yağışlarıyla, sınırda olan 850hpa soğuklarıyla, oldukça iyi 500hpa soğuklarıyla iki sistem görüyoruz.

    Önümüzdeki sistemin ilk AB yağışı tulpara göre daha iyi durumda ancak toplam yağışta biraz daha zayıf durumda görünüyor.


    forum.havaforum.com/attachment/134403/


    Şimdi EMWF toplam kar haritalarına bakalım.
    Son çıktının oldukça doğulu gelmesiyle ana çıktı pek iyi görünmüyor olsa da şuanki ECMWF senaryo ortalaması (216 saat) ile tulpar ana çıktıyı (216 saat) kıyasladığımızda çok yakın olduklarını görüyoruz. Deniz etkisi yağışlarımız tüm haritalarda net şekilde görülüyor ve denzilerimizin de boyalı olması en azından kıyılarda şakır şakır yağmur görmeyeceğimiz (bence sulu kar olur) çıkarımını yapmamıza sebep oluyor.
    Bunun yanında anadolu yakasının daha avantajlı oluğunu görüyoruz.


    forum.havaforum.com/attachment/134405/


    Sırada GFS kar haritaları var.

    Detaylıca bakmadan basitçe yine benzer olduklarını görüyoruz. (GEFS toplam kar haritası diğerlerinin aksine malesef 384 saat)


    forum.havaforum.com/attachment/134411/


    Şimdi eldeki verilere bakınca "erimeler hesaba katılarak" ve "birikim yapması düşülmeden" yağan toplam kar miktarına bakıldığında il genelinde iki sistemde de toplam 30-60mm arasında değişen kar yağışı görüyoruz.

    Erimeler ve muhtemel birikmeyen karları hesaplayınca tulparda 10-30cm olmasını beklediğimiz kar kalınlığı ise şaşırtıcı şekilde son paylaşacağım, kendi ellerimde sistem sonunda (forumda paylaşılan veriler ve foroğraflara göre) hazırladığım kar kalınlığı haritasına göre bu değerlerden çooook daha fazla olduğunu görüyoruz. En büyük fark ise daha az yağış beklenen batı kesimin muazzam değerlere ulaşması. (forumdan bir hanım sistem boyunca Binkılıçtan paylaşım yapmıştı ve 100cm'den daha fazla birikim vardı)


    forum.havaforum.com/attachment/134413/


    Sistem sonunda gerçekleşen toplam yağışları MGM'den baktığımızda bir çok istasyonda 100+mm yağış olduğunu görmüştük.


    Şimdi bu sistem için söyleyeceklerim:

    Küçük bir kaç değişim ile Tulpar gibi beklenenin çok üzerinde yağışlar ve birikimler de oluşturabilirken, tam tersi şekilde yine küçük bir kaç değişimle beklenin altında yağışlara sebep olabilir. Bunu yaşayarak göreceğiz. Elimizdeki veriler ve tecrübeler ışığında, bu kadar uzun soluklu ve 2 tane AB bulunduran bir sistemde, çok yüksekten uçmadıkça herkesin er ya da geç tatmin olacak kadar kar göreceğini düşünüyorum.


    Umarım yine bu şekilde çılgın değerlerden oluşan bir harita hazırlayacak kadar kar yağar :)


    Bu sistem için Antalya'dan selamlar :)

  • Hocam elinize sağlık , Nice çalışmalara sık sık görmek dileğiyle

  • Eline emeğine sağlık hocam değerlendirme için, altına imzamı atarak aynen size katılıyorum. :hfyeni (25):

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk