Kıyılara Kar Ne Zaman Geliyor

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Herkese Hayırlı Haftalar,
    Önümüzdeki günlerde beklenenin aksine ülke geneli açısından çok da yağışsız günler geçireceğimizi düşünmüyorum. Yılın son günleri Balkanlar ve Orta Akdeniz üzerinden gelecek olan soğuk ve yağışlı hava kuzeybatı kesimlerden itibaren yurdu etkisi altına alarak yağışların iç kesimlerde ve yükseklerde kar diğer yerlerde yağmur şeklinde gerçekleşmesini sağlayacak. Ayın 4'ünden sonra bu sistem yurdu terkederken 5 Ocak'dan itibaren Baltık üzerinde yerleşecek olan YB'ın gerçekleştireceği salınım sayesinde Romanya üzerinden bir soğuk hava girişi Marmara başta olmak üzere tüm yurdu hemen hemen etkileyerek sıcaklıkların mevsim normallerinin 3-5 derece altına inmesini sağlayacak. Bu sistem şu an Marmara ve Batı Karadeniz kıyıları açısından en yakın tarihli kar beklentimizi oluşturuyor diyebiliriz. Gücünü artırması söz konusu olabileceği gibi yılbaşına kadar zayıflama olasılığı da elbette mümkün görünüyor. Sistemlerin bu denli pamuk ipliğine bağlı olmasının temel nedeni sizin de bildiğiniz üzere basınç yerleşimlerinin aleyhimize olması. Azor'un iskandinavya'ya doğru yükselememesi, Kazakistan üzerinde kamp kuran ve İran ve kuzeydoğu Irak civarında sıcaklıkları mevsim normallerinin neredeyse 10 derece üzerinde seyretmesine yol açan YB ve İzlanda dan kuzey Avrupa içlerine bitmek tükenmek bilmeyen bir şekilde pompalanan AB sistemlerinin vektörel toplamı içinde bulunduğumuz hava koşullarının yaşanmasına yol açmaktadır. Biz buna patern diyoruz. Bu patern ne zaman değişiyor? Benim yapmış olduğum izlenimler ayın 15'ini gösteriyor. Birkaç gün sarkma olabilir ancak aşağı yukarı Ocağın ikinci yarısından sonra birer hafta arayla iki kuvvetli sistemin Kırım'ın batısında yani Karadeniz üzerinden yurda giriş yapmasını bekliyorum. Ülke sistemi olması muhtemel ancak eş zamanlı olarak Akdeniz üzerinden gelecek oluşumlar nedeniyle soğuk çekirdeğin Karadeniz üzerinde asılı kalma olasılığı da bulunuyor. Böyle bile olsa kıyılarımız kar alır ama merak etmeyiniz. Kış tahminimde de belirtmiş olduğum gibi Ocak ayı sonu Avrupa'da şu anda nefes aldırmayan AB zincirlerinin yerinde yeller esecek ve YB İngiltere ve Almanya civarına yerleşerek Doğu Avrupa ve Balkanlar'da (elbette ülkemizde de) çetin kış şartları oluşturacaktır.
    Detaylar su üstüne çıktıkça bu başlık altında sizlere bilgi vermeye devam edeceğim. Şimdilik bugünün sıkıntılı karsızlık sendromunu bir kenara bırakıp yarınlara bakalım.
    Sevgiler,

  • Elinize sağlık @wildleo1907 hocam , 4-5 Ocak dönemi ve devamı ile ilgili beklentilerinize tamamıyla katılıyorum , dilerim gerçeklenir ve rahatlarız
    Asıl kar kış döneminin de birçok veri açısından 10 Ocak sonrasını göstermesine rağmen dilerim o kadar gecikmez ve zayıf da olsa o yönde de veriler var

  • uzays3271653126 uzays3271653126 uzays3271653126 İşte 4 Ocaktan sonra Azor'dan beklediğim hareket bu yönde. Bu yükseliş ile iskandinavya'nın güneydoğusundan yani Baltık coğrafyasından üzerimize soğuk hava salınımını yapabilir. Adsız.png

  • En azından model sonu da olsa kapıyı aralıkta bırakması da güzel.

    Ayın 5-6 sından itibaren yukarıdaki şekilde bir sinoptik oluşumu kaçınılmaz gibi duruyor @berkay_tuku hem GFS hem de diğer çalıştırmalar bu senaryoyu önemsiyorlar. Lakin burada kritik iki nokta var:
    1- Kazakistan'ın kuzeybatısındaki YB bize bu konuda ne kadar destek sağlayacak? Eğer doğuya doğru hareket ederse kısa vadede kötü orta vadede iyi bir durum bizim için. İstenilen durum Laptev denizine doğru bir yolculuğa çıksın ve mümkünse orta enlemlere Obi Nehri güneyine doğru inmesin. Bu durum Doğu Anadolu ve ve Doğu Karadeniz doğusundaki kış şartlarını da olumsuz etkiliyor.
    2- Baltık bölgesine yükselmesini beklediğimiz YB kaç mb ye kadar yükselecek? 1030 bizim için sınır diyebilirim, eğer 1030 ve yukarısını zorlarsa bir nevi blocking yaşayabiliriz. 1025 mb ler ise orta Avrupa üzerinden gelecek olan AB baskısını kaldıramaz ve YB yatay seyirli bir hareket ile pide şeklinde Karadeniz kuzeyine yatar. Bu da hiç istediğimiz bir durum değil.