Siberianist 2015/16 Avrupa Kış Tahmini

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

  • Kessinlikle hayır çokda saçma bir üzüntüydü ve ne alaka derim 17 şubat ayın başımıydı hayır böyle istatisliklere bakarak mevsim tahminlerine pek bakılmaz zaten istatislik doğru değil ama bazende bakmak gerekir


    Ne dediğini şimdi Türkçe olarak tekrar yaz. :)


  • hahahaha :D çok saçma bir cümle kurdum kısaca anlatırsam bunlar boş istatislik diyebilirim üzüntüye gerek yok :)

    ben zaten subat basi demedim subat ayi dedim aralik da zor goruruz saglam kari ihtimal dusuk ama tabi ki takdir Allah tan


  • Şubat ayı dışında tahmininiz benimkine benziyor. Ben Şubat ayında yolunu şaşırarak kendini Svalbard Adaları'nda bulan bir İskandinavya ile aşırı güçlü mPk sistemler bekliyorum.


    Dostum, cool dursun diye şu bildiğimiz Polar Sistemlere "mPk" demekten vazgeç bence. Sitedeki çoğu kişi bunu anlamakta zorlanacaktır.


    Ama biliyorum ki vazgeçmeyeceksin. O yüzden sitedekileri bilgilendireceğim;


    mP, genel olarak Polar hava kütleleri için kullanılır. Bu tarz harflendirmelerde son harf, hava kütlesinin geçtiği zemine göre durumu değerlendirilerek eklenir. Kütle sıcaksa "w", soğuksa "k" gelir kısaltmanın sonuna.
    Adlandırmadaki ilk harf, kütlenin denizselliği ile ilgilidir.
    Kısaltmaya, hava kütlesi denizsel ise "m", karasal ise "c" ile başlanır. İkinci harf ise Polarlık, Tropikallik, Arktiklik durumlarına göre "P", "T", "A" vs. olarak değişir.


    Genellikle;
    Sibirya üzerinden gelen sistemler, cP
    Polar kökenli sistemler ise mP olarak adlandırılır.


    Şahsen bu kullanımlara karşıyım. En azından bu sitede bu tarz teknik kullanımlar olmamalı.
    Missss gibi Sibirya demek varken neden cP diyeyim ki ben ona. Veya Polar demek varken mP?

  • Tahmine, haftaya kasım güncellemesi gelecek.
    Aralık ayı dışında fazla bir değişim olmayacak. Aralıkta değişim olmasının sebebi ise tahminimizin ilk halinde beklentilerimizde bulunan Azor'la blokaj yapma olasılığı bir hayli yükselen Sibirya. Bunun dışında değişim yok denecek kadar az, şubat için biraz daha ümitli olabiliriz belki, gidişat az da olsa olumlu.
    Takipte kalın

    Einmal editiert, zuletzt von FRMHFHF ()


  • Gereksiz işler.

  • Tahmin güncellenmiştir. Aralık dışında radikal değişimlere gidilen ay yok :D Tahminde bir daha herhangi bir değişim olmayacaktır. Hayırlı olsun :)

    Einmal editiert, zuletzt von FRMHFHF ()

  • Geçmiş yılların kasım aylarında +AO +NAO +ENSO +QBO görülen 6 örnek bulunmakta. Bunlar sırasıyla 1982, 1986, 1990, 1993, 2004 ve 2006. Eğer 2015 kasımı ve sonraki kış ayları geçmişteki bu yıllarla benzerlik gösterirse karşımıza nasıl bir tablo çıkabilir diye NOAA sitesinden bir araştırma yaptım.


    Buradan sadece yer seviyesi basıncıyla ilgili görselleri paylaşacağım.


    Kasım:

    Aralık:

    Ocak:

    Şubat:

    Mart:


    Sonuç olarak kasım ve aralık ayları ülkemiz adına yüksek basınç hakimiyeti nedeniyle yağış bakımından kurak geçebilir. Moralinizi bozmaya enseyi karartmanıza gerek yok. Ocak ayında polar ataklar görebiliriz. Azor ortalayıp İzlanda şutu çekebilir. Şubat ayında kasım aralık ve ocak aylarına göre ciddi bir değişim göze çarpıyor. Pozitif salınımlar yerini negatif salınımlara bırakıyor. Basınç dizilimleri şubatın kaderini belirleyecektir. İbre Avrupa'dan yana dönüyor gibi fakat bize de ekmek çıkabilir. Martta ise Sibirya yüksek basıncı güçlü görünüyor. 1987 kışındaki gibi geç fakat güçlü soğuk atakları görülebilir.


    Benzer çalışmaları siz de http://www.esrl.noaa.gov/psd/c…a/composites/printpage.pl adresinden yapabilirsiniz.