İstanbul İçin Acil Uyarı ! (19 Şubat 2015)

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Gece balkon saksılarının üstünü temizlemiştik, az önce uyanıp baktım neredeyse aynı miktarda kar birikmiş. İstanbul'da kar kalınlık rekorları kırılmış mıdır acaba merak ediyorum doğrusu. Birazdan herkes uyanıp cetvelle ölçer ve haberler gelir sanırım. Muhteşem bir sistemdi İstanbul'un çoğu yeri için.

  • 2004 yılından beri gördüğüm en iyi sistem, açık ve net.Bakalım kaç yıl konuşacağız bunu.Bu arada cuma günü kky var, yarın okula gideceksiniz maalesef.

  • İstanbul için Karadenizin Dek etkili kar yağışı zayıflamış akşamdan itibaren artık sadece havada yağar.Sistem efsaneler arasında yerini aldı Göztepe dahi 20 cm üstünü gördü.Akşam kky'a dönecek diyenlere de gülüyorum.

    Bir gönüllünün yüreğinden daha güçlü bir yürek yoktur.

  • Şunu belirtmek isterim ki, 2012'den bu yana İstanbul'da ilk defa tatmin edici yağış yaşadım. Bu sistem çok sürpriz bir şekilde geldi bize ve etkisi de sürpriz oldu. 2004 ile karşılaştırmayı doğru bulmuyorum, zira 2004'de sistem üzerimizde bloke olmuştu. Ama görsellik ve örtü açısında 2012 ile kapışı hale geldi.


    Bu sistem de senelerce konuşulacak bir efsane olmuştur bunu söyleyebilirim. Bir metropolde bundan fazlasını beklemek hayalcilik olur. Zira burası NewYork ya da Tokyo gibi coğrafi olarak çok şanslı bir konum değil.


    Sistemin bugün Anadolu yakasına öğle saatlerine kadar etkili yağış bırakmaya devam edeceğini düşünüyordum. Dediğimiz gibi zirve yaptığı 17 ve 18'i Avrupa yakasının sistemiydi, bugün de Anadolu yakasının, malesef son nefesleri. Ama beklentilerimiz doğru çıktı ve Silivri'den Tuzla'ya tüm şehir etkili yağış ve örtü aldı.


    Bugün sıcaklık konusunda sıkıntı yok, ancak nemlilik konusunda sıkıntı var, havanın öğleden sonra çok soğuk ancak ayaza çevireceğini tahmin ediyoruz.


    Bu gece ve suma tüm gün, üzerimizde çok nemli kütleler olacak ancak hava yumuşamaya başlayacağı için kar olayı çok sınırda, sahillerde kky ve yağmur, yükseklerde ise kky ve kar gözlenecek. Ama bu sistem çok sürpriz yaptı, sıcaklık konusunda da sürpriz yaparsa son gün olan cumayı da karla kapatabilirz, ancak yarın akşama kadar yağış her türlü garanti.


    Cuma gecesinden itibaren rüzgar B ve GB'ya dönmeye başlıyor, hava yüksek basınç etkisine giriyor, bu sebeple cuma gecesi ve cumartesi sabahı kuuvetli buzlanma ihtimali var tüm marmarada.


    Yarın sabaha Kadar İzmit'in doğusu, Sakarya ve Bilecik kuvvetli kar yağışı almaya devam edecek.


    Bursa ve Yalova'da ise artık yağış kesiyor.


    Yeni bir sistem içinse şubat sonu pek ümit verici bir tablo yok, ancak martın ilk günlerinden itibaren bir soğuma gözleniyor fakat yağış konusunda konuşmak için çok erken. Takip edeceğiz.


    Herkese saygılar.