2015 Ocak ayı sonuna kadar hava olayları hk.

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Yağış ile soğuk zaten ne zaman kesiştiki amatör bir ruh ile bu sisteminde kıyılara pek yaratacağını sanmam diyerek kapatıyorum :)


  • Güncellemeleri inceledim arkadaşlar, 31 Ocak gibi iskandinavya üzerinden sarkacak polar atak polonya, macaristan ve romanyayı etkisi altına alarak ancak etki alanını daraltarak trakya üzerinden giriş yapmaya hazırlanıyor. Giriş tarihi 1 Şubat akşamı gibi görünüyor, 2 şubat da marmara, ege, batı akdeniz iç anadolunun batısı ile batı karadenizi etkilemeye başlayacak 3 Şubat'da etki alanını genişletirken 4-5 Şubat gibi batıdan ayrılarak doğuya ilerlemesi muhtemel görünüyor. Ancak basınç haritaları ile 850 hpa daki sıcaklık hareketleri arasında bir gariplik var, belli ölçüde uyumsuzluk var ya basınç haritaları ya da izotermler yanılıyor. Kuzey kutup dairesinin basınç ve sıcaklık haritalarına baktığımızda geniş ölçekte sibiryadan bir fayda beklemenin kısa vadede büyük iyimserlik olacağını söyleyebiliriz. Grönland bölgesindeki mevsim normallerinin altındaki sıcaklıklar atlantiğin sıcak su akıntısı ile karşılaşınca izlandanın normal üstü bir aktivite yaratmasını sağlıyor. Bu da Azor'un britanyaya doğru dikey genişlemesini engelliyor. Azor her dikey pozisyonunda izlandanın salvosuyla yatay pozisyon alıp Fransa ve Almanya içlerine doğru boynunu eğiyor. Bu da ay sonunda iskandinavya ile arctic bölgee sıkışan soğuk havanın güney enlemlere inmesini engelliyor.


    bu açıklamadan çok faydalı bilgiler öğrendim.özellikle grönland ve gulf stream akıntısı ıle ilgili olan memleketimizde yaşanan ve yaşanacak kışların anahtarı olabilir.çok faydali bir bilgiydi.şimdi hocam sorum şu;türkiyede ılık geçen kışlarda da grönland da normaller üstü soğuklar yaşanmışmıydı?