Doğu ve Güneydoğu Anadolu ile Doğu Akdeniz Bölgeleri Genel Tahmin ve Uyarılar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Öncelikle sıcaklık ile ilgili konuşmak istiyorum. GFS'ye göre hayırlısıyla soğuk hava bölgemize;


    23'ü 24'e bağlayan gece Adıyaman-Antep civarından giriş yapacak.
    24'ü öğle saatlerinden soğuk hava Urfa geneli ile Mardin ve Diyarbakır'ın bir bölümüne ulaşmış olacak.
    24'ü akşam saatleriyle soğuma artık bölgenin neredeyse tamamını etkilemeye başlamış olacak.


    Soğuk ne zaman gidecek derseniz aslında şuan için net olmamakla beraber öğlen birkaç saati saymazsak güneşin ısısı dışında sıcağı hissetmeyeceğimiz için uzun vadeli bir soğumanın etkisine giriyoruz ve dediğim gibi öğle saatleri dışında uzun bir müddet soğuk hava bölgemizde etkili olmaya devam edecek.


    Yağış mevzusuna gelirsek;
    Öncelikle bu gece bölgemizde yerel yağışlar var. Bu yağışların bölgemizin kuzey kesimleri ile Karacadağ çevresinde kar şeklinde etkili olmasını bekliyorum. Bu arada bir ihtimal gece geç saatlerde Mardin-Antep civarında kısa süreli kar yağışı görülebilir.
    Bu yağışların yarın Antep-Urfa-Diyarbakır ve Adıyaman boyunca aralıklı ve yerel olmak üzere devam etmesini bekliyorum.


    Bu yağışlarla ilgili ayrıntıları vereceğim ama gelelim asıl mevzumuza...


    Dünde bahsettiğim gibi sistem öncesi yağış gelecek. Yağışlar soğumadan yaklaşık olarak 18 ila 24 saat önce gelecek.
    Ayın 23'ünde yağışlar Antep-Adıyaman'dan giriş yapacak. 23'ü sabah saatleriyle önce Antep ardından Adıyaman, ardından öğle saatleriyle yavaş yavaş Urfa-Diyarbakır ve sonrasında akşam saatleriyle bölge genelinde yağışlar başlayacak.
    Yağışlar Karacadağ ve bölge kuzeyi dışında 23'ünde yağmur şeklinde...


    24'ü 02:00-03:00'a kadar büyük ihtimal Antep ve çevresinde henüz yağışlar tam anlamıyla kara dönmemiş olacaktır. Ancak bu saatlerden sonra Antep'ten başlayarak kar yağışı artık kendini yavaştan hissettirecek. Sabah saatleriyle kar yağışı hayırlısıyla Antep'te devam ederken; Adıyaman boyunca ve yer yer Urfa'nın Antep-Adıyaman sınırında etkili olmaya başlayacak. Ancak dünde bahsettiğim gibi yağışlar sabah saatlerinden sonra yavaş yavaş artık batıdan başlayarak etkisini azaltacak.


    24'ü öğleye doğru ve öğleden sonraya gelirsek; yağışlar Diyarbakır merkezde ve Mardin merkezde kar şeklindeyken, Batman-Siirt'te merkezde yağmur ve Urfa'nın orta ve kuzeyinde kar, güneyinde yağmur şeklinde olacak. Antep ile Adıyaman'ın batısından yağışlar çekilmiş olacak.


    24'ü akşama gelirken; yağışlar Urfa'dan ve Adıyaman'dan akşam saatlerinden önce çekilmiş olacaktır. Böylece Antep-Urfa ve Adıyaman boyunca buzlanma ve don etkili olmaya başlamış olacak. Kar yağışı Diyarbakır geneli-Mardin merkez ve kuzeyinde, Batman'ın merkez ve güneyde yağmur kuzeyde kar ve Siirt'te kar şeklinde olacak.


    24'ü 25'e bağlarken yağışlar Diyarbakır'ın orta ve doğusu, Mardin'in sınır kesimi dışında tamamı-Batman'ın ve Siirt'in tamamında kar şeklinde devam ederken bölgenin diğer kesimlerinde kuvvetli don ve buzlanma devam edecek.


    25'inde bölgenin doğusunda yerel kar sağanakları etkili olacak bu durum sadece yağış alan bakımından gün içinde değişebilir, ben zaten olası değişiklikleri sizlerle paylaşacağım. 25'inde bölge genelinde etkili olacak soğuk havaya aman dikkat...


    26 ve 27'si kuru ve soğuk bir hava, 28'i ve sonrası değişimlere açık olduğundan konuşmak istemiyorum ama büyük ihtimal Akdeniz'den yağış gelecektir.


    Bugünki değerlendirme de bu kadar. Allah'ın izniyle sorularınız varsa cevaplayacağım.


    Uzun ve beğeniye değdiğini düşündüğü yazımın devam serisi yarın inşallah en güncel bilgilerle sizlerle...


    İyi akşamlar.

    Einmal editiert, zuletzt von UmuTCaN ()


  • Elazığ-Malatya birazdan... ;)

  • Elazığ: İlde artık geceler kar, gündüzler kky yapacak değerinde sıcaklıklarına sahip. Bu gece bir ara hafif kar görülebilir.


    Yarın ilde genelde hava kapalı bir ara yükseklerde kar merkezde yağmur ve kky görülebilir.


    Cuma günü ilin yükseklerinde hafif kar. Merkez de hafif olmak üzere yağmur, kky ve yer yer zamanla kar görülecek.


    Cumartesi yağışlar azda olsa etkisini arttırıyor ve merkezde kky, yüksekler kar olarak devam ediyor. Aynı gün öğle saatlerinden sonra ise soğuk havanın ile ulaşmasıyla yağışlar yavaş yavaş sulu kar ve ardından kara dönecek.


    Cumartesi gecesi ve Pazar günü öğleden sonra yer yer akşama kadar aralıklarla kar var.


    Ardından yağışlar etkisini kaybederken kuvvetli ve çok kuvvetli buzlanma ve don var aman dikkat. Pazartesi gecesi yer yer -10'lar Salı gecesi ise yer yer -15'lere hazır olun...

  • Malatya: Hava parçalı yer yer çok bulutlu. Elazığ'a göre kar açısından daha şansız bir i olacak bu sistem hem yağışlar daha erken çekilecek hemde sıcaklıklar orası kadar düşük olmayacağından ötürü, ama lapa lapa kar göreceksiniz inşallah.


    Yarın hava genellikle bulutlu. Yarını Cumaya bağlayan gece ise yağışlar geliyor ve gece ile birlikte Cuma günü yerel yağışlar merkezde yağmur yükseklerde kar şeklinde...


    Cumartesi öğleden önce yağışlar tekrar etkili olmaya başlarken yine merkezde yağmur yükseklerde kar şeklinde...Tabi bu sefer yağmur uzun soluklu değil gece geç saatlere kalmadan merkezde önce kky ardından kara dönecek inşallah.


    Cumartesi son saatlerle birlikte başlayacak kar Pazar öğleye kadar aralıklarla etkili olacak.


    Ardından Elazığ'da olduğu gibi buzlanma ve don var. Pazartesi gece -8, Salı gecesi ise -10'u göreceksiniz. Aman dikkat.

  • Eline sağlık umut can. Söylediklerin gayet güzel de bu mgm gitmiş pazar gününe 5 derece vermiş. Bu madem ecmwf'yi dikkate alıyor ecmwf pazar gününe sokuyor soğukları mgm niye vermiyor anlamadım.