2013 Sonbahar Tahmini ve Kış Öngörüsü

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • O zaman yazdan çok bir şey bekleme ama güneybatı ve batıdan gelen yağışlar etkili olur kar bakımından ise bulunduğun yere bağlı mesela benim bulunduğum yer kışın avcılardan bazen 3 derece fark olur yani daha soğuk olur benim olduğum yer birde balkanlardan gelen sistem buraya daha çabuk gelir batıdan gelen yağış anlamında kar kalınlığı Anadolu'ya aynı olur


    Yazin zaten Samsundayim 8 ay istanbulda orada olacagim Marmara ve Istanbulun güneyi Akdeniz iklimine daha meyilli oldugu için yazin kurak kisin bol yagmurlu oluyor.



  • Buzul artışı.


    buzular 2013-1979- 2008 den bu yana en buyuk seviyesinde bunun etkisi bize olurmu direk olmaz ancak dolayli yolardan olur mesela soguklarin daha kuvetli olup bir yb le yardimiyla guney enlemlere tasinmasi mesela bazi uzmanlara kutuplar fazla sogudugu zaman polar wortex yol acar yani negatif anomali ortaya cikar bu sefer soguklar bati avrupaya akar aynen 2009-ve2010 senesi gibi o senede guneste lekelerin gorunmemesi kutuplar asiri derece sogumusutu buda asirinegatif anomalini ortaya cikarmisti ve sonucunda kuzey ve bati avrupa kardan yikilmisti bize guneyli hava akimlarin etkisinde kalmisti tabi uzmanlara gore bu asiri negatif anomalisi avrupanin tamami soguklarin etkisinde kalmistir ama mini buzul cagi donemlerinde olmustur benden bukadar iyigeeceler.


  • Bu olay hayli karışık. Fakat benim de bu olayla ilgili bir fikrim, bir düşüncem var açıkçası.
    Öncelikle şunu belirtmeliyim ki, küçük negatif veya küçük pozitif durumlarında (+1 ile -1 arasındaki değişimlerde) yurdumuzdaki kış aylarına doğrudan bir etkisi olmadığını rahatça görebiliyoruz. Mesela anormalinin pozitife kaçtığı 1992 yılında güzel bir kış geçirmiş yurdumuz, anormalinin negatife indiği 2002 yılında da kışımız güzel sayılır. Bu durumda çelişki durumu ortaya çıkıyor. 1985 gibi bir efsaneyi pozitif anormalide yaşarken, 1987 gibi bir efsaneyi de negatif anormalide geçirmişiz. Bu da demek oluyor ki bu indekste aşırıya kaçmayan oluşumlar ülkemize doğrudan bir etki yaşatmıyor.
    Gelelim aşırıya kaçan durumlara. Aşırıya kaçan, yani -1'in altına veya +1'in üstüne çıkan değerler diyagrama göre son 23 yılda sadece 2 tane. 2007 ve 2013.
    Ana konumuz şu ki; Ben bu değerlerin yanlış yorumlandığını düşünüyorum. 1987'deki kutup buzu durumunu bir sonraki yıla oranla değerlendirmek en doğrusudur diye düşünüyorum ben. Yani 1986'ya bakmak gerekir önce. 2014 yılı değerlendirmesi için de 2013 buz durumuna bakmak doğrudur. Bu ındeksi çoğu kişi şu şekilde yorumladı, "1987'de anormali hafif negatif, bu durumda 1987 yılı efsane oldu. Fakat 2013 yılında anormali aşırı pozitif, 2014 yılı efsane olmaz" Umarım siz de buradaki çelişkiyi anlamışsınızdır. "1987'de anormali hafif negatif bu durumda 1987 yılı efsane yılı oldu" gibi bir cümleden sonra şu cümleyle devam edilmeliydi "2013 yılında anormali aşırı pozitif ve 2013 yılı efsane olmadı". Doğru olan değerlendirme bu değil midir? Şüphesiz budur.
    Böylece 2014 yılı için nasıl 2013'ü göz önünde bulunduruyorsak, 1987'yi değerlendirmek için de 1986'ya bakmak gerekmekte.
    Kutup soğukları ne kadar kuvvetli olursa olası polar atakların da o kadar kuvvetli olacağını biliyoruz. Şunu da biliyoruz ki 1987 efsanesi bir polar atak. 1987 yılındaki kutup anormalisi pozitif, bu durumda 1987 yılında kutuptan o derece kuvvetli bir salınımın çıkması bana göre normal.
    Peki neden 1996 ve 94 yıllarındaki kuvvetli pozitiflerden sonra 97 ve 95 yıllarında efsaneler inmedi. Cevap basit. Uygun olmayan basınç yerleşimleri.
    Bu durumda son olarak 2013 yılındaki kutup gücünün hat safhada olduğu buna göre 2014 yılında kuvvetli polar atakların görülebileceği hepimizin önünde olan bir gerçek. Uygun basınç koşulları bizim tek engelimiz. Bu engeli de Batı Avrupa'da çok kuvvetli olacak bir Azor beklentisiyle aşıyoruz. Şansımız yaver giderse kuvvetli bir poları hatta efsane niteliğindeki bir poları 2014 yılında Azor sayesinde alacağımızı düşünmekteyim.
    Umarım değerlendirmem size yardımcı olmuştur.
    Bu olaya mevsimsel tahminimde çok daha ayrıntılı ve kafa karışıklığını önlemek için daha basit değineceğim


    Siberianist

    Einmal editiert, zuletzt von FRMHFHF ()

  • Geçen yıl rizede eylülün sonu hatta ekimin ilk haftası dahi denize girilebiliyorken şimdi sular buz gibi denize yanaşılmıyor kaçkarlar geçen yıla göre bu yıl daha erken kar aldı

  • Semih Hocam size bir kaç sorum var 1)Bu kış basınç yerleşimleri lehimize olucakmı? 2)Bu kış yağış sıkıntısından bahsediliyor bu doğrumudur? 3)İstanbul/Çekmeköy ilçesi Kışın İstanbul"un ilçe bazında soğuk ve yağış olarak şanslı bir ilçesimidir? Şimdiden çok değerli cevaplarınız için çok teşekkür eder ve saygılarımı sunarım iyi günler.

    İnsan için en değerli olan şey yine insandır.-Yunus Saraç(PolarAtak2014)İletişim:[email protected]

  • Size yardım edemeyeceğim üzgünüm forumda daha yeniyim.


    Sonbaharda 3 ila 5 tane cephe sistemi bizi yoklar fazla gelmemeli biraz da kışa saklamalı en iyisi 4. :P Sağlam yağışlı sistemler için ekimi beklemeliyiz.


    Ayı 11'i havalar ısınıyor 11-15'i arası sıcaklıklar 4-5 derece kadar yükseleceğe benziyor.13-14-15'ü en sıcak gün gibi duruyor.16'sı serin hava geliyor e tabi bu yeni yağışlara sebep olacaktır.Yine daha çok kuzey kesimler nasipleneceğe benziyor.Ama daha 1 hafta var 3 gün içine kadar değişirse bizede yağış gelebilir.Bakalım biraz bekleceğiz.

  • Lodos özlenir mi yahu geçen sene mahvetti bizi :D


    Bu sene en iyi kisi Dogu Anadolunun kuzeyi ile Karadeniz geçirebilir gerçekten ardi ardina kizeyden sistem yagiyor eger kisinda böyle devam ederse bati için kabus kuzey için efsane adayi olabilir yani 2008 e benzeyebilir.


  • Lodos özlenir mi yahu geçen sene mahvetti bizi :D


    Bu sene en iyi kisi Dogu Anadolunun kuzeyi ile Karadeniz geçirebilir gerçekten ardi ardina kizeyden sistem yagiyor eger kisinda böyle devam ederse bati için kabus kuzey için efsane adayi olabilir yani 2008 e benzeyebilir.


    Aman Allah korusun. :D Size de gelsin bize de. :D