Beklentilere Göre Vasat Ama Kar var

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

  • Maalesef 14-17 mart sistemini de kaybettik. Cenaze töreni Pazar günü kalkar

    Aman kıbleyi iyi hesap edin. Başı hortuma gelsin. Sonra toprak kabul etmez falan... Kemal Sunal - DAVARO :)

  • Akşamki yazımı bekleyin. Ya kışı bitireceğim, ya da sistem geliyor diyerek nokta koyacağım. Akşam verileri benim için belirleyici kriter olacak.

  • Doğu karadeniz için mart 22'ye kadar kışı bitirmiyorum. Marmara için bitirdim. İç Anadolu için doğu karadenizle aynı fikirdeyim. Doğu Anadolu'nun doğu ve kuzeydoğusu için 4 nisana kadar bitirmiyorum.


    Akdeniz için gökgürültülü oraj mevsimini gelecek hafta açıyorum.

    Güneydoğu için çöl tozu mevsiminide açıyorum.


    Ege için romantik bahar yağmuru mevsimide açılış törenimize dahil :) :)


    Açılış konuşmasınıda bir ara yaparız :) :) :)


  • İstanbula ne zaman o gökgürltülü oraj mevsimi abi :D .


  • İstanbula ne zaman o gökgürltülü oraj mevsimi abi :D .


    İstanbul'da o mevsim geçti carl. Ekim sonu kasım boyu oluyor istanbulda o orajlar. Sen hiç nisan ayında istanbulda oraj gördün mü? sebep toz yoğunluğu. Libyadan gelenler en fazla kıyı ege ve trakya'yı etkiliyor. İstanbul ve çanakkale boğazlarında yılın 7 ayı poyraz estiği için denizden gelen nem elektrik yükü sağlamıyor.
    Evlere niçin toprak hattı yaparlar? toprak elektriği emsin diye. Doğadaki bütün elektrik sonuçta toprağa döner. Toprak olmadan elektrik olmaz. Şayet gökgürültüsü anında eğer o çöl tozları elektriği emmeseydi dünyada her şimşek çaktığında yıldırım düşer ve evler yanardı. Elektrik her zaman toprağa en yakın yolu izler.


    Bulutun içinde o tozu bulamazsa yüksek ağaca oradan yerdeki toprağa düşer. Onuda bulamazsa direk yerdeki toprağa düşerki bu da ınsanlığın felaketi olurdu.


    Bu yüzden çöl tozu yoğunluğu artmadıkça kolay kolay şimşek çakmaz. Bu hassas denge böyledir. Şayet havada yeterli toz olmadan her mevsim ıstanbulda şimşek çaksa, Allah muhafaza en az 20.000 Kişi'nin hayatı biter. Onun için İstanbul'a poyraz mevsimi geldikten sonra ekim kasım'a kadar yaz boyu fazla bir oraj gözlenmez. Toz=elektrik. Madde döngüsü bu şekildedir.

  • Haftaya başlıyor bahar yağmurları. Virabismillah diyerek başlayalım bahar sezonuna, kışı ise artık gönülde bitirelim lütfen. 2013'ten cacık olmadı. 2014'ten neler çıkacak bakalım. Salı günü enfes yağışlar var. Oraj aktivitesi dahi görünüyor. Kışa veda ediyorum ben kendimce. Eğer beklentiye soktuğum ve hayalkırıklığı yaşattığım kişiler varsa ki elbet vardır özür dilerim. 5 martta nasıl bildiysek bunda da yanıldık. Helali hoş olsun. Umarım bu kararımda da yanılırım dostlar.

  • Karyağışist bu durumu birkaç gün önce bana belirtmişti de meğer kış bitmedi diyerek kendimi kandırıyormuşum. Kendisini tebrik ederim. Verilerle desteklediği için (fikirlerini) bence sadece o tebrik hakediyor. Bundan sonra en fazla GFS'nin akşam modeli gibi bir şey olur, kıyılara kar yapmaz o da. İç kesimler için şans devam ediyor. Kıyılar için iş bitti geçmiş olsun.

  • Böyle bitmeseydi ama ne yapalım sağlık olsun ömrümüz varsa daha nice kışlar görürüz ileride. Belki daha berbatları çıkar rahmet okutur 2013'e. Ama şu varki çokta kötü bir kış değildi başlangıçta sonradan kötü oldu. Neyse nice karlı kışlara diyelim önümüzdeki seneden itibaren

  • Haftasonu modelini görmeden kışı bitirmek için acele etmeyin derim.Alçak basıncı bol olan modellere herzaman kuşku ile yaklaşın.Bu tür modelleri Ecmwf daha iyi çözer.Mesela aşağıda ki resimde İskandinavya'dan İspanya'ya uzanan yağışsız bir alan var.Halbuki modellerde T yani alçak basınç gözüküyor.Ancak yağış yok.Demekki bu alanda bir anda yüksek basınç filizlenebilir.Hani kaç gündür diyorum Mart ayıdır belli olmaz bir bakarsın bi yerden yb çıkar soğukları indirir diye.O yb bu yb.Kısmetimizde varsa bişeyler olabilir.


  • Birçok model kısa vadede ısınma öngörürken; uzun vadede soğuma var. :)
    Ancak dediğim gibi bundan sonra güneyde hava ısınma açısından baya kuvvetlenecek öyle ki; sistemin gelmesi halinde sistem ancak 16'sında gelir çünkü ayın 15'i beklentilere göre İç Anadolu-Akdeniz ve Güneydoğu için 20 ila 25 derecelerin ölçülebileceği bir güne sahne olabilir.Buda soğuğu bize daha geç sokar ve hafifletebilir.


  • 25 derecelerden kar yağdığını bilirim 20 ne ki..


    Ama Semih Hocam mart ayının ortalarında sayılırız ve Bu sene gerçekten çok kötü bir kış yaşadık yani sanki üstümüzde uğursuzluk varmış gibi her gelmeye çalışan sistem yamuk çizdi. Bence bu saatten sonra 20 derecelerden okadar düşüş olucağına kimse ihtimal vermez diye düşünüyorum.Bellide olmaz ama ne diyeyim gelecek seneye bakiciz ;)