Beiträge von whisper

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

    Evet 2012 kışı adına yakışmış ve tam KIŞ olmuştu.Resimler de görünen tahta kapıyı arkası da dolu olduğundan komşumla komple söküp yukarı kaldırmış eve öyle girmiştik.Zaten İzmirden o manzara için gitmiştim..Bu yaşıma rağmen(48) 15 günümü çocukça yaşamıştım..

    Eh yaşlı bir üye olarak bende çok kar hatıları var..Afyon'lu olmama rağmen İzmir'de 2002 deki kar yağışı güzel hatıralar bırakmıştı bende..Ay ve gün olarak bilemem ama 2002 senesiydi gece hafiften atan kar vardı..Sabah kar yağışı hafifte olsa hızlanmıştı..İşe vardığım da yerler beyazlamışi kar daha da hızlanmıştı.
    Saat 10 civarıydı hala hızlı yağıyordu kar.Ege üniversitesinin her yeri insan doluydu..Çalışanlar öğrenciler atlayan zıplayan millet adeta deli olmuştu.Benim için her yaşta kar yağışı mutluluk demek ti.Öğle saatleri geçince fırtına şekline bürünmüştü..Hem çok şiddetli bir rüzgar,hem de çok hızlı ve adeta yüzünüze tokat gibi vuran kar taneleri vardı.Hastane yönetimi"birer nöbetçi bırakılsın bürolarda,personel idari izinlidir"demişti..
    İyiki demiş çünkü o gün insanlar evlerine gitmekte çok zorlanmışlardı..Araçlar belli noktalara kadar gidebilmişti ve kalan yolu yaya olarak katedmek lazım dı..
    Ben yürümeyi tercih etmiştim hem bisikletim vardı hemde şapka eldiven tam takımdım:)Lafla yürümek kolaymış yola düşünce anlamıştım 10-15 dakika sonra yüzümün bir tarafı adeta felç olmuştu..Çok şiddetli kar yağışı devam ediyordu ve tabiki fırtına şeklinde..İte kaka bisikletle yürümek daha bir zor olmuştu bana..Evime vardığımda eller ayaklar yüzümün bilhassa tek tarafı adeta donmuştu..
    İlk iş hanıma"çay demlesene"demek olmuştu.. Hanım uyanık davranmış kızımızı okuldan gidip almıştı..Bacanağın kızıda vardı ama hanım görememiş o kargaşada.Camın kenarına oturup seyre daldık üçümüz...Hala çok hızlı yağıyordu kar.Sokağın yokuş olması ve insanların karda yürüme denemelerini seyretmek hoş oluyordu.Kuraldır ve bilinir her ne kadar çok soğukta olsa,kar buz varsa yerde eller asla ceplere sokulmaz ama bilen kim?Akşam olmadan eşim ve kızımla kar topu da oynamayı ihmal etmemiştik .Ev telefonu çaldı hanımın ablası arıyordu kızlar hala gelmediler,buralara araba çıkmıyor merak etmeye başladım dedi..Karşıyaka dan servisle gelen kızları vardı ve diğer kızıda kızımla aynı okuldaydı.Hanımla gittik

    Teşekkürler..Kar varsa huzur vardır bende,belki ben böyleyim.Yoğun kar yağışında yada beklenmedik zamanlarda karla karşılaşmamda"işte bu"diyerek haykırdığım bile olur(hemde bu yaşta :biggrin: )
    Resim yükleme işini bu defa beceremedim.Yönlendirilen sitede bir çalışma var galiba..Herkeze selamlar ve bol karlı günler.

    13.03.2012 saat 11.23 Afyon'da lapa lapa kar yağdığını duydum ama Anıtkaya'dan arayan arkadaşım"senin kar sevdiğini bildiğimden aradım şu an aklına gelebilecek en büyük şekilde yağıyor,gözlerinde canlandırman imkansız görmen lazım"dedi..
    Anlaşılan bizim tabirimizle"öksüz yamalığı"gibi yağıyor:))

    Bir sitede arkadaşımız şunu paylaşmıştı.Bende aynen aktarayım..
    Değeerli arkadaşlar eski kış günleri ebelerimizin dedelerimizin dilinden başlıyor.
    Kış 8 Kasımda başlıyor ta 6 Mayısta bitiyor. Bu zaman dilimi de 180 gündür. Atalarımız kışın ilk dilimi olan bu döneme kasımlı günler der.
    Bu 180 günün içerisinde hangi bahse konu kış adları var :
    8 Kasım – 21 Aralık arasında geçen kışa Karakış denir
    21 Aralık – 5 şubat arasındaki geçen kışa zemheri denir.Büyüklerimizden dinlediğim kadarıyla zemheride 2-3 metre kar yağdığın dan kurt kuş aç kaldığı için kasabamızın veya köyleri uç evlerine karın doyurmak için koyun kuzuya saldırılarmış.Ne yapsın hayvancıklar aç mı kalsınlar.
    5 Şubat -6 mayıs arasındaki geçen kışa Hamsin denir. Hamsinin içerisinde cemreler ve mart dokuzu soğuğu ve koca karı soğukları da bulunuyor.


    Yine Büyüklerimden dinlediğim kadarıyla hamsin dede ciddi soğuklar olurmuş. Hatta “Hamsin ocakta tenceren donsun “ mart dokuzu soğuğu içinde “ azmazsa 9 , azarsa 30 gündür “derler
    Ve hatta garibanın yakacağı bir şey kalmaz imiş de “Mart kapıdan baktırır , kazma kürek sapını yaktırır.”derler.Buda garibanın son çaresidir.
    Son koca karı soğuklarıyla ilğili bir tekerleme söyleyeyim. Havalar iyi oldu diyen köylü çift sürmeye gider.Çiftini süren adam eve dönerken yolda öyle bir bir soğuğa yakalanır.Soğuktan öküzünün birisi çatlar ölür.Atalarımızda “Kork nisanın 5 inden öküzü ayırır eşinden “demişler
    Bana bu sözleri anlatan bütün büyüklerimin ruhları şad,mekanları cennet olsun.Hepsini rahmet ve saygı ile anıyorum..
    Hamsinin içerisinde neler var,onu da tamamlayalım.
    20 Şubatta 1. cemre Havaya düşer
    27 Şubatta 2. cemre Suya düşer
    05 Martta 3. cemre Toprağa düşer Cemreler birer hafta arayla geçiş yaparlar.
    14 Martta da mart dokuzu başlar yukarıda bahsettim azmazsa 9 azarsa 30 dur.
    Arkasında koca karı soğuğu başlar,Leyleklerin gelişi ve arkasından 6 mayıs kışın bitimi ve Hızırlı günlerin başlaması oda 180 gündür.

    İklim hakkında yerli yersiz yorumlar yaparız.2 sene önce her haber kanalı yayınını mutlaka"barajlarda su seviyesi"diye açar ve bir muhabir de kuruyan çatlayan barajın içinde poz verirdi.
    "önümüzdeki yaz kuraklık var"diye ahkam keserlerdi.Ne oldu? Öyle yağmur ve kış yaşandı ki barajlar doldu ve kapaklar açıldı fazla su tahliye edildi.
    Dünya her sene toplam aynı yağışı alıyor bu gerçek.Ama Van'a yağar ama Şam'a..
    Kurulu bir düzen ve sıkıntısız işliyor gerçek bu vesselam.