Beiträge von api_alper

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

    Çok afedersiniz ama ne kadar mal insan var burada yahu. Yok maltepe ne olur, yok sarıyere de yağar mı, efendim zonguldak kar alır mı, acaba sakarya nasıl gibi bi ton soru. Yönetici arkadaşlar binlerce kez söylediler burası soru sorma yeri değil diye. Hadi onu geçtim, görmemiş olabilirsin eyvallah. Ama onlarca kez birçok ile ait ayrıntılı grafikler paylaşıldı, onu da mı görmedin ? Tamam herkes bu diagramları okuyamayabilir, herkes bu bilgi beceriye sahip olmayabilir ona lafım yok da, ayan beyan açıklanan şeyleri sormaktan bıkmadınız mı yahu azcık okuyun, Muhammed'in bile ilk emriydi bu, OKU ! Bir de kendi semtini mahallesini soranlara lafım var, arkadaşım dünyada henüz senin sokağına kaç cm kar yağacak saat 15.47 de ne olacak bunları açıklayabilecek kadar detaylı sistem yok. Bu kadar mikro ölçekte zaten tahmin yapılması mümkün değil, makro ölçeklerde bile zorlanıyor şuanki teknoloji. Biraz mantıklı olun Allah aşkına.

    Mgm hakikaten vermiş coşkuyu, izmir bile yoğun kar yağışlı. Az önce paylaşılan ecmwf yağış modelleri de bi öncekilerden daha iyi durumda. İzmir özelinde konuşuyorum yine, p.tesi akşam ile salı akşamı arasındaki 24 saatlik süreçte belli bir miktar yağış alacağımız garanti olmakla birlikte, bu yağışın kar mı yoksa yağmur mu olacağı sıcaklığa göre değişecektir. Kişisel tahminim, tınaztepe, evka, atatürk mah. gibi yüksek semtlerde kar olacağı, daha alçak kesimlerde ve merkezde kky olacağı yönünde. yani bir alsancak konak gibi yerlere 2002 ve 2012 deki gibi karın örtü yapması kişisel fikrime göre zor. Ama yanılırım inşallah =)

    modeller arasındaki en ciddi fark yağış miktarları sanırım. gfs bol yağış verirken ecmwf az hatta yer yer 0 yağış vermiş. izmir için de böyle, biri kar yağacak diyor diğeri anca havada uçuşan taneleri görürsünüz diyor. en güzeli bekleyip gerçekleşmesini beklemek =)

    İzmirde diyagramda 7-9 cm kar gösteriyor. Fakat bu anca 2-3 cm örtü oluşturur gibime geliyor. Özetle beklentiniz kaç cm bilmiyorum ama ince beyaz örtü oluşturur. Ana yollar tutmaz ama ara sokaklarda ince beyaz örtü az sevindirir :D


    Beklentim şu, yağan karı bi görelim ve ince de olsa bir örtü oluştursun biz de biraz kartopu falan oynayalım. Bi yerlerin tatil olmasına gerek yok bizi bikaç saat oyalasın yeter =) Ki anlaşılan bu da gerçekleşecek sizin bahsettiklerinize göre. Salı sabahına arabalarda çatılarda falan beyaz örtüyle uyanalım inşallah =)

    Şimdi tabi muhabbet doğal olarak istanbul üzerine dönmekte ancak ben yine bir İzmir hatırlatması yapmak istiyorum =) tamam az çok modeldir diyagramdır okuyup görebiliyorum ancak çok yabancı olduğum bir alan olduğu için tekrardan sorma gereği duyuyorum, 10 şubat salı günü izmirde örtü yapacak, çoluğu çocuğu sokaklara dökecek, biz büyükleri işten güçten kurtarıp 1-2 saat de olsa kar topu oynatabilecek bir yağış mevcut mudur ? Gördüğüm diyagram ve resimlere göre o tarz bişey pek mümkün olmayacak kanısına kapıldım, aydınlatırsanız tekrardan sevinirim =)

    İzmir merkez dahi kar alır ama cm işine asla girmem İzmir gibi bir yerde :D


    Teşekkür ediyorum =) biz izmirliler olarak zaten 2 cm lik örtü olsa ölücez heyecandan. örtüyü bırakın havada görülen 2 kar tanesi kalp krizi sebebi. Neyse cm hesabına girmeden tekrar sorayım ben, izmir merkezde p.tesi gecesi ve salı günü kar yağışı görüleceği kesin bilgi midir ? Ona göre yayıcam =)