Beiträge von SnowCatcher

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

    Evet 2002 öncesini çok net hatırlıyorum her sene mutlaka yağardı biz bu sene yağacaktı diye değil de bu sene ne kadar yağacak diye beklerdik inanın yollar kapanıyor bi kaç gün açılmıyordu son 15 senede baya bi değişti bizde kış severler olarak üzülüyoruz ve tarımdaysa büyük etkisi oluyor

    Aslında 1990-2000 arasında da Edirne'nin karsız veya 1-2 küçük sistemle geçirdiği kışlar olmuş. Edirne'nin asıl bereketli kışları 1998-2010 arası yaşanmıştır.

    Ben bu konuyu, özellikle Orta Trakya Boşluğu etkisiyle birlikte uzun süre araştırdım ve sebebin beşeri etkilerden kaynaklanmadığını, bunun doğal bir sirkülasyon olduğuna karar kıldım. Hatta o kadar çok araştırdım ki ulan meteoroloji mühendisliği okusam tezim hazırdı falan diyodum. Genel olarak Edirne'nin ve Trakya'daki diğer merkezlerin kış verilerini inceleme imkanım oldu. Genel olay şu. 2010 ve öncesi soğuklar o dönemki kışların karakteristiği açısından Balkanlar hattından sokulduğu için ya Ege'de bir tepki AB'si oluşmasına sebebiyet veriyor, ya da İtalya'da tepki AB'yi oluşturup kıtaya hakim AB etkisiyle saatin tersi yönünde Ege tarafına sokulmasına sebebiyet veriyor. 2010 sonrası kışlarda ise Orta Avrupa'da genellikle YB hakim oluyor ve kuzeyli yönlerden akımlar alıyoruz. Kuzeyli akım DEK yağışları demek. Bunlar da alıntıladığınız arkadaşın söylediği üzere Edirne'ye varamadan, hatta Kırklareli Merkez'e ulaşamadan kayboluyor. Bu fenomeni 2 sistem üzerinden paylaşayım.



    Aşağıdaki sistem 30 Aralık 2016 gecesinden. Siklon merkezi Karadeniz'den geliyor. Boşluğun sebebi kuzeyli akımlar. İzobarlardaki Orta Trakya'daki kıvrıma dikkat edin. Trakya kuru soğuk yerken Dereköy bu yüzden kar rekoru kırıyor.



    Bu sistem ise 11 Ocak 2017 gecesi Trakya genelinde yoğun kar yağışına sebebiyet veriyor. Kuzeyli akım yok, Ege'den AB sokuluyor ve boşluk falan dinlemeden Kırklareli'ye 1 gecede 20 cm kar yağdırıyor.




    Üstelik bu olay sadece kar sistemlerinde yaşanmıyor.

    https://www.researchgate.net/p…nfluence_on_precipitation

    Bu adresteki tez çalışmasında Marmara Bölgesi'nin hangi bölgesinin ne tip patternlerde ne kadar yağış aldığını görebilirsiniz. Çok faydalı bir tez çalışması olmuş.



    Olay bundan ibaret aslında. Umarım bu kış ve gelecekteki kışlarda Balkanlar ve Orta Akdeniz bol çalışır.

    Edirneli olarak yazma gereği duydum. Trakya'nın batısı ve ortası, özellikle Çorlu'dan Edirne'ye kadar olan kısım yaklaşık 10 senedir 2017'deki Ocak ayı sistemleri dışında düzgün kar görmedi. Edirneli büyüklerimden duyduğum kadarıyla 2000 li yıllardan önce kışın tamamına yakın kısmında kar yerden kalkmazmış. Bunun bilimsel bir sebebi olması lazım. Sinoptik düzenlerini geçtim, bu coğrafyada nedeni bilinmeyen bir bozulma var. Gerçekten üzücü bir durum. Ocak 2017 güzeldi, devamının gelmesini diliyorum. Konumuma yağmasın Trakya'ya yağsın o durumdayım artık.

    Yağışla soğuğun çakışmaması dönemsel pattern lerle alakalı bir şey arkadaşlar. İstanbul bütün kış boyunca kar örtüsü bulunan bir şehir olsaydı ve böyle bir durum gözlenseydi gerçekten de olağanüstü bir şey olurdu ama zaten her kış maksimum 2-3 düzgün sistem alıyorduk. Geçen sene parazit alçak basınçlardan dolayı işler lehimize gitmedi. Nasıl art arda güzel geçen kışlarımız oluyorsa, kar açısından kötü geçen kışlar da olabilir. Şahsen çok güzel şeyler olacağını, kışın geri kalanında yeterince tatmin olacağımızı düşünüyorum.

    1 Mart 2018 kadar tatmin edici olmayan bir sistem yoktu gece yağdı ve sabahına eridi. Son hatırladığım 2017 yılındaki kar yağışları. Konumum avantajlıdır falan ama 2 senedir bi avantajını göremiyorum.Bir kez efsane gelip 2 sene gelmeyeceğine Ankara'daki gibi 10 cm 10 cm 3 haftada bir bırakması bana daha güzel geliyor. 2 senedir kara basamıyorum ne kanser bi coğrafyada yaşıyoruz arkadas. Bakalım bu sistemde ne olacak takip

    isi muhabbeti bu denli etkili olsaydi,new york istanbuldan cok daha buyuk,bu yuzden orasi hic kar alamazdi

    Hocam New York etkisinde kaldığı salınımlar ve soğuk akıntılar nedeniyle sık kar alıyor. Fakat normalde çok daha fazla alması gerekirdi. Kenar mahalleler 60 cm alırken New York 30 cm alıyor örneğin. Isı adası New York'ta fazlasıyla var. Hatta çatılar son senelerde beyaza boyanmaya başladı etkilerin azalması için. İstanbul gibi soğuk akımlardan etkilenme sıklığı ve miktarı daha az olan şehirlerde KKY çok görüldüğü, bir türlü kara dönemediği için böyle bir algı oluşuyor. Aslında New York'da etkisi daha fazla. Sadece her türlü kar alacak gibi sistem indiği için fazla dile getirilmesine ihtimal kalmıyor.