Beiträge von Poseidoneo

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

    Amatör olarak ilgilenmeye, daha detaylı incelemeler yapmaya 3 ay önce karar verdiğim şu güzide alanda, ilk kar tecrübemde başıma gelene bak. Tüm modeller kafasına göre takılıyor, kimse net bir şey söyleyemiyor ve ben ne diyor bunlar diye izliyorum resmen. :D


    Anladığım şey şu; sanıyorum güzel bir tecrübe olacak her türlü. :)

    Sessizce forumu izliyorum şöyle bir durum oluştu 4 günde;

    1. Gün sabah güncellemesi: Bu model gelsin efsane olur.

    1. Gün öğlen güncellemesi: Bu model gelirse sistem kuşa döner.

    1. Gün akşam güncellemesi: Sistem gitti beyler.


    2. Gün sabah güncellemesi: bizi kara boğacak diyor modeller.

    2. Gün öğlen güncellemesi: Şakır şakır yağmur yağıyor.

    2. Gün akşam güncellemesi: Vortex bizi bitirdi yağmura döndü.


    3. Gün sabah Güncellemesi: Kara gömüleceğiz.

    3. Gün öğlen güncellemesi: Şakır şakır yağmur yağacak.

    3. Gün akşam güncellemesi: Geceye göre iyi çıktı modeller toparlar gibi.


    4. Gün: Sabırla izliyorum... Forumun her güncellemede aldığı tavır; GFS verilerinden daha oynak geliyor bana. Tamam... Çok parametreyi içinde barındıran bir bilim dalı ama anladığım kadarıyla 24 saatte bile çok şeyin değişebildiği bir olayda, nasıl bu kadar negatif veya pozitif olabiliyorsunuz gerçekten şaşırıyorum. :)

    Bir arkadaş demiş kısıtlama getirelim sadece bilenler yazsın. Valla ellerinden öpülesi bir öneri. :)

    Herkese selamlar, çok uzun zamandır sizleri takip ediyorum. Şans eseri bugün üyelik açılmış galiba. Denk geldim üye oldum. Yaşça nispeten biraz eski olduğum için forum kültürüne aşinayım.


    Normalde kendim kamp yaparken ufak tefek tahminlerde bulunuyordum ancak işin ne kadar detaylı olduğunu ilgili arkadaşları okudukça daha iyi anladım. Bana kalsa yağmur geliyor mu, kar geliyor mu? Geliyor! Yeterliydi. Ama nasıl geliyor sorusu beni bu alanda inceleme yapmaya itti.


    Diyagramları okuyamıyorum ki zaten detaylı bir iştir eminim... ancak sayenizde GFS, ECMWF, ICON gibi modellemeleri nispeten anlamaya başladım ama yorumlamak muhakkak daha farklı bir iş. Naçizane forumda gördüğüm bir kaç noktayı eleştirmek istiyorum haddim olmayarak. Bugünü baz alırsak; anladığım kadarıyla sabahtan akşama çok şeyin değiştiği bir bilim dalında her şey çok olası. Ama sürekli olarak gittiler, geldiler, kaybettik, dönmez daha gibi ani fikir değişiklikleri biraz insanı itiyor gibi. Sizleri anlıyorum anlık yorumlamalar yapıyorsunuz ama bazen insanda acaba hiçbir şey bilmiyorlar mı hissiyatı da uyanmıyor değil. Bilginizi yargılamıyorum, bilginizden şüphem de yok. sadece sizi dışarıdan izleyen insanlarda uyandırdığı histen bahsediyorum.


    Dediğim gibi bu tamamen benim dışarıdan takip ederken gördüğüm, bu işten hiç anlamayan biri olarak bana geçen duygudur. Olumsuz bir yorum değil aksine sizleri takip etmeyi seven biri olarak düzelmesini umduğum bir noktadır. :) Sevgiler, selamlar herkese. Umarım bahsi geçen sistemi İtalya'ya kaptırmayız. :)