Beiträge von Ahmet Ustaoglu Kasva

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

    Yeni sezon, yeni umutlar...

    Bu amatör camiayı yakından takip eden arkadaşlar önümüzdeki sezonun nasıl geçeceği konusunda pek çok bilgi sahibi olmuştur. Evet maalesef veriler hiç iç açıcı değil. Accuweather coğrafyamız için kış sezonunun kurak ve ılık geçeceğini öngörüyor. Görselleri tekrar tekrar paylaşma gerek yok. Kendimce kısa ve öz olarak özetlemeye çalışacağım..


    Sezonluk tahminler bir çok verinin bir araya gelmesi ile oluşturuluyor. Veriler tek başına anlam ifade etmemek ile beraber bir araya toplanarak enformasyonu (malumat) oluşturur.

    Bundan sonra ki işlem bilgiye aktarılır. Bilgi özneldir, kişiye göre değişir. Farklı bakış açıları ile yorumlayabilir,gözlemleyebilir. Accuweather topladığı bilgiler ile sezonluk tahminini yayınladı. Tutarlılık payı ne kadar doğru çalışır bilemeyiz. Ancak bulunduğumuz zaman diliminde yaşadığımız mevsim üstü sıcaklıklar ve mevsim normalleri altı yağışlar bu tezin doğru öngörüde olduğunu ispatlar gibi.
    Aynı şekilde 2016/2017 sezonunda accuweather kış öngörüsü olarak "warm" ılık ve yağışsız olarak öngörmesine karşın sezon boyunca neredeyse ülkemiz 0 izotermin üstünü görmemişti ve Ocak ayında Godzilla sistemi ile hasret gidermiştik...

    Yani sözüm onadır ki uzun vade tahminler bizlere sadece fikir verebilir. Kesinlik bir ifade ile bilgelik yapamayız.Çünkü atmosfer kaotiktir. Ne duygusu nede hissi vardır.Bildiğinden vazgeçmez bizlere anı yaşatır..

    Bu sezon için çok ciddi bir beklentim yok. Şimdiden endeksler aşırı pozitif yükselişini göstermeye başladı. Bu bizler için ne kadar kötü olsa da, endekslerin ani nötr indileri bizleri heyecanlandıracak bir sinoptik ile karşı karşıya bırakabilir...

    Aralık ilk haftasından da bir cacık olmaz benden demesi. Endeklere göre yorumlarsak ilk heyecanlı tablo Aralık ayının son haftasında olabilir... Ocak ve şubat ayında Sibiryanın aktifliğinden yararlanabiliriz. Bu sezon olası bir sistem veya sistemler Karadeniz üzerinden inecek. Doğu bölgede yaşayan arkadaşlar her hangi bir sıkıntı çekmeyecek. Biz batıdakilere Allah sabır versin...

    Sizlerinde görüşlerinizi bekliyorum.Umarım bereketi bol olan bir sezon olur..

    Sen nisan de mayıs de ne dersen de her konuda boş ve gereksiz yorumun olmazsa olmazın,bilgisi olmadan fikri olanlara en güzel örneksin divanee

    Seni zorla mı takip ettiriyorum arkadaşım. Beğenmiyorsan girme, bakma, takip etme senin için çok mu zor bu. Gereksiz yorum ne acaba? Şimdi çıkıp diyeceksin hani Şubat nerede? Bende sana diyeceğim ki ne vaat ettim ki ne oldu?

    Bak her türlü eleştiriye açığım ama böyle boş yazarak olmaz bu iş. Bir kere adın belli değil, sıfatın belli değil. Beni eleştirmek için gerçek kimliğin ile delikanlı gibi çık karşıma. Ha cesaretin yoksa çekil kenara beğenmiyorsan takip etme...

    Kışı kafanız da bitirmeyin. Yanlış hatırlamıyorsam 2001 yılında bütün ülke olarak yer her kar almıştı ama bir tek İstanbul da yağmamıştı. Sonra Şubatta bir geldi pir geldi...

    Kafamda 30 Ocak gibi deli düşünceler var :evil:

    İSTANBUL TAHMİNİ;


    Hep klasikleşen orta vade de güçlenen,yakın vade yaklaşınca kuşa dönen sistem silsilesinden birini daha yaşıyoruz.

    Thicknesss kalınlıkları uyugun olduğu halde, 850 ve 700 hPa sıcaklıkları uygun olduğu halde 2m sıcaklıklarının aykırı olması ve tam yağışların tam kara döneceği zaman yağışların doğuya süprülmesinden dolayı İstanbul da kar yağışı sıkıntısı devam edecek.

    İstanbul da kar yarın akşam 18.30 ile gece 00.00 arasında çok hafif bir şekilde gerçekleşecek. O saatlerde 250 metre üstünde olanlar o anın tadını çıkarsınlar...


    Sistemin kar bırakacağı yerler;


    Ege Bölgesi;

    Deniz'li Afyon, Uşak , Kütahya yarın akşam saatlerinden itibaren hafif kar yağışlı


    Batı Karadeniz Bölgesi;

    15 Ocak geç saatler de

    Bolu, Düzce ve özellikle Kaynaşlı hattı kuvvetli kar yağışlı. Zonguldak güney kesimleri, Karabük, Kastamonu, Sinop hafif kar yağışlı..


    Orta Karadeniz Bölgesi;

    Samsun ve Ordu'nun kıyıları yağmur, güney kesimi yoğun kar yağışlı


    Doğu Karadeniz Bölgesi;

    16 Ocak sabahı

    Kıyılar karla karışık yağmur, güney kesimi yoğun karlı


    İç Anadolu Bölgesi;

    Bütün bölge kar yağışlı. Özellikle Konya'nın Güneyi, Karaman ve Niğde zaman zaman yoğun kar yağışlı..


    Doğu Anadolu Bölgesi;

    16 Ocak çarşamba bütün gün yoğun kar yağışlı..

    İyi, kötü bir sistemi daha geride bıraktık. Gün artık önümüzde ki tarihleri kovalama günüdür.


    Endekslerden iyi haberler var.



    Neredeyse -3 kadar inen Kutup salınımı 16 ocakta nötre ping yapacak. Esas olan ondan sonrası daha da güzel. Tekrardan negatif yönlü bir iniş. Yani İzlanda gene pasif ve Azor tekrardan Avrupa'ya omega block yapabilir.

    Unutulmaz bir ocak ayı bizleri bekliyor...

    Örtü birikimi İstanbul içim yüksekler 10 cm, Güney kıyılar için ince örtü.
    Kocaeli , Sakarya Bursa 15 cm.
    Karabük Kuzey ilçeleri 10 cm

    Orta Karadeniz hafif karlı

    Doğu Karadeniz;

    Samsun - Artvin hattı kıyılar hafif 100 metre üstü 10 cm ( Çarşamba günü )

    İç Anadolu;

    Konya, Kayseri, Niğde, Sivas 15 cm (Çarşamba)

    Doğu Anadolu Yoğun karlı

    Güney doğu Anadolu ;
    Diyarbakır orta kuvvet, Bitlis, Mardin, Hakkari Kuvvetli kar yağışlı...

    PAZARTESİ / SALI GÜNÜ İSTANBUL İÇİN KAR ANALİZİ


    Kuzeyimizden sarkan -38 derecelik çekirdek balkanlar üzerinden yurdumuza giriş yapacak. İstanbul ve çevresinde nasıl bir etki yapacağını veriler üzerinde inceleyelim..


    DEK mekanizmasını çalışmasını engelleyecek üst katman kalınlık değerlerine bir bakalım.


     



    850 - 700 - 500 hPa Thicknees değerleri başta Marmara bölgesi olmak üzere, batı bölgelerimizin tamamının kar yağışını engelleyecek ılıman katmanın süprüldüğünü görüyoruz..

    Marmara bölgesi için thciknees kalınlıkları; 850 hPa (1280gpm), 700 hPa (2750 gpm) ,500 hPa (5160gpm) değerlerini baz alırsak katmanlar arasında ki ısı kar değerlerinde olduğunu net bir şeklide söyleyebiliriz..


    Bu akşam itibari karayel olarak esen rüzgar yer seviye sıcaklığının düşmesini hızlandıracak. Şimdi Dek mekanizması ne zaman devreye girecek ona bir bakalım.



    Bu akşam ki Skew-T diyagramına baktığımız da Parsel sıcaklığı ile çiğlenme noktasının yoğunlaşma depresyonunun düşük, 550 hPa seviyesinde enverziyon oluşu, rüzgar şiirinin 700 hPa seviyesine kadar çok uygun olduğunu görüyoruz. Yani bu akşam itibari ile tekil yağışlar çok sığ dek bantları oluşmaya başlayacak.



    Yukarıda ki Skew-T diyagramına göre Pazartesi sabahı yoğunlaşma depresyonu ve nem oranı artıyor. Tekil kütleler yerini yaygın kütlelere bırakıyor. Bant genişliği artıyor. Bulut tepe yüksekliği 4 km kadar ulaşıyor.



    Konuyu fazla uzatmadan toparlarsak bu gece itibari ile hafif kar yağışları başlamış olacak. Örtü yapma potansiyele sahip DEK bantları pazartesi sabahı oluşacaktır. Yer seviye sıcaklıkları 2,5 derecelerde ama yağış esnasında bantların dikey hareketleri sıcaklıkları 0,5 dereceye kadar düşürecektir.

    O yüzden bölgeler arasında kar birikim oranı farklılık gösterecektir.Yağış kesildiği anda sıcaklık tekrar yükseleceğinden güney kıyılar da örtü oluşturma kalitesini bozacaktır.


    Yağışın en etkin kısımını pazartesi akşam ile salı sabahı boğaz hattı ile Anadolu yakası alacaktır. Salı öğlen Avrupa yakasında, akşamda Anadolu yakasından tamamen çekilecektir.


    Tekrar yenilemekten fayda var EFSANE değil, GÜZEL bir kar yağışı gerçekleşecek..


    "CARPE DİEM"