Beiträge von M.Gokhan

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

    Cübbeli Ahmet Martın 14 gibi 15 felan bişeyler var felan diyo. Anlayamadım. Kar fırtınası yada sel felan ufukta görünen birşey var mı? Ulan İnşallah Kar Fırtınasından Bahsediyordur.

    Cübbeli Ahmet'in vasfı veya bilim alanı nedir? Neyini dikkate almamız gerekir? Yapmayın artık ya. Şöyle rüzgâr yönüne göre esen şaklabanları kendinize rehber edinmeyin yahu.

    Hatırlatma.

    Bununla ilgili eğer forum yöneticileri uygun görürse geniş kapsamlı bir konu açıp uygulamalı bir şekilde anlatmak isterim. Tedbir, hayat kurtarır.

    Arkadaşlar mutlaka bahsedilmiştir ama ben yine bir hatırlatma yapmak isterim. Günümüz teknolojisi çok ilerledi ve mevcut hükümetler ne yazık ki her şeyi kadere bağlıyorlar. Bireysel önlem mümkün mü? Sınırlı da olsa evet.


    Geçen aylarda yaşadığımız Düzce depremini gecenin bir vakti Beylikdüzü'nde bile hissettik. O gün sözlükten 'Deprem Ağı' uygulamasını keşfettim.


    Deprem Ağı. Bu uygulama, yalnızca siz telefonunuzu şarja takıp sabit bir yere bıraktığınızda sensörler aracılığıyla sismik hareketleri binlerce kullanıcının telefonundan takip edip olası bir depremi size önceden (uzaklığa bağlı süre artabilir-kısalabilir) haber veriyor. İşe yarar mı? Neden olmasın. Müthiş bir zeka örneği. Telefonların hareket sensörleri sayesinde yüzlerce binlerce telefonun aynı anda algıladığı harekete göre bir deprem olabilir uyarısı gönderiyor.


    Örneğin; 400 km mesafede bir deprem oldu, bu depremin size gelmesi için 30-60 saniye geçmesi gerekiyor ve bu uygulama size tahminleri söyleyerek uyarıyor. Tabi çok yakınınızda ise muhtemelen bu süre çok ama çok kısa olacaktır.


    Şunu hatırlatmakta fayda var; Her bildirimde panik yapmamak için mutlaka ayarlarda mesafe ve şiddet ayarlarını kontrol edin.


    Tekrardan başımız sağ olsun. Senelerce milletin aklıyla alay edenler umarım bir gün cezalarını çekerler.



    Berkay hocam emeğine sağlık.

    GFS doğulattı ancak Avrupa yakasının batı tarafı yoğun kardan sonra yağışa dönüyor çekirdek yaklaştığı için. Geçen sene vorteksin en doğru tahminini GFS yapmıştı. Son ana kadar bekleyeceğiz. Dileriz mümkün olduğu kadar İstanbul yararlanır şu ab'den.