Beiträge von FRMHFHF

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)


    Herşey beklediğimiz gibi ilerliyor :)

    usta ben bu sistem için yani ay sonu sistemi için,batı karadenizin yüksekleri iç anadolu ve doğu anadoluda kar bekliyorum,marmara havada anca..,hem zaten istanbul için bence erken,aralık 15 ten sonra kar beklemek daha doğru olmaz mı?


    İstanbul için erken, doğru. Saydığın bölgelerin karla tanışacağını düşünüyorum ben de. Eklemek isteyeceğim tek bölge Trakya. Trakya, beklediğimiz sistemden iyi bir pay çıkarabilir.


    Şahsen benim bu sistemi isteme sebebim kasım ayında süregelen pozitif sıcaklık anormalisinin az da olsa yumuşayıp, kırılmasını istiyor olmam. Hayırlısı :)

    20-25 kasım arasında Ao indeksi pozitif seyirde olacak, Ao'nun pozitif olması batı rüzgarlarının kuvvetlenmesine böylece Avrupa üzerindeki soğukların kuzeye süpürülmesine ve Akdeniz havzasında kurak günler yaşanmasına sebep oluyor bildiğiniz gibi. Fakat 20-25 kasım civarında Avrupa'da pozitif indeks halinde görmeye hiç alışık olmadığımız bir pattern hakim olacağa benziyor. Orta ve Batı Avrupa'ya dalan derin alçak basınçlar, Akdeniz havzasında yağışlı günler, Avrupa kıtasında soğuk bir süreç...





    Yine 20-25 kasım aralığında bu sefer pozitif indekslere paralel olarak kutup girdabının kuvvetli olacağını görüyoruz. Yani kutup bölgelerine baktığımızda pozitif, Avrupa'ya baktığımızda ise negatif indeks değerlerinin izlerini göreceğiz.



    (Resimde kutup bölgesinde alçak basınçların bol olduğu (kutbi girdabın güçlü olduğu) görülüyor



    Bu, Ao indeksinin arada sırada işin içinden çıkamadığının ve kendi içinde çelişkiler yaşayabildiğinin bir göstergesi mi? Yoksa bizim Ao indeksinin negatif/pozitif fazları hakkında sahip olduğumuz genellemelerin sorunlu olduğu, indeksin pozitif olması için sadece kutbi girdabın güçlü olmasının yeterli olduğu ve gerisinin teferruat olduğunu gösteren birşey mi? Ben sınırlı bilgimle işin içinden çıkamadım, hazır gerçek bir meteoroloji bilgini bulmuşken sorayım dedim :)



    Cevap için şimdiden teşekkürler :)

    Türkiye çok büyük bir coğrafya, meteorolojik olarak genellemelere sığmayacak kadar büyük ve farklı iklimler yaşayan bir ülkeyiz. Bu yüzden doğu kesimlerde ikamet eden arkadaşların "Kasım gayet iyi geçiyor" demelerinde ne sinirlendirici veya kışkırtıcı ne de sakıncalı bir art niyet göremiyorum şahsen. Sinirlenmeye hiç gerek yok, aksine mutlu olmak gerek. En azından bir yerler yağış alıyor.


    Tahminci, modellere bakmama ısrarın çok anlamsız. Ne Gfs ne de Ecmwf sen modellere bakmayınca bir sorun olduğunu anlayacak mekanizmalar değiller. Bence paşa paşa modelleri aç ve ilk sistemi taşıyan siklonun Orta Akdeniz'e demir attığını gör.


    25'inden sonraki daha önce bahsettiğim salınımı şimdilik Avrupa'ya veriyor modeller. Değişecektir, müsterih olunuz. Modelleri de "ben bakmazsam düzelir" umudu barındırarak takip etmemezlik yapmayınız. Siz baksanız da, bakmasanızda aynı çıkacaklar.

    20-25 kasım arasında polar vortex, ay boyunca Atlantik üzerinde biriktirdiği gücüyle Avrupa'ya dalacak. Ne yazık ki bu dalış, Azor'un fazla batıda kalması sebebiyle daha çok Batı Avrupa'yı etkileyecek, bize ve balkanlara bol lodos kalacak. Buraya kadar herşey net.


    Bundan sonra Azor Avrupa içine yerleşmeye çalışacağa benziyor. Böylece polar vortex'ten bir parça daha koparıp, sistemi kıta içlerine 20-25 kasıma kıyasla daha doğudan indirecektir. Ülkemiz de yüksek ihtimalle bu salınımdan etkilenecektir. 25-30 kasım arasına odaklanın, çünkü öncesinde ekmek batının ;)




    Gidişat, yeni yöntemimizin beklentilerine de uygun. Batı Avrupa, 20-25 kasım aralığında alacağı sistem ile sıcaklık anormalisi bazında, ortalamalarını normaller civarına çekecekken, aynı tarihlerde biz lodos ile iyice ısınacağız.
    25-30 kasımda ise ibre bize dönecek ve bu kez de biz normallere çekeceğiz ortalamalarımızı. Hayırlı olsun.