Beiträge von İsobar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

    Baştan beri İstanbul'un sistemi olmadığı için hayal kırıklığına uğrayıp üzülmenin bir anlamı yok bence. Kocaeli, Sakarya ve İzmit için çok sevindim. Sistemin beklentiler yönünde hak ettiği yağışı sekteye uğramadan fazlasıyla Kocaeli,Sakarya,İzmit'e vermesi açısından bence efsane bir sistem oldu. Bir sistemin efsane olması için İstanbul'u vurması sadece gerekmiyor. Marmarayı vurması yeterli. İstanbullu olarak gönül rahatlığı ile söyleyebilirim. Şubat 4-5 gibi bir sistem sürekli göz kırpıp duruyor. Her inişin bir de çıkışı vardır. Süper El Nino yüzünden Ocak ayına kadar mevsim normalleri üzerinde giden hava artık bizim lehimize çalışmaya başladı. Şubat ve Mart ayı boyunca en az 1 adet sağlam sistem ve 2 adet orta kuvette sistem daha alacağımızı tahmin ediyorum. Sağlam sistemden kastettiğim 5-7 gün soğuk anlamında. Orta kuvvet ise 2-3 gün soğuk ve yağışlı.

    Hadi üstadlara bilimsel açıklama yapabilcekleri bir soru? BU sorunun cevabını öğrenirsek en azından buna benzer oluşumlarda fazla ümitlenmeyiz. Normal şartlarda Boğaz hattında veya Anadolu yakasında oluşması beklenen DEK'ler bu sefer niye hiç yoktu ve sanki cetvelle hesaplanmış gibi sadece İzmit hattına akdı. Üst seviyelerde üstelik -12'lerde indi. Acaba öncesinden bu durum belli miydi? Bugün sizce değişen bir şey oalcak mı? Yoksa diğer günlerde olduğu gibi parçalı bulutlu mu geçecek Salı günü hatırı sayılır bir yağış geçişi olacak İstanbul üstünden. Yoğun kar mı yoksa karla başlayıp yağmura mı çevirecek hızlıca.

    Hadi üstadlara bilimsel açıklama yapabilcekleri bir soru? :) BU sorunun cevabını öğrenirsek en azından buna benzer oluşumlarda fazla ümitlenmeyiz. Normal şartlarda Boğaz hattında veya Anadolu yakasında oluşması beklenen DEK'ler bu sefer niye hiç yoktu ve sanki cetvelle hesaplanmış gibi sadece İzmit hattına akdı. Üst seviyelerde üstelik -12'lerde indi. Acaba öncesinden bu durum belli miydi? Bugün sizce değişen bir şey oalcak mı? Yoksa diğer günlerde olduğu gibi parçalı bulutlu mu geçecek :) Salı günü hatırı sayılır bir yağış geçişi olacak İstanbul üstünden. Yoğun kar mı yoksa karla başlayıp yağmura mı çevirecek hızlıca.

    Eklemeyi unuttum. Tahminlerde gözden kaçan Pazartesiyi Salıya bağlayan gece 6 saatlik saat dilimi içinde piyangodan güzel bir kar yağışı çıktı. Bu yağış hatta Pazar günü beklenen nispeten daha organize kar yağışından çok daha etkili olacak. Geç saatlerde etkiliceyeği için hayatı İstanbul olumsuz etkilemeyecek.

    Aksam ve yarin daha iyi.ortuluk kar olur.


    Dikkat ederseniz evet DEK'ler açıklarda oluşuyor ama İstanbul'a vardığında kırıntısı kalıyor. Yüksek Basıncın sırtı geri çekilmediği süre genelde parçalı bulutlu ve hatta açık ara ara kısa süreli orta kuvvetli kar yağışları dışında bir beklentiye girmek doğru olur mu bilemedim. Tek beklentim 6 saat lik bir saat diliminde Pazar günü Y.B ın sırtı doğudaki A.B ın biraz batılaması ile azda olsa geri çekilecek. Bu küçük değişim bile DEK'lerin erimeden İstanbul'u etkilemesine yardımcı olacak. Bu süreçte 5-10 cm kar alma şansımız var. Öncesi bir kaç kırıntı. Radara sinirler bozulmasın diye :) yarına kadar bakmamakta fayda var.


    radara baktığımda karadenizde daha arkadan gelen kütleler İstanbula yağdıracak gibi ama çok anlamadığım için bilemiyorum anlayan biri bakabilirmi acaba?


    Tahminlerimde belirttiğim gibi açıkta oluşan kütlelerden kopan parçalar hafif kar getirecek o kadar. Bu sistemin İstanbul için dezavantajı, evet DEK ler açıklarda oluşacak ama Yüksek Basıncın sırtı nedeniyle kırıntıları ulaşabilcek. Ancak Marmaranın doğusunun doğusu etkilebilecek :( Yindede havada bayağı kar göreceğiz görsellikte olsa.

    Bugün boş radarı görünce böyle sorular sormayın demiştim. Yarın gelecek güzel kütleler. :)


    Pazar akşam üstüne kadar fazla beklentileri düşük tutmakta fayda var. Genelde parçalı bulutlu nadirde olsa kar geçişleri olacak. Pazar akşam üstü daha organize bir DEK oluşmasını tahmin ediyorum. Pazartes, sabah erken saatlerde etkisini yetirecek. 5- 10 cm toplanda bu DEK sayesinde kar alacağız. Öncesinde 1 cm bile olmayabilir.

    Arkadaşlar, İstanbul için Pazar akşam üstüne kadar bir beklenti olmasın. Genellikle parçalı bulutlu geçecek. Arada hafif, nadir de olsa orta şiddette a kısa süreli geçişler olacak. Artık sistem bitiyor, ümit yok deyip unuttunuz anda yani pazar akşam üstünden sonra doğanın süprizi olarak daha organize bir DEK bantı İstanbul'u etkileceyecek. Bu DEK sayesinde 5 - 10 cm kar alınabilir. Sabah erken saatlerde etkisini kaybedecek.

    MGM sıcaklıkları arttırmış. 0 derecelerin hayal olduğunu söylemiştim :( MGM'ye güvenmesem de doğruluk payı var. Sıcaklıklar 3 Derece olmasa da 2 derecelerde olacak. Geçmiş tahminlerimde belirtmesem de İstanbul'un fazla yağış alamasına engel olacak şey bize fazlasıyla sokulan yüksek basınç. Bu yüksek basınç her şeyi bozuyor. İstanbul'un Karadeniz kıyılarını vuracak olan rüzgarları hafiflettiği için pek umutlu olmamak gerek. Bundan sonra sistem bitine kadar yazmayacağım. Bekleyip görelim.

    İstanbul 22 - 25 Ocak Sistemi :


    Sınırlı alan modelleri tahminimi doğruluyor. İstanbul'da en etkili yağış 850PH -12'ler indiğinde pazar günü olacak gibi duruyor. DEK'in Pazar günü sabahın erken saatlerinde vurma ihtimali var Azda olsa bir örtü belki oluşturabilir. Kalan sürede uzun aralıklar ile kar geçişleri olacak.Bu geçişin ilki soğuk havanın ilk giriş yaptığı Cuma öğleden sonra olacak. Kar geçişleri arasında çok uzun zaman farkları olabilir. 8-10 saat parçalı bulutlu veya açık olup ardından akşam saatlerinde ansızın bastıran kar geçişleri olabilir. Geçişlerden Anadolu yakası en şanslı olanı. Boğaz hattı şansa kalmış gözüküyor :(

    İstanbul için 22 - 25 Ocak 2016 Sistemi :


    Bir önceki mesajımda tahminlerimi yazmıştım. Fakat artık basınç yerleşimleri oturdu diye biliriz. İstanbul İçin basınç yerleşimi o kadar bozuldu ki ufak tefek kar serpintisi dışında yağış alabileceğimizi sanmıyorum. Yüksek Basınç genelde hakim olacak. İstanbul'un batısı çok daha şansız durumda. Hiçbir kar geçişi öngörmüyorum. Kar geçişlerinden de en fazla İzmit,Kocaeli,Sakarya gibi yerler nasibine alabilecek gibi duruyor. Hafta sonu sistemi Karadeniz sistemidir. Karadeniz dışında kar beklentisi olanlar fazla ümitlenmemesinde fayda var.


    Fakat Ay sonunda Sibirya Göz Kırpıyor. Çok güzel sistemler alacak gibi duruyoruz.

    İstanbul için 22 - 24 Ocak Tahmini :


    Akşam çıktılarına baktığımızda Cuma gününden itibaren Karadeniz üzerinden gelecek olan soğuk hava dalgasının etkisine gireceğiz. Hafta sonu genel olarak Boğaz hattı ve doğusunda kalan yerlerde aralıklı olarak DEK'ler sayesinde kısa süreli yağışlar alacağız. İstanbul'un batı kısımları DEK'ler konusunda oldukça şansız durumda gözüküyor. Özetle örtü yapacak bir yağış alacağımızı düşünmüyorum. Genel olarak güneşin daha çok yüzünü göstereceği bir sistem olacağı için yağan kar da tutamayacak. DEK'lerin bu sefer hedefi daha çok Kocaeli, Sakarya ve Karadeniz hattı olacak.


    Ay sonunda ve Şubat başında çok güzel sistemlerin etkileyeceğini düşünüyorum.

    Açıkçası iş yoğunluğundan birde sabah ince yağan karı görünce moralim bozulup ne olup bitiğinine bakmamıştım. Daha sonra Yılbaşında gelen sistemi takip ettiğim ve Semih Üstadın önerdiği linke bir bakayım dedim. Şaka gibi. Normalde yağış akşama hafifleyecek gibi duruyordu modellerde. Linkete saat 18:00'e bakarsanız Semih Üstad'ın ne demek istediğini anlayacaksınız. Tek kafamda oturmayan. Yağışın güneyden geliyor olması. Kuzeyden inen Dek olmaması tuaf.


    http://accuweather.org.ua/wa33…&timid=6&im5.x=12&im5.y=6

    41 yaşındayım ve 87 kışında yaşanan efsaneden beri bu işte bir iş var deyip profesyonel olmasa da modellerin bağımlısı haline gelen biriyim :) Semih Üstad da onaylaycaktır diye düşünüyorum. Bunca zamandır çok ters köşe gördük fakat bir şekilde uzun vade olmasından dolayı saptı veya sistem geldi ama tabir etmek gerekirse fos çıktı. Bu yaşanan ömrüm boyunca 124 saat tahmin dilimde belki 1 kere yaşamışımdır. Şuan yaşanan ters köşenenin kralı mı desem dilim bir şekilde elver miyor :( Sorun dediğim gibi az etkili olacak veya uzun vadede bir tahmin olduğu için yanıldık durumu değil bu bu kadar az bir zaman kalmışken 180 derece dönen bir durum neredeyse hiç görmedim. Bilimsel olarak yaşanan durumu açıklayabilecek bilgisi olan varsa akşam rahat uyuyabilmek için açıklamasını rica ederim.

    Anın tadını çıkarmakta fayda var. Şuan lapa lapa kar yağıyor Levente'de. Sıcak cepe önünde soğuk hava ile karşılaştığı için olan bir durum. Aslında süpriz yaşamıyoruz. Beklenen bir durumdu. Semih Bey'in daha bilimsel daha güzel açıklaması vardır mutlaka. Cepe ilerleyince arkasındaki sıcak hava hakimiyeti ile beraber hızlıca yağmura yağışlar çevirecek. Tahminim 20:00 den sonra sıcak hava İstanbula'a giriş yapmış olacak.