Beiträge von Mrbluesky

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

    Merhaba Karsever arkadaşlar, Eminimki ''Karsever'' derken bu sitede birçok üyemize seslenmiş oluyorum.
    Daha önceki Açılan, Konularda, Kar manzaralarına baktım, ve şöyle bir uygulamayı sizlerle sunmaya karar verdim
    Ee malum, teknoloji gelişti, Eminim birçoğunuz'da en azından kameralı bir telefon vardır, Bulunduğunuz yerdeki kar miktarıyla havamı atmak istiyorsunuz veya O eşsiz Kar yağışı hoşunuzamı gitti, çıkarın çekin manzarayı dondurun, pixeli ister düşük ister yüksek olsun burada diğer karseverler ile paylaşın, eminim kimse fotoğrafta tema kar manzarası olduğu sürece pixeli ya da fotoğrafın kalitesini dert etmeyecektir
    ;)


    Şimdi Örnek Olarak ben ''dondurduğum ölümsüzleştirdiğim'' Manzaraları burada paylaşayim;


    Not: Çektiğiniz Fotoğrafların altına, yer ve zamanı belirtirseniz, çok harika olur! :yes:


    17.01.2012, Yer, Kilyos,İstanbul saat, sabah saat, 8:00



    saat; 17:45





    26 Ocak, 2012 , saat, 22.00, Yer, Kilyos-İstanbul



    (Fırtına ile buz yağışı sonucu pencere kenarlarında oluşan buzlar)




    Yarın Sabah Uyandığınızda dışarıda bizlerle paylaşmak istediğiniz bir kar manzarası varsa, lütfen bizi o manzaradan mahrum bırakmayın
    !! :frown: Herkesin çekimlerini bekliyorum!

    Evet, Sosyal medyamız bir kez daha patladı arkadaşlar, Pazartesinden beri ısrarla Cuma günü için KKY ya da yağmur veren Dmi, yine son gün tahminini değiştirdi. Ve hava durumunu sadece televizyonlardan takip eden biri hazırlıksız yakalandı.
    Avrupayı örnek vermekten haz etmiyorum ama adamlar, o kadar iyi bir afet yönetim sistemi varki o hafta sorun yaratabilcek çoğu hava olayını hafta başında resmi olarak yayınını yapıyorlar.

    Kilyos(Bulunduğum mevki): Sıcaklık,2.7 Derece, Rüzgar şidetini zamanla fırtına denilebilcek kadar şiddetleniyor,
    Buz, yani donmuş saydam buz parçacıklar yağıyor.


    Sarıyer Merkez: Sıcaklık 4.5, yağmur ve buz yağıyor.


    Beşiktaş Merkez:4 Derece, Yağmur, Rüzgarın etkisiyle arada KKY ve buz yağışı görülmekte.


    Soğuğun biraz daha sokulmasıyla, Avrupa yakası saat 23.00 itibari ile kar yağışını görecek gibi gözüküyor.

    Olay tamamen. Okyanus etkisinden ibaret, bknz(ispanya uzerine ayagini uzatan AB, nasilda okyanusun Yolunu kesmis ve akdenize girmesini engellemis ve ingiltere uzerine kivrilmaya zorlamis) iste bizim bu kis sorunumuz bu. Ne zaman Okyanustan YB siklonunu bir sekilde akdenize yani uzerimize sarkmasi engellenirse, iste o zaman boyle guzel sistemler birakin karadenize akdenize kadar inip izmirden istanbula her yerde kar birakabilir. Takipte kalin

    Hiç katılmıyorum. Bir kere ortalama sıcaklığın 2 derece gibi bir soğuma yaşaması öyle 1 yıl içinde gerçekleşecek bir olay değildir. Böyle bir Soğuk döneme küresel olarak girmemiz, En az 5 sene içinde olur. Eğer bu durum sadece belli bir bölge içinse evet doğru belli başlı bölgeler kısa zamanda bu kadar ortalama soğuyabilir, olabilme ihtmali vardır.


    Mini Buzul Çağı teorisi ise Maya takvimi kadar yalandır.


    Ve Şuan Güney Yarım küre olması gerekenden daha serin kuzey yarım küre ise olmasından daha sıcak bir kış geçirdiği ortada, Soğuk zannediyorsunuz ama aslında mevsim şartlarının olmasına göre Sıcak bir hava yaşıyoruz.


    Buna örnek olarak;


    2 hafta öncesine kadar Finlandiyada bir iş sebebiyle 2-3 gün kaldım, Tanıştığım birkaç meterolog'un bana söylediği üzere bu sene kış çok geç kalmış, normalde çoktan kar yağışı veya buz yağışı(iskandinav ülkelerinde görünen dolu ve yağmur) başlaması gerekirken havanın oldukça ılık olduğunu söylediler.


    Aynı şekilde şuan Türkiye ortalama değerlere göre oldukça Sıcak,( Tabi geçen seneyle karşılaştırırsak daha soğuk)


    İşin özü, İşler Doğa için hiç iyi gitmiyor. Bakalım günümüz Dünyası ne zaman petrol ve para tartışmak yerine kafalarını havaya kaldırıp yaşamın kaynağı olan o doğa anayı hatırlayacaklar.

    İstanbullular kar yağışını ne yazıkki en fazla sabaha karşı yüksek yerlerde havada görürler gibime geliyor, İstanbul Sarıyerdeyim, Hava 4.5 Derece'de sabitlendi, sanırım deniz suyu sıcaklığının etkisinden daha soğuyamıyor hava. Tek umut kuvvetli Kuzey kaynaklı bir rüzgar almamızdır ki zira, Yarın sakin bir hava bekliyorum. Ne yazıkki Aralık 15'e kadar bizi pek tatmin edecek bir sistem gözükmüyor.

    İstanbul iklimi dersek, bence son zamanlarda konuşulması gereken en önemli konu ısı adacıklarıdır.
    Bu konu hakkında muhakak ayrıntılı bir araştırma yapmak gerek. Geçen sene 3 kafadar arkadaşımla buna kalkışmıştık ama DMİ'nin bize çay ve kurabiyeden başka bir şey vermediği için( sonradan öğrendiki zaten iyi bir arşivleri yokmuş) bu araştırma bilgi yetersizliğinden kül olup gitti. İsterimki birileri yapsın, etsin araştırsın, benden söylemesi çok ekmek yenilecek bir konu. İsteyenlere Aynı çalışmanın Ankara için hazırlanmış olanını mail ile paylaşabilirim. Buradada paylaşmak isterim ancak, Proje tez adı altında veya benzeri bir sebepten hazırlandığı için paylaşırsam açık olarak hoş olmaz.

    9 Mart Kandilli Rasathanesi (Çengelköy yakınları)











    10 Mart 2011 Kilyos(Sarıyer)







    Kilyos(Sarıyer )Sabah 7:30'da kilyostaki evimden çektiğim bir görüntü;



    Saat 10:28 hala kar istanbulun kuzeyinde yoğun bir şekilde devam etmekte, yollar kapalı ve kaygan, DMİ tahminine güvenen valilik memurlara veya öğrencilere tatil imkanı sağlamadı, yağışlar benim tahminime göre saat 12:00 kadar devam edecek 12'den sonra bölgesel yağış geçişleri görülecek, AKŞAM BUZLANMAYA DİKKAT!


    Gümmmmmmmmmmmmmmmmmmm


    efsane olacak demiyorum, ama karlı bir sistem azda olsa gözüküyor 25-26 şubata sıcaklıklar eğer 1-2 derece daha düşerse çok iyi kar yağışı alabilir istanbul, eğer düşmezse kar yağışları bölgesel olacak yani şehirleşmenin daha az olduğu ısı adacıklarının oluşmadığı birazda rakım olarak yüksek yerler kky ve kar görebillir gibi.


    180 saat sonrasının grafiği, istanbul üzeri yağmurlu gösterilmiş ancak bu yağmurun kar'a dönme ihtmali var bu saate kadar. Eğer sistem haritadaki gibi yağış bırakıp yine istanbul üzeri hariç heryere kar bırakıp istanbula kar bırakmasa, artık çok üzülecem

    [hr]
    Birde belirtmeyi unutuğum bir şey var; 20-24 arası havada bir ısınma söz konusu, şimdilik bu ısınmanın ne kadar olacağını belirtmek pek de kolay değil, 4-5 kaynak inceledim hepsi farklı sıcaklık değerleri vermiş (GFS sabah güncelemesine göre sıcaklık artışı 2-3 derece olacak) Yani demek istediğim eğer bu tarihlerde hava beklenilenden az ısınırsa 25-26 gibi gelecek sistem kar değerlerini bulabilir.