Beiträge von kapadokya50

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

    Son yılların en yağışlı ilkbaharından ve Haziran ayından sonra galiba yağışlı dönemi kapattık.

    Bu sene Basra’da yerinden oynayıp erken vakitlerde iç bölgelere sokulmaya çalışmadığı için tarımsal sezonda çiftçinin en büyük problemlerinden biri olan Samyeli gözükmedi. Buna müteakip aşırı yağış ve nem dolayısıyla senelerdir bölgemizde görünmeyen sarı pas ve kahverengi pas özellikle buğday tarlalarında gözüktü. Yer yer drenajı yapılmayan ve su biriken alanlarda ise çürümeler gerçekleşti. Ayrıca dikkat ettiğim bir şey daha var her ne kadar bahar yağışları son yılların en iyi yağışı olmasına rağmen rekoltelerde bir artış yok hatta azalma var. Bana göre bunun nedeni olağanüstü derecede kurak geçen sonbahar ve kış, yani tarım sezonunda bitkiler mevsim yağışlarını mevsiminde almak istiyor. Sonbahar ve kış yağış olmayınca bahar ayında ne kadar yağarsa yağsın bir şeyler eksik kalıyor.

    NAO haritalarına göre önümüzdeki Temmuz sıcaklık olarak mevsim normallerinde geçecek, bölgemizin güneyi ve güneybatısı ise yağış olarak mevsim normallerinden yüksek gösteriyor.

    Kararsızlıkta fazla olduğu için yine 1-2 saat içinde 40-50 kg gibi yağışlara hazır olmak gerekebilir. Temmuz geneli yağış az olduğu için bir sistem gel böyle bir yağış bıraksa bile Temmuz normalini yağış açısından geçmiş oluyoruz.


    kilanli El-Nino ise git gide kuvvetleniyor. İleriki dönemde süper El-Nino’dan bahsediliyor. Hocamız daha isabetli bir şeyler söyleyecektir.

    Herkese iyi günler, mutlu yazlar.

    Nerden biliyorsun bi veri bilgisi varsa paylaş bizde ögrenelim

    İç Anadolu iklim kuşağı bellidir. Her sene şimdiye kadar çoktan yağışlar çekilirdi bu sene çekilmedi. Normalde Mayıs son hafta bölgenin batısından Haziran ilk hafta Orta Anadolu’dan Haziran ortası ise Kayseri Sivas hattından yağışlar çekilirdi. Arkadaş doğru söylemiş, bu gün yağan yağmurlar bir çok yer için sonbahara kadar son yağmurdu.

    Ankara’da değişen hiçbir şey yok. Sene 2010’du Ankara’da yaşıyordum aynıydı sene 2017 Ankara’dan ayrılırken yine aynıydı. Meşhur 2011 yağışı olduğunda da 100 senenin yağışı demişlerdi şimdi yine aynı martavallar.

    Şehirde altyapı namına gram değişiklik yok.

    kilanli dediği gibi Antalya, Muğla, Mersin’e yağan yağmur oralara yağsa neler olur hayal edemiyorum.

    Nevşehir, Aksaray, Kırşehir bölgelerinin birleşiminden, Kırşehir’in çöl bölgelerine doğru Aksaray sınırı dolu olmakla beraber çok kuvvetli yağış oldu. 1 karış dolu olan yerler var. Sel uyarıları verilen köyler var.

    Hoca, dolu yağışı beklediğin alanları biraz daha detaylandırarak anlatabilir misin. Şimdiden sağ ol.