Beiträge von KUZEY

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

    Ben iyimser bakıyorum ama sonuç ortada. 10 15 yıllık süreç içerisinde illaki makas olacaktır yoksa felaket olur zaten. Ancak 2015 de çok yağdı diye yağış artması söz konusu değil. Dediğin yağışların çoğu Mayıs-Haziran ayında düştü. Dediğin miktarın hepsi düzenli bir şekilde dağılmadı aylara göre. Sıcak havada yağan yağmur bunlar. Konveksiyonel yağış. Yağar buharlaşır tekrar yağar. Yaz öncesi yağması güzel ancak. Diğer aylarda yağış yok denecek durumda. Afyondaki arazilere gittin mi bilmiyorum. Şu an karamık gölünün suyu düdenle ısparta eğirdire gidiyor. Kuraklıktan dsi düdenin kapağını kapatmış. Su akmaya devam etseydi göl kurumuş olacaktı. Aynı şekilde eber gölünü besleyen ana damarı olan eber afet konutlarının orada set yapılmış. Gidip görebilirsin gram su yok. Buralarda kaçak kuyulardan bahsetmiyorum bile eberin can damarlarını sömüyorlar resmen.
    Ölçülen miktar ölçülen cihazın bulunduğu alandaki miktardır. 1 km ötede yıllık yağış miktarı 500 veya 800 üstüde olabilir.
    Olaya mikro ve makro boyutundan bakmalısın. Doğanın getirdiği kuraklıkla beraber insanların bilinçsiz su kullanımıda kuraklığa açmakta. Afyonda nötr ün az altında bir şehir. Her zaman kuraklık riski var. 1 yıl yağışın fazla olması bunu değiştirmez. Ki zaten olmak zorunda demiştim sabit çizgide gidemez. keşke pozitif yönde artan bir grafiği olsa. Keşke eski çağdaki gibi tropikala yakın iklim görülse.

    Bunun icin agaclarin bol oldugu yerlerde gozlem yapmak daha makul.belgrad emirgan gulhane parkı gibi.

    Aynen öyle semih bey. Mesela deniz doğa ilişkiside tehlikede aynı nedenlerle. Birde ısınmadan dolayı sıcak denizlerin tehlikeli canlıları denizlerimizde balık popülasyonunu ciddi zarar vermekte.


    Bunlar yavaş yavaş gelişiyor ama zamanda hızlı akıyor. Türkiyede doğa için ciddi atılımların yapılması gerekiyor. Malesef geç kaldık ama daha da geç kalmamak için bir an önce gerçekleşmesi gerekiyor.

    Malesef doğa - hava ilişkisinin arasına insanoğlu girdi. Her ne kadar doğa gene doğruyu göstersede eskisine göre yanıltabilir. Şehirlere yakın yerlerdeki bitki örtüsü kimyasal olaylara ve pis havaya maruz kalıyor. Nasıl hayvanlarla insanların genetiğine zarar veriyorsa bitkilerinde genetiğine zarar vermekte. İlaçlar, kimyasallar bitkilerin yapraklarına zarar vermekte. Toğrağa karışan kimyasallarda topraktan dolayı bitkiye zarar vermekte bunun sonucunda bitkilerde erken dökme, geç dökme, sararma beyazlaşma görülebilmekte.

    Deprem için öncelikle depreme dayanalıklı binalar yapılacağına. Jeolojik ve joemorfolojik yapılar dikkate alınmalı. Türkiyede fay üzerine kurulu çok merkez var. Aksihar mesela.

    @KUZEY


    Senin o dediğin olur mu sence bu sistemde kütlelerin çakışması Eber'in oralarda..?

    16 Kasım tablo ümit verici. Yağışta ve sıcaklıkta sıkıntılı. Merkezden itibaren daha şanslı doğu tarafı eber bu konuda şanslı. Ancak yağış sıkıntısı var. Şu an ki tabloya göre Salıyı çarşambaya bağlayan gece bir ümit görünüyor. Hava 7-6 derece civarında kar sınırında ama riskli. Yağış çok az olabilir. Yağış olduğunda hava kar yeterli soğuma olmayabilir. Bekleyip görelim. Bu sistemde aldık aldık. Aralıkta ilk kar sistemini alacağız. Şunu unutmayalım. Afyon kurak iklime sahip. Ve yağışları ocaktan itibaren haziran aralığında alıyor. Çoğunlukla ilkbahar yaz başında alıyor.
    Afyon ilgili bilgi vermem gerekirse: Matematik konumu yağış için yetersiz. Sadece konya değil iç ege iç anadolu buralardaki illerin yıllık toplam yağış miktarı ( Merkez bakımından ) 500 mm yi geçen fazla il yok. O yüzden afyonda görülecek en fazla kar kalınlığı 60 cm civarı olur. Aşırı soğuklarda üst üste kar yağışı alması gerekiyor. (Balkanlardan ve Orta akdeniz sistemi birleşebilirse çok yağış alabilir)


    Bu sistemle yazın sonbaharın maskesi kesin bitmiştir. Pastırma ayazıda bitti. Bu 1 2 hafta sonra artık geceler 0 ve altı olur genelde.


    Mesale izmirin kar sorunu beni hep düşündürmüştür. İzmirde kar eksikliği soğuk eksikliğinden değil. Soğuğu yakalayamayan yağış bulutlarının senkronize olamaması. Kar sisteminde ya ilk önce yağış geliyor. Tam yağış kesilecekken soğuk hava giriyor sadece 1 2 saat yağıyor. Ya da yağışsız soğuk havayı kıl payı yakalayan akdeniz sisteminin getirdiği kar yağışı oluyor. Onun ardından zaten soğuk hava gittiğinde anında yağışa dönüşüyor. İzmirin kar almamasının bir eksiğide kuzeyinde deniz olmaması. Matematik konumu çok kötü. Kuzey ilçeleri daha şanslı bu konuda. Daha geçen sene şahit oldum aliağaya bergamaya ocakta 5 kere kar yağdı. İzmir merkeze yağış ulaşamadığından hiç yağmadı sadece çiğli menemen civarında atıştırdı. Hava durumlarını dikkat et. Türkiyeye orta batıdan yağış izmirden girer. Balkanlardan gelen havayı ya kaçırır ya da az nasiplenir. İzmir'in en şanslı yeri merkezde yamanlar dağı çevresi bornova atatürk mahallesi ve sabuncubeli.

    Kışın çok farketmez de Bahar yağışlarında mevsiminde sokak farkedebilir.Benim kafama takılan bir soru var.Erkmen tarafında özellikle bahar yağışları merkeze göre neden fazla oluyor?

    Cevabı basit. Afyon merkezinin batısında değil mi?
    iç ege 2. yükselim alanı. Batıdan ve kuzeybatıdan gelen hava kütleleri çarpıyor ve yükselim meydana geliyor. Bunun sonucunda yağışın çoğu çarptığı bölgeye daha fazla bırakıyor. Başka bir örnek: Eber afet evlerinin ortalaması 500 mm den fazla kuzeyindeki dağlarda ise 300 mm civarı. Kuzeyli hava eber afet evlerinin orda çarpıyor. Orografik yağış oluşuyor.

    Dün (salı) izmirden afyona geldim. Hava sıcaklığı iç egeye gelince 10 12 derece birden düştü. Afyonun batısında inanılmaz bir biçimde (merkeze gelmeden önceki yerler cumhuriyet tesislerden itibaren batı taraf) kar alıyordu merkeze gelince azaldı yağış.


    Şu an ise hafif kar yağışı var ve ince örtü var.

    Yarın öğlen İzmirde rüzgar 12:00 13:00 gibi poyraz ve karayel yönlerinden esmeye başlıcak ve soğuğu indirecek.

    Kritik saatler 18:00 20:00 arası soğuma yeterli olursa kara dönecek bir yağmur arkası kar var gibi mi olacak acaba?


    Sıcak 5 6 derecelerde... Süpriz olur mu acaba?


    4 kere Aliağa kar aldı bu dönem ama yarın soğumada izmir merkez aliağaya göre daha şanslı gibi görünüyor. Dua edin. Kar görelim :)