Beiträge von dayko

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)

    28 mart tarihinde amerika'da 7100 hasta üzerinde yapılan araştırmada kronik rahatsızlık konusunda şu sonuçları almışlar
    Kaynak:


    Çok dikkatimi çeken bir durum var sigarayı bırakanlar aktif içenlerden daha yüksek yüzdeyle hastahaneye yatmış hele yoğun bakıma alınma oranları ise 5 kat daha fazla.Bu işte bir gariplik var.

    Ben ülkelerin verdiği sayılara her gün bakıyorum ama kabaca bir fikir olsun diye aklımda bakıyorum onun haricinde ülkelerin verdiği sayıların tam doğru olmayacağını biliyorum.Bugüne kadar da sayısı doğru olan saklanmayacak tek olay "Diamond Princess" gemisindeki yolcuların sayısı.Bakın fikriniz olsun asemptom semptomlu sayıları hakkında. Biz maalesef ekonomik sebeplerden ötürü kısmen kısıtlı dolaşım da kalıyoruz.Unutmayın İtalya'da bulaşı ivmesini ilk kazandığında ilan edilen karantina 9 Mart'tı yanlış hatırlamıyorsam. Yeni vaka sayısında sanıyorum Nisan ortasında iyice kontrolü sağlamış olurlar.Ha günlük 40-50 yeni vaka gelebilir ama 5-6 binler nerde 40-50 vaka nerede. Ölüm sayısı malesef hemen kesilmez, dünkü verdikleri herkesin içini parçalayan 900 e yakın ölü sayısıda göreceksiniz 1-2 gün içinde önce 600 devamındaki süreçte de düşüşe devam edicektir. Eğer sınırları açmazlar ise muhtemelen italyanlar yazın ülkeyi eski haline döndürebilir ama giriş çıkış gevşerse 2. dalga vurur mu bilemiyorum.İnşallah biz bu kadar ağır hasarlar ödemeden daha kısa sürede atlatırız fakat görünen süreçte mayısa kadar sıkıntılı zor günler geçireceğiz gibi duruyor.Allah yardımcımız olsun.

    bazı mesajlarda vefat sayısını almanya ile kıyaslayıp onlar gibi oluruz inşallah diyen var.Yani yüksek enfekteye rağmen az çıkmasını umanlar inşallah arkadaşlar, her gece yatıp sabah kalktığımda dua ediyorum bende, farkındayım mers veya sars gibi kendi kendine yok olmayacak kadar çok büyüdü ama işte Allahtan umut kesilmez mucize görmek istiyor herkes. Dün veya 2 gün önce bir vatandaşın floodunu okumuştum, Almanya italya ispanya yı kıyaslamış yaş ortalaması italya ve almanya nın yüksek ama şu an bu ülkede hasta olan insanların yaş oranlarına bakınca Almanya da 60 yaş altı %80 di 60 yaş üstü %20. ispanya yarı yarıya yakın olması lazım italya da ise hasta insanların %60 60 yaş ve üstü kişilerde. Yani almanlarda daha çok gençler hasta olmuş italyanlar da yaşlılar. Adamın dediği bizim hasta bilgilerimiz detaylı olmadığı için veya rapor çıkmadığı için hasta yaş ortalamasını bilemeden yorum yapamayız.
    2 gündür bahsettiğim şu klorokin tedavisinde ilginç gelişmeler var.
    https://tr.euronews.com/2020/0…n-etkileri-konusunda-uyar

    Bakın arkadaşlar Teke Tek'te 2 gece evvel anlatmışlardı söylemişlerdi.Her gece 21-21:30 arası bütün kanallarda aynı anda korona virüsün ciddiliği hakkında yayını yapacaksın yarım saat vatandaşı hem bilgilendirip hem korkutacaksın.Umutsuzluk değil ama korkutmak. 3 gün üst üste yapılsın bakın bakalım 4.günü nasıl azalıyor çıkanların sayısı.Ben denk gelmedim ana akım medyada prime time denilen akşam üstü gece yarısı arasında her hangi program yapan var mı? Haber kanallarını ayrı tutuyorum.

    Düşük yaştakiler de ölüyor mevzusunun iki yönü vardır. 1 zaten ihtimal çok çok düşükte olsa düşük yaştakilerden de ölümler geleceği söylenmişti.Artık vaka sayısı inanılmaz arttığı için o düşük ihtimalde gerçekleşiyor.2. Ölen insanlar belki kendilerini temiz sağlıklı biliyor fakat 1-2 aydır kalbiyle ilgili veya şekeri ile ilgili sorunlar olmaya başlamış olabilir yani kronik rahatsızlıkları yeni oluşmaya başlamış olabilir bu iki ihtimali yabana atmayınız.
    İtalya nın artık test sayısı azaltıp olayları olmamış gibi gösterme gibi düşüncesinin olacağını sanmıyorum hele bu saatten sonra ha 2-3 hafta önce yaptılar deseydiniz olabilir derdim. Daha öncede söylediğim gibi italya 1 haftadır yeni bulaşma sayılarında kontrolü sağladı.Test sayılarının düşme sebebi de budur o vakit. İspanya ise eğer bugün bir daha açıklarsa bilemem ama onlarda 3 gündür %10 un altına düşmüş demektir. Maalesef İtalyayı geçecekler gibi görünüyor. 2 gündür dikkatimi çeken her ne kadar nüfusu düşük yoğun bakım imkanları avrupanın en iyi 3 nde olan Romanya çok yüksek geliyor.
    Dün sabaha karşı bahsettiğim adamı bugün biraz daha araştırdım Prof dr didier raoult sizlerde bakınız. Amerika da Gıda ve İlaç daireside (FDA) hem Raoult hoca nın yöntemini ki Rusya hatırlarsınız 4-5 gün önce ilaç bulduk diye açıkladığı olayda bununla aynı, hemde bizim hocalarımızın g.antep üniversitesinde denenmeye başlamışlar birde Ercüment Ovalı hoca nında bugün 40 günlük araştırma çalışmalarına başladığı sağlığına kavuşan insanlardan alınan kandaki antikorları hasta insanlara enjekte etmeleri işine (ki anladığım o antikorlar ileride aşının da temelini oluşturacak.) izin vermiş ama sadece kritik durumdaki hastalar içinmiş.Fransız yöntemi Klorokin ilacının ise sonuçlarını ayın 5-6 gibi paylaşırlar sanırım madem 6 günde tamamen iyileştiriyor. Fransa klorokin nin ihracatınıda yasaklamış bu arada.Ben önümüzdeki 2-3 gün içinde tedavi ile ilgili güzel haberler alacağımıza inanıyorum.

    Şu 1-2 hafta amerikayı iyi takip etmek lazım planları nedir? Şu an bayır aşağı yuvarlanıyorlar gibi duruyor fakat 2. dünya savaşında 4 senede 6000 parça her türden (21 tane uçak gemisi) gemi üretmiş bir devlet ki sadece gemi sayısı bu. Bugün baktığımda ford ve GE 20 nisandan sonra 3 ayda 50 bin daha sonrada ayda 30 bin adet solunum cihazı üreteceklerini söylediler. Şahsen hayal kırıklığına uğradım,Dünyanın süper gücü üretim devi bu kadar mı yapabiliyor? Onlar o kadar yapabiliyorsa biz ne kadar yapacağız ? İlaç konusunda kim önce başarıya ulaşacak? Fransız prof.doktor rault sıtma ilacının korona tedavisinde kullanmış 24 hastanın 18 inde 6 günde iyileşme görülmüş.Sonrasında ölüm tehditleri almış.

    https://tr.euronews.com/2020/0…9-tedavisinde-ise-yariyor

    şu habere bakınız aşağıda satır aralarında olan diğer haberlerede bakınız.buyrun:

    https://tr.euronews.com/2020/0…dr-raoult-olum-tehditleri

    diğer bir haberde : https://tr.euronews.com/2020/0…la-ortadan-kald-rabiliriz
    ilaç şirketi kısaca devlet yol versin yaparız diyor. Haberin tarihi 18 mart covid-19 sayılarını takip ettiğim şu sitede

    https://www.worldometers.info/coronavirus/country/france/

    Fransa nın iyileşme oranlarına ve zamanlarına baktığımda şaşırdım doğrusu muazzam zıplamalar olmuş.O euronews'in ilk verdiğim linkinde satır arasında sıtma ilaçlarının çok ucuz olduğuda yazıyor. Madem %75 iyi yonde etkisi var ve 8-10 gün olan süreyi 6 güne düşürüyor nedir problem?
    ********
    Yazacaklarımın bilimsel hiç bir kanıtı yok. Ülkemiz özelinde değil yorumum bir kaç yerde dünyada paranın bu korona virüsünün patlamadan önce kokuyu alıp yer değiştirdiğini ülkelerin piyasalarının çakıldıktan 2-3 gün sonra vakaların çoğaldığını okumuştum.Mart başında çakıldı çoğu ülkenin piyasaları.2 gündür dünya piyasaları hatta daha fazla ama yine biz yakın zamanı alalım yükselişe geçtiler.Tek bir ülkenin değil çoğu ülkenin mart ortasından itibaren çöken piyasaları bunlar.Eğer yükseliş bu haftada sürerse sadece fed in sınır dolar basması ile mi alakası var yoksa güzel haberler mi göreceğiz dünya için merak ediyorum.Kapital dünyada para önceden koku alıyor mu acaba? Bu son 2-3 satırdan dolayı kimsenin umuduyla oynamak istemem sadece başka bir bakış açısı sundum.

    Eğer test sayısını rakamlar çok çıkmasın diye düşürdülerse son 1 haftadır azalarak giden istatistikleri yalan olur, bakın ölümler hala bu seviyede olacaktır 4-5 gün belki 1 hafta ama yeni vaka sayılarında gerçekten kontrol altına almış görünüyorlar. Keza ispanya da kontrolü ele almış görünüyor, italya yı 1 hafta geriden takip ediyor. Bize gelince %17 ye düşmüş daha fazla gayret ve yasaklarla %10 nun altına düşmek hayal değil 2 hafta ya hadi bilemedin 3 hafta tam karantina belirli meslek grubu harici çalışmayacak. İnanın ivmelenmesi çok çok düşücektir. Dİkkatimi çeken şey dün hava kötüydü o kadar kalabalık yoktu belki de tatilin etkisi bugün gözle görülür artış vardı sokaklarda izmir için konuşuyorum. Artık hava güzel diye mi yoksa mesai yüzünden mi bilemedim

    Dün bir arkadaş bahsediyordu dünya da sayılar düştü diye, gerçekten dün gözle görülür düşüş var.İnşallah pazar günü ile alakası yoktur.
    İtalya 5,6 büyüme yapmış son 1 haftadır da %10 nun altında yani italya için piki görülmüş denilebilir.Ha karantina kalkar yeniden canlanabilir o ayrı konu ama şu an durum devam ederse bu böyle.Ölüm sayılarıda yarından itibaren inşallah azalmaya başlayacaktır.
    İspanya 2 gündür %10 nun altına düşmüş ama İtalya gibi 1 haftadır olan bir şey değil kesin pik olmuş denilemez.eğer 4-5 gün üst üste azalmaya gidiyorsa piki gördüler diyebiliriz. bu günlerde.Sanırım aralarında 1 hafta ara vardı. Bizimde ispanya ile 2 hafta olması lazım hastalığın seyri bakımından.
    Almanya dün %15 ten 8.2 ye düşmüş bugün 9 daha yeni vaka eklenir mi bilemiyorum.Almanya için bir şey söylemek çok erken ama hala ölüm oranı konusunda çok iyiler neyi doğru yapıyorlarsa bizimde oraya yönelmemiz lazım. tedavide ekstra bir şeyler mi var bilemiyorum.
    Fransa %15 ler civarında giderken pazar 6.9 vermiş bugünü takip etmek lazım çok büyük düşüş bu normal değil.İngilizlerde de %4 düşüş olmasına rağmen %14 hala çok yüksek rakam. Bu arada nufüsü az olsa da Romanya da çok dramatik oranda büyümeler var hasta sayısı 2000 anca ulaştı ama, büyüme oranları çok çok kötü.Bizden bile kötü büyüme oranları var ama eski doğu bloğu ülkesi olmalarına rağmen çok şeffaf bir şekilde paylaşıyorlar hastalık durumlarını wikipedia sayfasında var detaylar.
    Son olarak yoğun bakım kapasitesi avrupada en iyi ülkeler almanya lüksemburg avusturya romanya diye gidiyor ve diğer avrupa gerçekten çok fark atmışlar.Buyrun diğer ülke sayıları
    https://www.covid-19.no/critical-care-bed-numbers-in-europe
    bizim sayılar ile ilgili sadece trt de rakam var yakın döneme ait eğer doğru ise muazzam bir rakam Avrupa lideri Almaya nın 100.000 kişiye düşen yatak sayısı 29.2 iken Amerika nın 34.7 bizim ise yaklaşık 46 diyor. bunlar 2018 rakamları bu arada.

    Benim ileriye dönük 2 umudum var . Hava sıcaklığı yayılım etkisi Ateş Hoca bahsetmiş. Sıcaklık arttıkça bulaşma oranına negatif etkide bulunuyor(virüsü öldürmüyor bulaşma ihtimallerini azaltıyor,belki insan bağışıklık sistemide gerek psikolojik gerekse sıcak gibi etmenlerden daha iyi çalışıyordur bünye daha sağlam olabiiyordur bilemiyorum.), gerek şu hastalığı atlatan insanlardan alınan antikorlar gerekse ilaç karışımlarının verdiği pozitif etki hakkında iyi haberler.

    Dün verilen sayılarla oran %25. BU salgın işlerinde kontrol altında tutulması için %10 nun altına düşmek gerekyormuş. %10 nun üstü hala tehlikeli artış diyorlar.Evet malesef hiç bir ülke bizim ki gibi hızla yükselmedi. Şimdi kötümserlik gerçekçilik polyannacılık hangisini seçelim.Ben gerçekçiliği seçiyorum ama umudu da hiç bir zaman kaybetmem. Örneğin İspanyol gribi dünyada kol gezerken sıfırdan ülke kurduk biz. Savaşarak vede evde oturarak değil.Bugün yapmamız gereken yayılmayı önlemek için evde oturmak. Şu an durum kötü mü evet kötü katı önlemlerin etki süreside minimum 1.5 hafta ama unutmayın öldük bittik devlet yıkıldı gibi bir olayda yok.Umudunuzu kaybetmeyiniz.Son yıllarda kararlar alınırken sosyal medya baskısı çok etkisini göstermeye başladı bu yüzden sosyal medyayı aktif kullanan arkadaşlar lütfen yazın sokağa çıkmaların başlaması lazım hiç olmazsa 2 hafta

    ABD saat farkından dolayı gece 12 sen sonra da yeni vaka bildirimi yapabilir ama Almanya ve Fransa ile saat farkı çok yok. Ve genelde bu saate kadar güncelleme bitmiş oluyor. Umarım oralarda kontrol altına alınmıştır. Bir yerden bir umuda ihtiyacımız var

    umut arıyorsanız buyrun
    https://en.wikipedia.org/wiki/…_pandemic_on_cruise_ships
    gemiyi özellikle seçiyorum tam bir laboratuvar ortamı gibi hastalık başlayıp 696 kişi ye etki edene kadar dışarıdan hiç giriş çıkış yok. 696 kişinin 410 hiç bir belirti göstermemiş hastalıkları süresince.Toplamda 710 vaka var ama 14 kişi iniş yapıldıktan sonra hastalanmış.Neyse %60 nda belirti yok. hastalığı geçiriyorlar.Geminin yaş ortalaması 58 tabi bu sayıların içinde personel de dahil o yüzden ortalama baya düşüyor 70 yaş ve üstü geminin %33 üne tekabül ediyor ki 70 ve üstü muhtemelen sadece yolcudur. Yaşlı denilen İtalya nın 2018 verilerine göre yaş ortalaması 46.3 gemiden 10 yaş daha ufak devam edelim geminin ölüm oranı 1.4 sadece semptom gösterenleri katarsak %3.5 en kötü senaryo şu anda durumu kritik 15 kişi var hepsi vefat etse %8.9 diyeceksiniz ki yüksek oran 8.9 ama dikkat edin yaş ortalaması çok yüksek geminin.Ben Çin nin verdiği rakamlara şüphe ile bakıyorum tamam ama bu gemi direk test ortamıydı. Buradan ne sonucu çıkarmamız lazım. Gemi tam karantinadaydı. kamarasından çıkmadı kimse dışarı.Hiç bir şey için geç değildir arkadaşlar baştan sonra tam tedbirde ne olduğu gemi ve japonya örneklerinde belli.Ben rakam konusunda Almanya nın da çok üçkağıt yapacağını sanmıyorum.Tam disiplinde katı karantinaya alirsak kendimizi bu olayı çok çok az hasarla atlabiliriz. Yetmedi mi umut 3 hafta önce hiç bir tedavi adam akıllı konuşulmuyorken şimdi kandaki antikor sıtma aids ilaçları konuşuluyor 1 hafta sonra ne olacağını bilemeyiz şüphesiz çok daha güzel ve kesin haberler gelir tedavi ,ilaç veya aşı hakkında . Buyrun umut burada .
    Korkuyor muyum? Evet hemde çok.Kendimden çok ailem tanıdığım veya tanımadığım birine bulaştırırmıyım onlara zarar verir miyim gelir mi diye.Önlem alınmaz ise o küçük gibi görülen rakamlar çok acı olur neticede %1 bile 80.000.000. milyonluk ülkede 800.000 demek.

    Arkadaşlar bizim gidişatı İtalya ile kıyaslamayın yani en azından şu ilk vakadan itibaren şu kadar zaman şu test sayısı şu pozitiflik işini kıyaslamayınız.Zaten İtalya nın bu kadar patlamasının en büyük sebebi olarak Atalanta-Valencia maçı gecesini söylüyorlar ki o maç 19 şubatta oynanmış yani herkesin dilinde olan ilk 15 gün hikayesinden sonra ilk vaka 31 ocakta oluyor italyada. 20 gün sonra o meşhur maç oynanıyor 50bin kişi statta bir o hiç yoksa 15-20 bin kişide kafeler de barlarda izlemiş.Bizim ülkemizin toplu patlama yapması belirtildiği üzere ümre ve yurtdışınden gelmeleri çok geç kapatmamız. Bizim burada tekrar altını çiziyorum sayılar doğru ise ilk bakmamız gereken yeni vakaların artış hızı ve pozitiflik oranı.Önce onlar kontrol altına alınacak yeni vaka artış oranında 5-6 gün %10 nun altında seyredip günbe gün %6-5-4 diye gerileyecek. Ölüm sayıları malesef o yeni vaka artış hızı düşmeye başlasa bile artarak bir süre gelecektir. Mesela italya düşüşe geçmeye başladı yeni vaka da tabi hala istenilen düzey değil. ama son 5 gündür %10 nun altındalar ve bugün %5,6 unutmayın karantinadan sonra aşağı yukarı 1 ay da yeni vaka sayıları kontrol altına alınıyor. Bizde hala yüksek olsada dün %30 bugün %18 inşallah 15 civarında çok gezinmeden 10 nun altına düşer. Yoğun bakıma 120 kişi eklenmiş hadi yoğun bakım neyse (neyse derken en kötü alan değil) entübe eklenen 96 kişi var.Bunun yanında zaman olarak daha uzun süren iyileşen 35 kişi var toplamda 105 kişi iyileşti bu tabiki çok güzel haber.Bu arada ülkenin bir şansı şehir hastahaneleri mevuzsu eski hastahanelerin hepsi yıkılmadı yıkılmayı bekleyen var boş olan var.Muhtemelen onları da korona hastahanelerine çevirecekler ki duyduğum o ihaleleri yapılmış fakat oralarda kullanılcak malzeme yatak cihaz vs hepsinin tamamlanması biraz zaman alacak gibi.Bakan Koca 25 bin yoğun bakım yatağımız var demişti toplamda. e dün mü eveli gün mü açıklamasında %63 ü dolu demişti. Tabi bu yatanların hepsi korona değil takdir edersiniz. neyse yoğun bakımda yatan hasta kabaca şu olmalı 16000. 9 bin daha boş yatağımız var. bakın yoğun bakım yatağı 9000 var boşta olan inşallah dolmaz ama sıkıntılı bir sayı.Bu hesaplamalarda kullandığımız sayılar devletin ve diğer devletlerin verdiği sayılar.onlar söylemler doğruysa hesap bu.

    Hep konuşuyoruz ya yayılma hızının düşmesi lazım diye bizde çok çok fazla diye.Ki muhtemelen bugün pazar olduğu için test sayısıda yeni hasta sayısıda düşük gelir biraz ama neyse İtalya nın kaç haftadır sıkıntıda olduğunu biliyorsunuz, 9 martta karantina ya aldılar şehirleri yayılma hızında önemli oran olarak söylenen %10 nun altına ayın 23 den beri düştüler.Bakın yeni ölüm sayıları gelecektir ona birşey demiyorum yeni hasta sayıları 23 ünden beri kritik eşik olan %10 nun altına düştü. 9 MARTTA ALINAN KARARDAN 2 HAFTA SONRA ETKİSİ GÖRÜLDÜ 2 HAFTA.Yani bizim şimdi alacağımız önlem nisan ortasında anca etkisini gösterecek. Arkadaşlar ekonomik kriz mriz işini geçtik artık.Gerçekten yayılma hızımız çok yüksek.Hala sosyal medyada afedersiniz ama ev partileri yapan hayvanlar var. Allah belanızı versin alayınızın.Şu an da insanlar psikolojikman hastalık belirtisi taşıyorlar, yani hasta olduğunu düşünüyor bu insan hastahaneye gitse bir dert gitmese bir dert.Biraz haberlerden de anladığım kadarı ile özel hastahaneler çevrenizde eli kolu uzun birisi olmadığı sürece sizi almak istemiyorlar, geceliği ne kadar yoğun bakımın 4-5 bin lira ? 10 gün 50 bin eder ama istemiyor paran varsa bile bakılamıyorsun. Allah yardımcımız olsun, mutasyon filan deniliyor inşallah olmaz, dünyanın işi tamamen yeni etkileri sağlam baskılıyıcı ilaç bulunmasına kalmış.Tabi işin sadece kötü yanına bakmamak lazım 2 gündür televizyonlarda görüyorsunuz rektör hanım ve ailesi koronavirüsü atlatmış.Kendisi 57 civarı eşide bugün tvde yanlış duymadıysam 62 civarı üstelik eşi kronik astım hastasyımış.Video yu bulamadım detaylı konuştuğu fakat yaptığı röportaj var okuyunuz.
    https://www.armanayse.com/elveda-corona/

    İnşallah olmaz fakat olasıdır.Örneğin Çin nin verdiği rakamları doğru varsayıyoruz.Günlerdir Çin içinden yeni vaka gelmediğini Y.dışı temaslı vakalar geldiğini açıklıyorlar. Ülke içindeki durumu eski bildiğimiz hale çevirseler muhtemelen orada yine yayılmaya başlayacaktır.Bunu engellemenin en garanti yolu aşıdır. İlginç bir şekilde bugün Oxford Üniversitesi aşıyı bulduk dedi 6 ay yan etkileri vs izlenecek 6 ay içinde seri ye dökeriz dedi.Oxford yani dandik bir yer değil prestijli bir kurum.Öte yandan ülkelerin şu an düşünmesi gereken konu 2. dalga değil o ana kadar daha bir sürü gelişmeler olacaktır.2 hafta öncesine kadar 1 ilaç-tedavi yolu biliniyorken şimdi 5-6 farklı ilaç veya tedavi yöntemi zikredilmeye başlandı.Kısa vadede korkmamız gereken 2. dalga değil. 1.Yoğun bakım veya hastahanelerin kapasitelerini şişirmemek, 2. Sağlık personelinin sağlıkları 3.Tıbbı cihaz ve koruma ekipmanı temini 4 etkisi garantili yan etkisi az olan tedavi yöntemi.

    Gereksiz polyanacılık yapmayacağım, önümüzdeki 2 hatta 3 hafta bizim için çok sıkıntılı geçecek belli oldu.Fakat bu test yapılan kişilerin çoğunluğu önceki vakalar ile ilgisi olan yakın olan veya zaten ağır şüphe altında olan karantinada ki insanlarımız mı çünkü bu iki seçenek bir yere kadar tolere edilebilir zaten potansiyel hasta olduklarını var sayabiliriz yoksa çoğunluk halk geneli mi?Eğer sıradan halk ise durum vahim gerçekten. Yayılma çok çok yüksek ki.Bizi bu sayılarda en çok üzmesi gereken yoğun bakım ve entübe sayılarıda olmalıdır, entübe 60- yoğun bakım 100 kişi artmış.Şu anda korona gündem diye diğer hastalıklar durmuyor o hastalıklardan müzdarip insanlarımızda yoğun bakımları kullanacak kullanıyorlar.Bizim çok acil solunum cihazlarını, yoğun bakım yataklarını arttırmamız gerekiyor. Ekonomik sonucu kısa vadede çok acı olsa da sokağa çıkma yasağı ilan edilmelidir. Temel gıda tedarikçileri eczane belediye güvenlik güçleri temel gıda üreticisi çiftçiler ve sağlık çalışanları harici sokağa çıkma yasağı gelmesi gerekiyor.Gerekirse devletin 1-2 fabrikaya da el koyup gerekli malzemeleri üretmesi gerekiyor. Sert yasaklar ama anca böyle azaları acısıBu yasak geldiği zaman etkisini 2-3 hafta sonra göreceğiz unutmayın.Bugün Allaha çok şükür 30 kişi iyileşmiş inşallah katlanarak artar. Ölüm biraz daha erken ve kolay hastahanede iyileşmek ise biraz daha uzun zaman alıyor. Lütfen arkadaşlar etrafımızı uyaralım hala aylak aylak gezenleri görüyorum üzülüyorum.Hastahane olanakları kapanmadıkça ölüm oranıda artmıyor unutmayın. Bugün iyileşen 28 vatandaşımızada geçmiş olsun diyorum güzel haberler de var. İyileşmelerde artıyor artacaktır.Benim ne twitter ım ne facebookum ne instagramım var sosyal medya hesabı olan arkadaşlar lütfen farkındalık yaratmaya çalışsın.

    Bu istatistiklerdr bana ilginc gelen bsey var.

    Mesela guney kore isvivicre ölüm orani nerdeyse hic artmıyor

    Çin zaten masallah tık diye kesti ölümü.

    Hadi yayilmayi durdurdun daha cok tani çıkmıyor hastanede olanlardan hic mi ölen yok.tedavi edulenlerde ölüm oranı birden nasil duser böyle

    Hocam günlerdir aklımı kurcalayan soru bu. Hadi çin iran sıkıntılı gizledi diyorum Almanya isviçre avusturya da çok düşük, hatta avustralya aslında italya ve ispanya harici şimdilik hepsi düşük gidiyor.Mesela İngiltere 11685 vaka var toplamda şu ana kadar vefat eden sayısı ve hatta daha da kötü senaryoyu düşündüm kritik durumdakilerin de hepsinin iyileşmeden vefat edeceğini var sayarsak kritik+vefat 740 oranı %6 aynı hesabı italya da yaptığımızda %14 oluyor. Almanya hesabına girmeyeceğim çünkü çok çok daha düşük oluyor.Peki çin iran kapalı kutu sakladı ingiltere sakladı almanya avusturya vb diğer büyük çoğunluk ülkelerde mi sakladı?Yoksa İspanya ve İtalya nın bariz yaptığı yanlışlar neydi yada diğerlerinin uyguladığı tedavinin bu kadar iyi olması italya ve ispanyada niye yok böyle imkan mı demeliyiz.Vaka sayısı olarak baksak italya da 47 bin vaka varken 4 bin ölüm varmış Almanlarda 281 bilemiyorum biz mi bir yerde hata yapıyoruz rakamlara bakarken.Bence bu olayda en iyi bakılcak yer japonyadaki gemiydi.70 milletten oluşan yolcu sayısı farklı yaş grupları var 3.5 orada ölüm oranı aynı hesabı yaptığımızda.Ayrıca o gemiyi özel kılan en büyük olay bu 750 kişinin yarısı hiç semptom göstermemiş hastalık süresince.
    Bizim hastahaneleri şişirmememiz lazım ama vaka gelince napıcaksın mecbur şişecek. Bakın bursadaki oyak renault fabrikası senede 370 bin araç yapıyormuş günlük 1000 araç eder daha fazla ederde biz yine düşük alalım, bu üretim bandı gerekli ayarlamalar yapıldaktan sonra günlük kaç tane solunum destek cihazı çıkarabilir 1000 araç üreten yer tam kapasite çalışamasa bile günlük kaç cihaz üretebilir?
    2.Sahra hastahaneleri, acilen yeni prefabrik olur spor salonları olur bu gibi yerleri hastahane ye çevirmemiz gerekiyor.Çünkü diğer hastalıklar mola almadı, almayacak bu süre zarfında.
    3. Amerika ya hala uçuşlar var y.dışı yolcu işini durdurmamız lazım bir süre.
    Yukarıda bahsettiğimiz oranlar şahıslar için hiç önemi olmayan oranlar neticede %0,0003 bile olsa ölüm oranı gelip senin çevreni bulsa o da üzücüdür.

    Bu hastalıkta,bir ülkede hastalık ortaya çıktığında önce ölüm oranları yüksek oluyor haliyle sonrasından tedavi süreci yaklaşık 10 gün hatta daha da uzuyabiliyor sonrasında atlatılıyor gibi duruyor. Bu worldometer a filan baktığımda bazı ülkelerin Almanya isviçre başta olmak üzere Çin ( hadi rakamlar manipüle desek bile), Avusturya ölüm sayıları çok az hastalık sayısına göre yan tarafta durumu kritik olan insan sayısıda az. İtalya İspanya, İran niçin bu kadar darbe yedi? İtalya da Lombardy denilen kuzey eyaleti tek başına facia İtalya daki toplam hasta sayısının yarısını oluştuyor 30 bin kişi 4,1780 kişi vefat 1,100 kişinin de durumu kritik, ilginç yani hemen üst tarafındaki 2 ülkede örneğin avusturya da 5600 toplam vakada 30 vefat var 28 de kritik durumda olan var keza isviçrede 10537 vakada 149 vefat 141 de drumu kritik var.Bu işin matematiğini ben mi yanlış yapıyorum yoksa İtalya ve İspanyayı bu kadar diğer ülkelerden ayırıp kötü yönde etkileyen olay nedir ?
    Sadece kötü düşünmekte olmaz sayıları ülkeler bazında incelediğinizde aşağı yukarı 1 ay civarında hastalığın en tepe noktasına eriştiğini görebiliyoruz. Hastalık ülkeye girdiğinde artışlar sırasıyla vaka sayısı ölüm oranı en sonda iyileşme olarak artışa geçiyor düşüş oranlarında da düşüş ilk vaka artış oranı sonrasında ölüm oranı yavaşça düşmeye başlıyor.İtalya ve İspanya eğer rakamlarda saklama yapmıyorlarsa tepe noktayı görmüş gibiler. İspanya gerçi biraz daha aralarında bir hafta gibi zaman görülüyor.İtalya yavaş yavaş kontrol altına alacaktır.
    Şimdi Almanya, avusturya isviçre tedavide neyi doğru yapıyor ispanya italya neyi yanlış yaptı biz napıyoruz bu soruların üzerine düşünmek lazım.Şimdi kimse bana kalkıpta almanya çok test yapıyor vs demesin, tamam test çok yapıyor ama ölü sayısı belli kritik durumda olan hasta sayısı belli
    *****

    Bu arada çok önemli bir olay bildiğim kadar ile amerika ile uçuşlar devam ediyor.ALLAH AŞKINA Durdursunlar Amerikayla olan uçuşları. Bakın mal ürün gelebilir gerekli önlemleri alarak o konuyu halledebiliriz ama. Özellikle new york patlama yaşıyor uçuşlar devam ediyor. Benim buradan başka çok aktif kullandığım bir sosyal mecra yok. Bunu dile getirin arkadaşlar. Önemli bir konu.17:31 itibari ilede bilet satışı var THY nin sitesinde